Düzce Postası yazı işleri müdürü Çiğdem Diğer: "Özgün içerikler üretmeye gayret ediyoruz"
Düzce Postası yazı işleri müdürü Çiğdem Diğer ile konuştuk
Haber Üsküdar – Çağla Altay
Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Düzce’de yayımlanan Düzce Postası gazetesi yazı işleri müdürü Çiğdem Diğer ile görüştük. Diğer, Düzce Postası hakkındaki sorularımızı cevapladı.
Kendinizi tanıtır mısınız? Gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?
Adım Çiğdem Diğer. 17 Aralık 1986 Düzce doğumluyum. Doğma büyüme Düzceliyim. Evli ve bir kız çocuğu annesiyim. 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi Gebze Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan çok kısa bir süre sonra babamın Düzce Postası gazetesinde personel aranıyor ilanını görüp bana haber vermesi ile iş görüşmesine gittim ve Düzce Postası’nda muhabir olarak işe başladım. Bir buçuk sene kadar bu kurumda aktif bir şekilde muhabir olarak çalıştım. Muhabirliği burada öğrendim. Daha sonra Düzce’de yeni kurulmuş olan Parantez gazetesinden gelen teklif üzerine orada çalışmaya başladım ve 2013 yılına kadar da devam ettim. 2013’te işten ayrıldıktan kısa bir süre sonra Düzce Postası’ndan gelen teklif üzerine yeniden Düzce Postası’nda çalışmaya başladım ve yaklaşık 9 yıldır da burada yazı işleri müdürü olarak görev yapıyorum. Gazetecilik mesleğinde 15 yıldan bu yana aktif bir şekilde devam ediyorum.
Gazetenin tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?
Düzce Postası 26 Nisan 1951 yılında Düzce basınının duayeni rahmetli Bedrettin Maradit tarafından kuruldu. Düzce’nin en eski gazetesidir ve Türkiye’deki en eski basın kuruluşları arasındadır. Bedrettin Maradit Düzce'yi ilk süreli yerel gazeteye kavuşturan kişidir. Düzce'ye ilk baskı makinasını getirmiş ve bölgenin ilk kapsamlı matbaasını kurmuş kişidir. 16 Ekim 1953 yılında Bolu'da da bir matbaa kuran Bedrettin Maradit, böylece o zamanki vilayet merkezimiz olan Bolu'nun da ilk günlük gazetesi olan Bolu Ekspres’i yayın hayatına başlatmıştır. Daha sonra 1981 yılında büyük oğlu Aydın Maradit Düzce Postası’nı devralmıştır. 2021 Ekim ayı sonuna kadar da bu görevini devam ettirmiştir. Aydın Maradit, basın alanında geçirdiği 42 yıllık sürede gazete imtiyaz sahibi, genel yayın yönetmeni, televizyon kanalı yayıncısı olarak yeni gazeteciler yetiştirdi; muhabirinden, editörüne, grafikerine, program yapımcısından spikerine kadar meslek sahibi olmalarında hocalık yaptı. Benim de hocamdır. Beni bu mesleğe kazandırmıştır. Gazetemiz 2021 Ekim ayında ise iş adamı Ömer Faruk Kubilay tarafından devralındı.
Gazetenin yayın içeriği nelerden oluşuyor?
Yerel bir gazeteyiz ve yerel haberlerden oluşuyor. Haber dışında tamamen Düzce Postası’na özgü ‘Biz Düzceliler’ adını verdiğimiz ve vatandaşların talep ve şikâyetlerinin bulunduğu bir bölüm var. Bir portre köşemiz var. Yine burası da halkın her kademesinden insanla yaptığımız röportajı yayınladığımız bir bölüm. Şu ana kadar 2.300’ü aşkın kişi ile yüz yüze röportajlar yapılmıştır. Henüz yeni ‘Muhtarlar Konuşuyor’ diye bir röportaj serisi başlattık. Özgün içerikler üretmeye gayret ediyoruz.
Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?
Gazetemiz 8 sayfadır. 1. ve 8. sayfaları renkli, iç sayfaları ise siyah beyaz basılmaktadır. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan alan, vasıflı bir gazeteyiz.
Gazetenin tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Pandeminin ve ekonomik koşulların etkisi ile tiraj kaybımız oldu. Şu an 300’e yakın satış tirajımız var.
Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirlerinizin haberlerini yayımlıyor musunuz?
Az önce de bahsettiğim gibi kendi özgün içeriklerimize tabii ki daha fazla önem veriyoruz. Muhabirlerimizin haber ve röportajlarına öncelik veriyoruz. Yani bunu bir oran olarak vermem pek mümkün değil. Ancak şunu söyleyebilirim ki, her kesimden okuyucuya hitap edecek, tarafsız bir yayın politikası benimsiyoruz.
Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanması için hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Tabii ki öncelikle doğru olması gerekiyor. Sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte elinde kameralı bir telefon olan herkes birer muhabire dönüştü. Böyle bir ortamda da doğru ile yanlışı ayırt etmek zorlaştı. Bizim için öncelikli olan haberin doğruluğu. Konunun muhataplarına sorarak, tarafları dinleyerek en doğru bilgiyi okuyucumuza sunmaya çalışıyoruz.
Gazetenizin internet sitesini ne kadar aktif kullanıyorsunuz? İnternette yayımladığınız haberler mi önce paylaşılıyor yoksa gazetede yayımladıklarınız mı?
İnternet sitemiz oldukça aktif. Haberler yazılır, kontrolden geçer ve siteye atılır. Bugün yazılan haberler bugün paylaşılır. Bu haberler bir gün sonra da gazetede yer alır.
Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi?
Haberin doğru olduğu noktada hayır. Zaten hukuksal sorun yaratabileceğini düşündüğümüz haberler birkaç farklı kontrolden geçerek servis ediliyor. Hukuksal anlamda çok sorun yaşadığımızı söyleyemem. Ancak nadiren de olsa bazen tabii ki olabiliyor.
Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verir misiniz?
Tiraj 300 civarı, ancak okur sayımız tabii ki daha fazla. Bir gazeteyi birden fazla kişi okuyor. Elden ele dolaşıyor. İnternette tıklanma oranlarımız tabii ki daha yüksek. Haberin ilgi çekmesine göre değişiyor. 10 bin tıklanan haber de oluyor, 100 tıklanan haber de oluyor.