Benim Eserim 5 ödülleri Üsküdar İletişim'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu
11.06.2024 14:45

Benim Eserim 5 ödülleri Üsküdar İletişim'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu


Haber Üsküdar

Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM)’in düzenlediği “Benim Eserim 5” yarışmasının ödül töreni, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

SETEM’in düzenlediği yarışma, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleşen ödül töreni ile son buldu. 350 senaryonun başvurusunun yapıldığı yarışmada 3 senaryo ödül almaya hak kazandı. Moderatörlüğünü ünlü oyuncu Gülsen Tuncer’in yaptığı etkinliğe, SETEM Başkanı ve yönetmen Mehmet Güleryüz, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esennur Sirer, ödül kazananlar ve öğretim öğretim üyeleri katıldı.

Mehmet Güleryüz: “Telif bilincinin oluşması önemli”

Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Mehmet Güleryüz, telif haklarının önemine vurgu yaptı. Güleryüz, “Telif hakları konusunda bilgi sahibi olmak gelecekte öğrencilerin de işini kolaylaştıracak. Üsküdar Üniversitesi öğrencileri bu konuda bizlerle birlikte projelerde yer alıyor ve bu anlamlı. Onların sürece dahil olmaları ve kendilerini geliştirmeleri çok önemli. Bundan dolayı Prof. Dr. Süleyman İrvan ve Doç. Dr. Esennur Sirer’e çok teşekkür ederim. Ayrıca ev sahipliğinden ötürü Üsküdar Üniversitesi’ne de teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Telif hakları iletişimin her alanında karşımıza çıkıyor”

Telif haklarının günümüzde edebiyat, sinema, müzik, televizyon, resim, fotoğraf gibi alanlarda büyük ölçüde yerleşmiş durumda olduğunu, bunda hem 1951 yılında çıkarılan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun hem de SETEM gibi meslek kuruluşlarının çok büyük payı olduğunu söyledi. Süleyman İrvan konuşmasında yeni bir sorun alanına da değindi: "Ben bugün yeni bir sorun alanına da dikkat çekmek istiyorum. Yapay zeka telif hakları konusunda da ciddi bir sorun alanı olarak karşımıza çıkacak gibi. Birincisi yapay zeka tarafından üretilen eserler konusunda ne yapacağımız belli değil. Yapay zeka programları ile müzik yapmak, şarkı yapmak, şiir yazmak, roman yazmak, hikaye yazmak, köşe yazısı yazmak, haber yazmak, velhasıl her tür eser üretmek mümkün hale geliyor. Hukuksal olarak bu eserlerin sahibinin kim olacağı, kimlerin hak iddia edeceği meselesi var. İkincisi, yapay zeka insan sesini taklit edebiliyor. Bu durumda örneğin vefat etmiş bir sanatçının sesinden okutulan bir müzik eserinde telif hakları sorunu nasıl çözülecek? Bugün henüz öngöremediğimiz başka sorunlar da ortaya çıkacak. Kısacası meslek örgütlerinin yapay zeka konusunu gündemlerine almalarında yarar olduğunu düşünüyorum." Prof. Dr. Süleyman İrvan konuşmasına şöyle devam etti: “Telif hakları meselesi gazetecilik açısından da önemli ama yeterince özümsenmiş  bir konu değil. 5846 sayılı kanunun 36. Maddesinde gazeteciliğe atıf yapılıyor. Bu madde hiç değişmeden günümüze kadar geldi. Maddeyi özetleyecek olursak, bir yayın kuruluşunun haber ve köşe yazılarından alıntı yapılabilir ancak haber ve yazının tamamının kopyalanması kabul edilemez. Alıntı yapılmışsa kaynak gösterilir. Ben gazetecilik alanında telif hakları meselesinin 'Adil Kullanım' kavramı çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Etkinlik, yarışmayı kazananlara ödüllerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 Ödül töreninin sunuculuğuğunu ünlü tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Gülsen Tuncer yaptı.

Yarışmada birinci olan "Merasim" isimli senaryonun sahibi Dinçer Batırbek ödülünü Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esennur Sirer'den aldı.

 Yarışmada ikinci olan "Denge" isimli senaryonun sahibi Aykut Topçu ödülünü Rektör Danışmanı ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'dan aldı.

 Yarışmada üçüncü olan "İlk Sayfa" isimli senaryonun sahibi Melodi Holago'nun ödülünü arkadaşı, SETEM Başkanı Mehmet Güleryüz'den aldı.