“Burası bir hobi bahçesi”
Haber Üsküdar:Sümeyra Yılmaz Kuzguncuk Bostanı’nın merak edilen konularını Üsküdar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde
Haber Üsküdar: Sümeyra Yılmaz
Kuzguncuk Bostanı’yla ilgili merak edilenleri Üsküdar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde çalışan amir Filiz Gürsoy’a sorduk.
Kuzguncuk Bostanı kaç senedir varlığını devam ettirmektedir? Bize biraz tarihçesinden bahseder misiniz?
Kuzguncuk Bostanı'nın varlığı için belli bir tarih veremiyoruz ama Kuzguncuk'ta hep var olan bir bostandı.1980'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devrediliyor ve 90’lı yıllarda ise burası özel okul projesi ile yapılaşma tehdidi altına giriyor. 5 yıl önce Üsküdar Belediyesi tarafından kiralanarak Nisan 2015'te açılışı yapıldı.
Bostanı bu hale getirme fikri nasıl oluştu?
Belediye bu alanı yeşil alan olarak kullanmayı düşünüyordu. Kuzguncuk halkı ve muhtarı bostan ile ilgili bir proje getirdiler. Park ve Bahçe Müdürlüğüyle çalışmalar başladı ve böylece şimdiki halini aldı.
Bostanda neler yapılıyor. Bostan Kuzguncuklulara mı özel yoksa herkese açık mı?
Öncelikle bahçeye girdiğimizde bizi belirli etkinlik alanları karşılamakta. Bunlar bostan, çim amfi, oyun alanı, meyve bahçesi, yürüyüş yolu ve spor sahasıdır. Bunların dışında 15 Temmuz'da şehit düşenler için ağaçlandırılmış bir alan var. Bostan kısmında ekim çalışmaları yapılıyor. Çim amfi de açık hava sineması olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında belediyenin düzenlediği Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile kahvaltı günleri yapılmaktadır. Sonbaharda hasat şenliği düzenlenmektedir. Bu etkinlikte belediyeye ait parsellerden çıkan ürünlerin bir kısmı aş evlerine gönderiliyor, bir kısmı da kahvaltı etkinliklerinde halka dağıtılıyor.
Parsellerin kaçı belediyeye ait, kaçını Kuzguncuk halkı kullanıyor?
78 parsel sivil toplum kuruluşlarına ve Kuzguncuk Bilge Evi çocuklarına ait, 30’u İsmek, Kuzguncuk ilkokulu, kilise, cami ve sinagog’a ait. 86 parsel de Kuzguncuk halkına ait.
Bostanı kullanacak kişiyi belirlemede hangi yöntem kullanılıyor?
Muhtarllığa müracat eden kişiler kuraya katılıyor. Kura sonucu hem asıl üyeler hem de yedek üyeler seçiliyor. Asıl üye bostanı 1 yıl kullanma hakkına sahip oluyor ve 1 ay kullanmazsa hakkı yedek üyeye geçiyor. Kuraya katılmak için Kuzguncuklu olmak şart.
Bostanın belli kuralları var mı?
Kalıcı bir fidan ve tohum dikimine izin verilmez. Buradan çıkan ürünler ticari olarak satılamaz. Sonuçta burası bir hobi bahçesi, amacı da Kuzguncuk halkının komşuluk bağlarını güçlendirmek, sosyal kültürel yapısını korumak, doğayı çocuklara sevdirmektir. Bahçeye herkes girebilir, etkinlik düzenlemek isterlerse belediyeden izin alarak yapabilirler. Tohumu halk kendisi temin eder ve bahçe araç gereçlerinde biz yardımcı oluruz.
İlya’nın bahçesinde birçok sokak hayvanı var bunlarla siz mi ilgilenmektesiniz?
Kuzguncuk halkı sokak hayvanlarına karşı çok ilgili olduğundan hayvanlara gönüllü insanlar bakıyor. Sağlık sorunları olduğunda belediyenin veteriner müdürlüğü ilgileniyor.