İnsan kaynakları yöneticisi Serkan Çelik öğrencilere kariyer tavsiyelerinde bulundu
“İş Hayatına Yeni Adım Atacaklar İçin Kariyer” adlı seminer çevrimiçi gerçekleştirildi.
Haber Üsküdar - İrem Gül
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen seminerde iş hayatına yeni adım atacaklar kişilere kariyer tavsiyeleri verildi. Çevrim içi olarak, Üsküdar Üniversitesi Öğr. Gör. Sıla Meltem Arman’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, İstanbul Üniversitesi AUZEF İnsan Kaynakları Yöneticisi Serkan Çelik öğrencilere kariyer planlamaları hakkında bilgiler verdi.
"Kişiliklere uygun meslek seçimleri önemli"
Seminerde Serkan Çelik, kariyer hayatına ilk adımları atacak kişilerin kendilerine sormaları gereken öncelikli soruları şöyle sıraladı: “Ben kimim? Çalışma nedir, benim için neyi ifade ediyor? Hangi işi yaparsam mutlu olurum? Hayatta önceliklerim neler?”
'Ben kimim?' sorusunun cevabının çok kolay verilemediğini belirten Serkan Çelik, insanların fikirlerine, eleştirilerine ve görüşlerine bakılabileceğini aktardı. Akabinde daha rasyonel sonuçlar elde etmek için internetten erişilebilecek ücretsiz kişilik envanterlerine (çizelge) bakarak oradaki testlerin sonucunda da kişilerin kendilerini tanımlayabileceklerini belirtti. Çok kolay değişmeyen belirli kişilik tiplerimiz olduğunu ekleyen Çelik, bu kişiliklere uygun meslek seçiminin önemini örneklerle şu şekilde vurguladı: “Diyelim ki; kişinin ilişki kurma özellikleri baskın yani kişi bir grubun içerisine dâhil olduğu zaman kendini mutlu hissediyor. O zaman ilişkiyi önceleyen bir işte çalışmanız lazım. Ne olabilir bu? Pazarlama departmanında olabilir, satış departmanında olabilir. Sizi ne mutsuz eder? Tamamen tek başına çalışmanız gereken durumlar, tek bir bilgisayar ekranına bakarak günlerce geçirdiğiniz çalışma süreleri, sayılarla uğraştığınız detaylara inilmesi gereken süreçler. Dolayısıyla sizin karakter özellikleriniz aslında sizin iş yaşamındaki mutluluğunuzla ilgili ciddi sinyaller veriyor. Dolayısıyla bu ben kimim sorusunun cevabını net bir şekilde bulmanız gerekiyor."
Kariyeri dört evrede değerlendirmek gerekir
Kariyeri dört evrede değerlendirmek gerekir diyen Serkan Çelik, bu evreleri; keşif, kurma, koruma ve düşüş olarak sıraladı. 1-5 yıl arasında süren bir keşfetme evresi olduğunu ve bu evrede iş değişiklikleri olabileceğini aktaran Çelik, kurma evresine gelindiğinde kafamızdaki bazı soru işaretlerinin gittiğini, uzmanlaşmış ve yatay ya da dikey olarak ilerlediğimiz bir evrede olduğumuzu belirtti. Ardından Çelik, mülakatlarda gelen “5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” veya hep 5-10-15 yıllık planlamaların sorulmasının sebeplerinden birisinin de kariyer evreleri olduğunu ifade etti. Çelik, bu kariyer evrelerinin ortalama 40 yıllık bir süreç olduğunu ve doğru adımların atılmadığı zaman koruma evresine geldiğinde acımasız gerçeklerle karşılaşıldığını vurguladı.
Serkan Çelik öğrencilere tavsiyelerde bulundu
Öğrencilerin keşif evresinde olduklarını vurgulayan Serkan Çelik, öğrenciyken staj ya da yarı zamanlı çalışma olanaklarından yararlanabileceklerini ve bu yolla farklı meslekleri deneyimleyebileceklerini aktardı. Çelik, öğrencilere iş bulma kanallarıyla iş ilanlarına bakmalarını, açık işlerle eğitim ve yeteneklerini eşleştirmelerini, network (ağ) geliştirmelerini bunu da LinkedIn uygulamasından yapabileceklerini ve iş hayatına girmeden önce mülakat provaları yapmalarını tavsiye etti.