Prof. Dr. And Algül: “Öğrencilerimizi uygulamalı eğitimle profesyonel yaşama hazırlıyoruz”
19.07.2023 15:29

Prof. Dr. And Algül: “Öğrencilerimizi uygulamalı eğitimle profesyonel yaşama hazırlıyoruz”


Haber Üsküdar – Hakan Koluman

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül, bölüm olarak sektörden uzmanlarla etkinlikler gerçekleştirdiklerini ve öğrencilerin uygulamalı eğitimle profesyonel yaşama hazır hale geldiğini söyledi.

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü olarak uygulama temelli bir eğitim programı yapısına olduklarını belirten Prof. Dr. And Algül, “Bölümümüzün temel gayesi medya ve iletişim sektörüne uygulamayı bilen, nitelikli profesyoneller yetiştirmek. Biz bölüm gereği uygulamaya önem veriyoruz, sebebi de şu; görsel iletişim tasarımı dediğimiz mecrada uygulama alanları fazla oluyor. Yani meselâ bir web sitesi oluşturma, bir gazete/dergi tasarlama, bir kurumsal kimlik tasarlama veya bir afiş, bir jenerik tasarımı dediğimizde öğrencinin tasarımı hayata geçirebiliyor olması gerekiyor. O yüzden de uygulama derslerimiz fazla. Ayrıca bölümümüz çeşitli branşları bünyesinde barındırıyor. Müfredatımızı da inceleyecek olursanız grafik tasarım dersleri var, web tasarımı dersleri var, üç boyutlu modelleme dersleri var, video prodüksiyon dersleri var. Dolayısıyla buradan mezun olacak olan arkadaşlar da ilgili konu başlıklarındaki sektörlerde çalışabilme imkânına sahip olmaktalar” dedi.

“Öğrenciler Tasarım Atölyesi’nde profesyonelleşiyor”

Bölüm öğrencilerinin Tasarım Atölyesi ve uygulamalı derslerdeki projeleriyle uzmanlaştıklarını söyleyen Prof. Dr. And Algül, “Görsel iletişimciler tasarım derslerinden kendi projelerini yaparak not alıyorlar. İkinci olarak, akademi sektör iş birliğine önem veriyoruz. Tasarım Atölyesi etkinlikleri kapsamında okulumuza gelen sektör profesyonelleri ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği kapsamında, güncel bilgilerin müfredat içine yedirilmesi için görüşler alıyoruz. Bu çok önemli çünkü güncel bilgi ve uygulamanın aynı anda yer aldığı atölye etkinlikleri ve müfredat yapısı diğer üniversitelerde bulunmuyor. Biz bu konuda gerçekten çok emek veriyoruz” şeklinde konuştu. Tasarım Atölyesi kapsamında projeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Algül, “Meselâ geçtiğimiz dönemlerde tasarım atölyesi kapsamında biz Harezmi Projesi gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında görüştüğümüz ilkokulun videosu çekildi, broşürü yapıldı, halkla ilişkiler çalışmaları gerçekleştirildi. Böylece hem onlar fayda sağlamış oldu hem de bizim öğrencimiz bir projeyi uygulama fırsatı bulmuş oldu. Böylece çift taraflı kazanım sağlandı. Bir taraftan da aslında herhangi bir ücret söz konusu olmaması sebebiyle de aslında bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmiş olduk” dedi.

“Mezunlarımız her alanda iş bulabiliyor”

İletişimin her sektörde önemli olduğunu ve görsel iletişim tasarımı mezunlarının iş hayatına atılırken kısıtlı bir alanda seçim yapmak zorunda kalmadıklarını belirten Algül, “Mezunlarımız kamu ve özel sektör fark etmeksizin her alanda kendilerine iş bulabilmektedirler. Bizim bölümümüzde zorunlu staj uygulaması söz konusu. Stajlarını yapan öğrencilerimiz gerek çalıştıkları yerlerde gerek başka yerlerde iş fırsatları yakalayabiliyorlar. Bu kapsamda düşünecek olursak gazetede, dergide, post prodüksiyon şirketinde, web ile ilgili alanlarda çalışabiliyorlar” dedi.

“5 yıllık İLAD akreditasyonuna sahibiz”

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nün İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) akreditasyonuna sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. And Algül, “Dış değerlendirmecilerin uyguladığı süreç sonrasında sayılı prestijli kurumun sahip olabildiği İLAD akreditasyonuna sahip bir bölümüz. Bununla birlikte öğrencilerimizin gerçekleştirdiği projeler uluslararası başarılar kazanıyor. Bunlardan birini örnek verecek olursam, ödül sahibinin yapay zekâ aracılığıyla belli olduğu Webawards.com yarışmasını, tasarladığı web sitesi ile kazanan öğrencimiz Tarık Can Sandal, “Red Carpet (Kırmızı Halı)" ödülüne layık görüldü. Geçtiğimiz bahar döneminde de iki öğrencimizin çalışmaları yurtdışında sergilenmeye hak kazandı” şeklinde konuştu.

“Mac ve PC laboratuvarlarında eğitim veriyoruz”

Teorik dersler için kütüphane desteğine sahip olduklarını, uygulama için ise Mac ve PC laboratuvarlarını kullandıklarını söyleyen Algül, “Güncel teknoloji ile uygulama yapma fırsatı bulan öğrencilerimiz, projelerini kolaylıkla hayata geçirebiliyorlar. Dersleri burada işliyoruz ve öğrencilerimiz ihtiyaçları olan teknik olanaklara ulaşma konusunda zorluk yaşamıyorlar” şeklinde konuştu.

Görsel İletişim Tasarımı mezunlarını törenle uğurladık.