Üsküdar Üniversitesi Gazetecilik Bölümü tarafından ‘Gelenekselden Dijitale Gazetecilik Mesleği’ başlıklı panel gerçekleştirildi.
Haber Üsküdar - Ümmü Gülsüm Dural
Üsküdar Üniversitesi Gazetecilik Kulübü'nün Gazetecilik Bölümü ve Medya Akademisi Derneği (MAKDER) işbirliğinde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında düzenlediği ‘Gelenekselden Dijitale Gazetecilik Mesleği’ başlıklı panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın yaptığı panelde Habertürk gazetesinden Kemal Öztürk, Milat gazetesinden Fırat İpek ve yenibirgazete.com'dan İsmail Polat konuk oldu.
Üsküdar Üniversitesi Gazetecilik Kulübü'nün Gazetecilik Bölümü ve Medya Akademisi Derneği işbirliğinde Üsküdar Üniversitesi İleişim Fakültesi Fuat Sezgin Konferans Salonu'nunda gerçekleştirilen panelde gelenekselden dijitale gazetecilik mesleği konuşuldu. Konuşmacılar; geleneksel gazeteciliğin dijitale dönüşümü, süreç içerisinde geleneksel gazeteciliğin geldiği nokta, dijitalleşme ile birlikte artan dezenformasyon gibi çok sayıda konu hakkında düşüncelerini aktardı.
Prof. Dr. Nazife Güngör: Beyniniz açık, kaleminiz güçlü olsun
Panelin açılışında bir konuşma yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör şunları söyledi: "Gazetecilik Bölümümüz 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla beş yıldan beridir bu etkinliği düzenliyor. Bu yıl Gazetecilik Kulübümüz de etkinliğin gerçekleşmesine dahil oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum. Beş yıldan beridir düzenlendiğine göre bundan sonraki yıl bu etkinliği bir sempozyuma dönüştürmeyi de planlayabiliriz. Gazetecilik önemli bir meslek, gazetecinin toplumdaki misyonu da oldukça önemli. Toplumu bilgilendirmek, aydınlatmak, dünyanın ve insanlığın gidişatına yön vermek gibi önemli misyonu olan gazetecinin beyninin açık, kaleminin güçlü olması lazım. Bu nedenle Gazetecilik Bölümü öğrencilerimize diyorum ki sizler de önemli bir mesleğe hazırlanıyorsunuz. Beyniniz açık, kaleminiz güçlü olsun. Düşünsel zenginliğiniz, güçlü kaleminizle topluma ve insanlığa siz yön vereceksiniz. Bu vesileyle tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyor, verimli bir panel olmasını diliyorum.
Prof. Dr. Süleyman İrvan: Demokrasi özgür gazeteciliğin, özgür gazetecilik de demokrasinin oksijenidir
Daha sonra kısa bir konuşma yapan Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün 1961 yılında, gazeteciler açısından çok önemli olan 212 sayılı Basın İş Kanunu'nun yürürlüğe girmesi nedeniyle kutlanmaya başladığını ifade etti. "Bu kanun ile gazetecilere çeşitli haklar ve güvenceler sağlandı" diyen İrvan, gazetecilerin haklarına ve özgürlüklerine ilişkin mücadelenin gazeteciler ve gazetecilik eğitimi veren fakülteler tarafından sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. "Bana göre, çalıştığı mecraya bakılmaksızın asıl işi ve başlıca geçim kaynağı gazetecilik olan herkes gazeteci kabul edilmeli, koşulları sağlayanlara basın kartı verilmelidir" diyen Süleyman İrvan, Türkiye’de ciddi anlamda bir gazeteci işsizliği söz konusu olduğunu, bunun yanında çözülmesi gereken başka sorunlar da bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Süleyman İrvan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Unutmamak gerekir ki demokrasi özgür gazeteciliğin, özgür gazetecilik de demokrasinin oksijenidir. Biri olmadan diğeri yaşayamaz."
Selçuk Taşdemir: MAKDER olarak kendimizi Üsküdar İletişim'in bir parçası olarak görmekteyiz
Medya Akademisi Derneği (MAKDER) Başkanı Selçuk Taşdemir de açılışta bir konuşma yaptı ve şunları söyledi: "Medya Akademisi Derneği olarak bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi'ndeyiz Gecesini gündüzüne katan, mesleğini onuru ve hakkı ile yapan tüm gazeteci meslektaşlarımın 1O Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum. Medya Akademisi Derneği olarak medya ve iletişim alanında çalışmalar yapmaktayız. Derneğimizi kurduktan kısa bir sonra ilk etkinligimizi 21 Ekim'de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde gerçekleştirdik 10 Ocak vesilesi ile ikinci etkinliğimiz Üsküdar Üniversitesi'nde yapmaktayız. Üsküdar İletişim bizim için ayrı bir önem taşıyor, sizler öğrenci ve gazeteci adayı olarak çok şanslısınız, başta dekanımız Prof. Dr. Nazife Güngör hocamız ve Gazetecilik bölüm başkanı olan Prof. Dr. Süleyman İrvan hocam olmak üzere iletişim alanında yaptıkları çalışmalarla mesleğinize ve geleceğimize önemli katkılar sunmaktadırlar. Bizler MAKDER olarak kendimizi paydaş olmanın ötesinde Üsküdar İletişim'in bir parçası olarak görmekteyiz. Sizlerden ricam mesleğinize önem verin, Türkçemizin doğru kullanılması ve medya okuryazarlığı bizim için çok önemli. Amacımız klasik dernekçiliğin ötesinde genç meslektaşlarımızın önünü açarak geleceğimize sahip çıkmaktır. Bir kez daha 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutluyor, meslek yaşamlarınızda üstün başarılar diliyorum.
