Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi, Uluslararası İletişim Günleri’ne dokuzuncu kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 16-17-18 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleşecek olan Uluslararası İletişim Günleri Sempozyumu’nun bu yılki teması “Dijital Çağda İletişim Çalışmaları” olarak belirlendi. İletişim alanında tanınmış isimlerin katılacağı sempozyuma, davetli konuşmacıların yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen de bildiri sunumuyla katkı yapacak.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası İletişim Günleri, “Dijital Çağda İletişim Çalışmaları” temasıyla bu yıl hem yüz yüze hem de çevrimiçi oturumlarla yapılıyor. Yarın saat 09:30’da Merkez Kampüs Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın açılış konuşmaları ile başlayacak olan sempozyum, 10:00’da davetli konuşmacılar oturumu ile devam edecek. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ve üç gün sürecek olan etkinlikte 19 oturum yüz yüze, 4 oturum fi-jital ve 32 oturum çevrimiçi şekilde gerçekleştirilecek. Türkçe ve İngilizce bildiri sunumlarının yapılacağı etkinliğe dinleyici/izleyici olarak katılmak isteyenler ise yüz yüze oturumları Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Güney Yerleşke’de, çevrimiçi oturumları Zoom uygulaması üzerinden, fi-jital oturumları ise yerleşkede veya Zoom uygulaması aracılığı ile takip edebilecekler.

Prof. Dr. Nazife Güngör: "Sempozyum, iletişim bilimleri alanında şu ana kadar yapılmış çalışmaların pek çok açıdan yeniden gözden geçirilmesine ön ayak olma amacı taşımaktadır"

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, hazırlıkları tamamlanan sempozyum hakkında şunları söyledi: Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından her yıl düzenli olarak yapılan Uluslararası İletişim Günleri’nin dokuzuncusu 16-17-18 Mayıs günlerinde gerçekleşecek. Türkiye’nin ve dünyanın farklı üniversitelerinden ve medya sektöründen 400’ü aşkın konuşmacının katılacağı sempozyumun bu yılki ana başlığı Dijital Çağda İletişim Çalışmaları. Üç gün sürecek olan sempozyum, katılımcıların tercihleri doğrultusunda yüz yüze ve çevrimiçi oturumlar biçiminde planlandı. Sempozyumun ilk bir buçuk gününde oturumlar yüz yüze, sonraki bir buçuk gününde ise çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke’de Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleşecek olan açılış töreninin hemen ardından yine aynı salonda sempozyumun keynote konuşmacılar oturumu da yüz yüze olarak yapılacak. Yüz yüze gerçekleştirilecek olan açılış oturumu ve keynote konuşmacılar oturumunun ardından sempozyum Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke’deki İletişim Fakültesi binasının salonlarında eş zamanlı oturumlar halinde devam edecek. Sempozyumun son oturumu medya sektöründen ve iletişim akademisinden konuşmacıların katılımıyla yuvarlak masa toplantısı halinde gerçekleşecek olup, bu toplantıda medyanın geleceği konuşulacak.”

Sempozyumun iletişim alanındaki bilimsel çalışmalara ve iletişim eğitimine katkı sağlama amacıyla düzenlendiğini vurgulayan Prof. Güngör, “Sempozyumun bu yılki başlığının dijital çağda iletişim çalışmaları olarak belirlenmesinin temel nedenlerinden biri içerisinde bulunduğumuz dijital teknolojik devrimin iletişim ve medya alanına yapmakta olduğu belirlenimci etki. Dijital teknolojilerin özellikle medya sektöründe ağırlıklı olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte iletişim eğitimi vermekte olan ve iletişim bilimi alanında çalışmakta olan kurumların da dijitalleşme bağlamında yeni yönelimlere ihtiyaç duymalarıdır. Dijital Çağda İletişim Çalışmaları Sempozyumu iletişim bilimleri alanındaki kavram ve kuramların, şu ana kadar yapılmış çalışmaların pek çok açıdan yeniden gözden geçirilmesine ön ayak olma amacı taşımaktadır. Aynı şekilde medya sektörünün içerisinde bulunduğu dijital dönüşüm de söz konusu gözden geçirmeye ihtiyaç duymaktadır. Dijital Çağda İletişim Çalışmaları Sempozyumu hem iletişim alanındaki bilimsel çalışmaların hem de iletişim eğitiminin dijital teknolojik gelişmeler bağlamında yeniden değerlendirilerek yeni bakış açılarının geliştirilmesine katkı yapmayı amaçlamaktadır” dedi.

55 oturumda 300’ü aşkın bildiri sunulacak

Sempozyumda belli temalar etrafında oluşturulan 55 oturuma yurt dışından ve yurt içinden 300’ü aşkın bildiri ile 400’den fazla akademisyen katılım sağlayacak, Türkiye’nin çeşitli iletişim fakültelerinden akademisyenler ise bu oturumlarda moderatörlük yapacak. Ayrıca sempozyumda davetli konuşmacıların yer aldığı oturumlar da düzenlenecek. Önemli davetli konuşmacıların yer aldığı sempozyumda, kurumsal iletişim ve yönetimi konusundaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Paul Argenti, iletişim alanındaki çalışmalarıyla bilinen, aynı zamanda Uluslararası Medya ve İletişim Araştırmaları Derneği (IAMCR) Başkanı olan Prof. Dr. Nico Carpentier, yeni medya ve iletişim çalışmalarıyla tanınan Doç. Dr. Lemi Baruh ve semiyoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Dr. Maureen Ellis birer konuşma yapacaklar. Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın moderatörlüğünde düzenlenen yuvarlak masa oturumunda ise gazeteci Göksel Göksu, gazeteci Sibel Güneş, gazeteci Ahu Özyurt, gazeteci Burak Tatari, Prof. Dr. Ümit Atabek ve Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural dijital çağda medyanın geleceğini tartışacaklar.  

Sempozyum programı yayımlandı

Sempozyum programı, 9. Uluslararası İletişim Günleri web sayfasında yayımlanmış bulunuyor. Sempozyumun sona ermesinin hemen ardından bildiri tam metinleri kitabının yayın hazırlıklarına başlanacak. Bunun için, bildiri sunan katılımcıların 15 Ağustos 2022 tarihine kadar bildiri tam metinlerini göndermeleri gerekiyor. 9. Uluslararası İletişim Günleri Bildiri Tam Metinleri Kitabı 1 Ekim 2022’de elektronik kitap olarak Üsküdar Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlanmış olacak. Uluslararası İletişim Günleri kapsamında her yıl farklı temalarla gerçekleştirilen sempozyum TÜBİTAK ve YÖK uluslararası bilimsel sempozyum kriterlerine uygunluk gösteriyor.

Sempozyum programına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. Program üzerinde fijital ve çevrimiçi oturumlar için Zoom linkleri de yer alıyor.

https://ifig.uskudar.edu.tr/2022/sempozyum-program