Alerjik reaksiyonlar ölümlere neden olabiliyor
Uzmanlar ilaç alerjisi konusunda uyarıyor.
Haber Üsküdar - Beyza Nur Pelit
Tedavi amacıyla alınan ilaçlardan sonra kaşıntı, yüzün şişmesi, solunum sıkıntıları, karın ağrısı gibi semptomlar görülebilirken, alerjik reaksiyonlar ölümlere de neden olabiliyor. Her yaşta görülebilen ilaç alerjisinin ne olduğunu, belirtilerini ve neler yapılması gerektiğini İstanbul’un Avcılar ilçesinde bulunan bir özel hastanedeki sağlık çalışanlarına sorduk.
Acil doktoru Erkan Şen: "Reaksiyonların en sık görülen semptomları ilacı aldıktan yarım saat ila bir saat sonra ortaya çıkıyor"
Acil doktoru Erkan Şen, ilaç alerjisi hakkında bizi şu cümlelerle bilgilendirdi: "İlaç alerjisi, tedavi amaçlı verilen bir ilacın kişinin vücudunda tepkimeye girmesi ve alerji oluşturmasıdır. Reaksiyonların en sık görülen semptomları ilacı aldıktan yarım saat ila bir saat sonra ortaya çıkıyor. İlacın alerji oluşturup oluşturmayacağını önceden bilmek mümkün değildir. Çoğu alerjiye sefalosporinler, penisilin veya penisilin ile yakından ilişkili antibiyotikler veya sülfonamidler adı verilen başka bir antibiyotik türü neden olur. İlacı aldıktan sonra mide bulantısı ve kusma hissi, alerjik bir reaksiyondan ziyade genellikle ilacın bir yan etkisidir. Doktor genellikle hastayla konuşarak antibiyotiklere karşı alerjik reaksiyonları teşhis edecek, ardından cilt alerjisi ve kan testleri isteyebilecek bir alerji uzmanına yönlendirecektir.”
Başhemşire Beyza Ergen: "Hastanın durumu ölümle bile sonuçlanabiliyor"
Başhemşire Beyza Ergen, ilaç alerjisinin belirtilerini ve tehlikelerini şöyle aktardı: "Hastada kızarıklık, kaşıntı, karın ağrısı, yüzün şişmesi gibi belirti ve semptomlar görülür. Bunlar haricinde solunum sıkıntısı gibi belirtiler de gösterebilir; örneğin hastanın nabzının yükselmesiyle taşikardi (kalp çarpıntısı) olabilir ya da düşük kalp atışının altmışın altına inmesiyle bradikardiye (kalbin yavaş atması) de yol açabilir. Daha tehlikeli olan ise antibiyotik alerjisi solunum sıkıntısına yol açtığında özellikle hastanın nefes alışları zorlaşarak ve kalbin durmasıyla hastanın durumu ölümle bile sonuçlanabiliyor. Fakat erken fark edilirse ya da hasta ilacı aldıktan sonra hastaneye başvurursa bunlar yaşanmadan da destek tedavi ile sıvı takviyesiyle rahatlayabilir.”
Hemşire Hatice Bozan: "Tıp uzmanına gidilmesi önemlidir"
İlaç alerjisi tedavisi sonrasında takibin gerekli olduğunu vurgulayan Hemşire Hatice Bozan, "Hasta, bir ilaca alerjik reaksiyon gösterdikten sonra sağlık uzmanıyla görüşmeli. Böylelikle takibinizle ilgilenir, reaksiyondan iyileşmenizi değerlendirebilir ve herhangi bir ilacı ayarlayabilir. Hasta, ilaç alerjisi için reçete edilen tedaviye yanıt vermiyorsa, yeniden değerlendirme için bir tıp uzmanına gidilmesi önemlidir” dedi.