Kemal Öztürk: Mesleğimiz radikal bir değişimin tam ortasında
Gazeteci Kemal Öztürk, dijitalleşen gazetecilik mesleği ile ilgili olarak şunları söyledi: “Matbaanın yaygınlaşmasında direnç olduğu gibi, dijitalleşmede de bizim kuşak bir direnç gösteriyor. Hattatların hayatlarının radikal şekilde değişmesi gibi mesleğimiz de radikal bir değişimin tam ortasında. Değişim daha iyidir ama bu genç çocuklarımız böyle bir şey hissetmiyorlar çünkü içinde doğdular. Dijital devrime daha iyi uyum sağlıyorlar. Ellerindeki cep telefonuyla canlı yayın yapabileceklerini, haber yapabileceklerini, fotoğraf, video çekebileceklerini ve bunu dünyaya yapabileceklerini biliyorlar. Biz bunu sonradan öğrendik. Bu çocuklar öğrenmediler, biliyorlar. Yani doğduklarında böyleydi. Şimdiki gençleri bekleyen rekabet sistemi daha zor ve acımasız. Biz bu gençleri ona göre yetiştiriyor muyuz? Bence, hayır. İletişim fakültelerinin durumu vahim. Bu çocuklar diploma olsun diye okuyorlar fakat ileride bizim gazetecilere ihtiyacımız olacak. Bu çocuklar robot gazetecilerle hızlı ve acımasız bir rekabetin içine girecekse onlara robotların yapamayacağı bir şey öğretmemiz gerekiyor. Analiz ve yorum yapmayı öğretmemiz gerekiyor. Bu da ancak genel kültür ile olur. Bizim mesleğimiz genel kültür üzerine bir inşa oluşturur. Hepimiz sonradan uzmanlaşıyoruz. Gençler için şimdiden önlem almazsak batıya bağımlı bir medya sektörü ile yüzleşeceğiz. Bunu anlamazsak hepimiz birer dijital köleye dönüşeceğiz" ifadelerini kullandı.
Fırat İpek: Gazetecilik mesleği bilgiyi terbiye eden ve yaygınlaşmasını sağlayan bir meslek
Gazeteci Fırat İpek, panelde yaptığı konuşmada gazetecilik mesleğinde teyidin önemine değindi. İpek şunları söyledi: "Gazetecilik mesleği bilgiyi terbiye eden ve yaygınlaşmasını sağlayan bir meslek. Basılı gazetenin yaygın olduğu zamanlarda yanlış bilgiyi gazeteyi arayarak bildirebiliyorduk. Sosyal medyanın hayatımıza girmesi ve vatandaşın da haber paylaşımları yapması sebebi ile bilgi deformasyona uğruyor. İletişim Fakültesi öğrencileri haberleri teyit etmeli, paylaşım yaparken dikkat etmelidir. Gazeteci olarak doğru bilgiye ulaşmanız gerekir. Dijital devrim yaşanırken bizler ne yapacağımızı tam bilmediğimiz için otokontrolün şart olduğunu düşünüyorum. Yeni basın yasasında yer verilen 29. madde için bazıları sansür yasası diyor ama ben bunun dezenformasyon yasası olduğunu düşünüyorum. Burada herhangi bir sansür yok. Bu yasa elzemdi ve otokontrol şarttı. Gazetecilik birilerini töhmet altında bırakmak değildir” dedi.
İsmail Polat: Şu an hiçbir gazetede muhabir yok
Medyanın geldiği son noktadan bahseden gazeteci İsmail Polat şunları söyledi: "Mesleğe, 1985 yılında spor muhabiri olarak başladım. Daha sonra ulusal medyada polis-adliye muhabirliği yaptım. Emekli olunca yenibirgazete.com isimli gazetemi çıkardım. Gazeteler artık tiraj almıyor çünkü özel haber yapmıyorlar. Haber ajanslarından gelen haberleri kullanıyor ve kendi muhabirlerini çalıştırmıyorlar. Çok mezun var fakat mezunlar iş bulamıyor çünkü gazeteler çok kısıtlı kadrolarla çalışıyor. Yeni personel alımı yok. İnternet haberde çalıştım bir süre. 60 personel çalışıyordu. Dijital bir yayın organıydı. Özel ve farklı haberler yapılıyordu. Ajanstan gelen haberlere mutlaka özel bir şeyler katıyorduk. Şu an hiçbir gazetede yeterli sayıda muhabir yok” şeklinde konuştu.
Panel, öğrencilerin ve konukların sorularına verilen cevaplarla devam etti. Panelin sonunda ise Gazetecilik Kulübü üyesi öğrenciler konuşmacılara birer plaket takdim etti.