İstanbul’da iki çeşit insan var: Kuzguncuklular ve diğerleri
‘Ekmek Teknesi’ dizisinin meşhur fırınında işletmecisi olan Ali Fehmi Çağlar ile Kuzguncuk semti ve Ekmek teknesi dizisi hakkında görüştük
Haber Üsküdar - Gizem Kurtul
Unutulmaz ‘Ekmek Teknesi’ dizisinin meşhur fırınının işletmecisi olan Ali Fehmi Çağlar ile Kuzguncuk semti ve Ekmek teknesi dizisi hakkında bir röportaj yaptık. Şu anda kebapçı olarak kullanılan bu dükkanın adı hala ‘Ekmek Teknesi’ olarak geçiyor
1962 yılından beri Kuzguncuk’ta olan Ali Fehmi Çağlar aslen Sakaryalı. Kuzguncuk’a geldiği sırada şu an işletmecisi olduğu dükkan kapalıymış. Bir süre manav olarak faaliyet gösteren dükkanın pastane ve kebapçı olarak devam ettiğini söylüyor. Ayrıca dükkanın kebapçıyken kendisinden önce üç kez el değiştirdiğini belirtiyor.
2002’de ‘Ekmek Teknesi’ dizisi zamanında dükkanın adının ‘Neydi Kebap’ olduğunu ve işletmenin onlara ait olmadığına değinen Çağlar, dizi çekilirken portatif ekmek tezgahlarının getirildiğini ve dükkanın çekim sırasında fırın olarak dizayn edildiğini söyledi. Dükkanı değiştirmeyi düşünmediğini söyleyerek “Biz sağ olduğumuz sürece Ekmek Teknesi devam eder” dedi.
Kuzguncuk’ta mahalle kültürü var
İstanbul’un en eski semtlerinden olan Kuzguncuk’ta mahalle kültürü devam ediyor, eski Kuzguncuklular birbirleriyle hep iletişim halinde yaşıyorlar. Ali Fehmi Çağlar Kuzguncuk’un özel ve güzel olduğunu “Benim bir tezim var. İstanbul’da iki çeşit insan vardır; Kuzguncuklular ve diğerleri” sözleriyle ifade ediyor.
Meydanda bir ağaç olduğunu ve bir vefat olduğunda, vefat eden kişinin isim ve bilgilerinin o ağaca yazıldığını söyleyerek, Kuzguncukluların her gün o ağaca bakıp cenazelerden haberdar olduklarını söylüyor Çağlar. Ayrıca Kuzguncuk’ta büyük marketlerin olmadığını, daha önce açılan büyük marketlerin tutunamadığını, büyük marketler yerine bakkal dükkanlarının iş yaptığını anlatıyor.
“Çocukluğumuz çok güzeldi”
Çocukluktan beri yazları Kuzguncuk’ta rahatlıkla denize girebildiğini söyleyen Çağlar, bize çocukluğuyla ilgili bazı anılar da anlattı. “Bizim çocukluğumuz çok güzeldi, şimdiki çocuklar maalesef sokakta oynayamıyorlar” diyor.
Eskiden mahalle maçları kültürü olduğunu ve takım forması yaptırabilmek için mahalle aralarında cam topladıklarını söyledi. Camları teneke kutulara doldurup Üsküdar’da bir dükkanda sattıklarını, bu durumun 4-5 gün sürdüğünü, formalarını kendi imkanlarıyla aldıklarını belirtti. “Buradan çıkan profesyonel futbolcu sayısı hiçbir semtten çıkmamıştır” diyerek semtinde iz bırakan isimler olduğuna da değindi.
Hafta sonları çok kalabalık oluyor
Kuzguncuk’un özellikle hafta sonları çok kalabalık olduğunu söyleyen Ali Fehmi Çağlar arabaların yolları daralttığını belirtti. Kuzguncuk gibi küçük bir semtte altmıştan fazla cafe olduğunu ve bu durumdan eski Kuzguncuklular olarak rahatsız olduklarını dile getirdi. Bütün sorunların üzerine “Bu kadar güzelliğin bir bedeli olsun” diyerek yeniden semtinin güzelliğine değindi. İnsanlardan tek beklentilerinin hoşgörü ve anlayış olduğunu ekledi.
Eskiden cafe ve lokantaların dışarısına yolu daraltacak şekilde iki tarafa masa konulduğunu söyleyen Çağlar, belediyenin artık tek tarafa masa konmasına izin verdiğini de belirtti.