Gazeteci Ahmet Can, Türkiye'de teknoloji haberciliğinin önemini anlattı.
Haber Üsküdar
Deneyimli teknoloji gazetecisi Ahmet Can, Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Bilim Gazeteciliği dersine konuk oldu ve teknoloji gazeteciliğiyle ilgili soruları yanıtladı.
Gazeteci Ahmet Can, pandemi öncesinde NTV ile anlaşarak 2020 yılı başında program yapmaya başladığını, programın formatı gereği teknoloji neredeyse oradan aktardıklarını söyledi: “İlk bölümü Malta’dan yaptık, Malta’da teknoloji fuarı vardı, yeni nesil ev ürünleri ve akıllı telefonlara kadar pek çok ürün tanıttık. Program 7 Mart’ta yayımlandı. Ertesi hafta her yer kapandı. Bizim kanalla 13 bölümlük bir anlaşmamız vardı. İlk bölüm Malta, ikinci bölüm ev. Hepimiz evdeyiz. Televizyonlarda programlar hep stoklardan gitmeye başladı. Kanal bana, istersen programı askıya alabilirsin dedi. Ben risk alıyorum dedim. Artık eğer hayat evden dönüyorsa biz bu programı evden çekeriz dedim. Kameraman arkadaşlar eve geliyor, kurgu bilgisayarı eve geliyor ve biz bölüm çekiyoruz. Ben kendime bir koltuk ayarladım. İlk bölüm, hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar, pandemi başladı hangi uygulamaları kullanmalıyız, bunları anlattım. İkinci bölüm için Microsoft sponsor oldu, uzaktan çalışma teknolojilerini işlediğimiz bölüme. Dedi ki, biz bu program formatını sevdik, biz buna sponsor olmak istiyoruz dedi. Sonrasında Bahçeşehir Koleji geldi, uzaktan eğitim konusuna sponsor oldu. Biz buna sponsorluk demiyoruz da içerik entegrasyonu diyoruz. Diyelim ki programın genel başlığı uzaktan çalışma teknolojileri. Genel hatlarıyla uzaktan çalışmanın neden önemli olduğunu, nasıl hayatımıza girdiğini anlatıyoruz. Sonrasında içerik entegrasyonu anlamında şunu söylüyoruz, Microsoft’un da böyle bir servisi var, şimdi onun yetkilisiyle konuşacağız diyoruz ve ona da Teams üzerinden bağlanıp röportajlarımızı yapıyoruz. NTV’de şimdiye kadar 110 bölüm yayımladık. Pandemi sürecini bu şekilde geçirdik.
"Aldığım Yılın Ekonomi Haberi Ödülü benim kırılma anım oldu"
Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın, “Teknoloji haberciliğine neden yöneldin” şeklindeki sorusunu cevaplayan Ahmet Can şunları söyledi: “Şöyle oldu, DAÜ’den mezun oldum, cv atmaya başladım gazetelere. O zaman Radikal daha yeni tabloid gazete olmuştu. Kaliteli köşe yazarları var, içerik olarak çok kaliteli. Radikal’in tam güzel dönemi ve ben Radikal gazetesinde yazmak istiyorum aslında. CV’mi gönderdim, yeni mezun olduğumu, İngilizce bildiğimi yazdım. Telefonum çaldı, Ahmet Can gelir misin, görüşelim diye. Gittim gazeteye. Ekonomi servisinin başında o zaman Jale Özgentürk vardı. Jale abla dedi ki, İngilizce biliyor musun? Evet dedim. Hangi alanlara ilgi duyuyorsun diye sordu. Teknolojiyi çok seviyorum dedim. Biz sana bir sektör verelim dedi. Teknoloji sektörünü verdiler bana. Cuma görüştük, Pazartesi çalışmaya başladım. Radikal’de çalışırken bir ödül aldım. Bu, hayatımın en önemli kırılma noktalarından biridir. Biraz araştırarak, biraz kendi cebimden para da harcayarak yaptım. Bir reklam gibi bir şey düştü önüme, tıkladım. Şöyle diyor metinde, 650 TL verin size reklam ve SMS için bir veri tabanı yollayalım DVD içinde diyor. Bu nasıl bir şey dedim, o zaman henüz kişisel veri diye bir kavram geçmiyor ama ben o konuya da meraklıyım. Parasını cebimden ödedim, 650 TL artı KDV, 708 lira ödedim. Bana CD’yi gönderdi. Bir ara yüz yapmış, ara yüze ‘Üsküdar’da yaşayan 15-25 yaş arasındaki kadınlar’ diyorsunuz. Basıyorsunuz liste önünüze geliyor. Hülya Avşar yazıyorsunuz, onun numarası çıkıyor. Denemek için Hülya Avşar’ı aradık. Arman Toroğlu’nu aradık. 110 milyon numara vardı listede. İnanılmaz bir haber. Editöre götürdüm, böyle bir haber var dedim. Dediler ki Ahmet Can bu haberi yazıyorsun ve bu haber manşet olacak dediler. Haber manşetten yayımlandı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti bana bu haber nedeniyle Yılın Ekonomi Haberi ödülünü verdi. İşte o ödül benim kırılma anım oldu. Radikal bana aylık 500 TL para vermeye başladı, o da telif olarak veriliyor. Ben
“Üniversiteler pencere açıyor, meslek sahibi yapmıyor”
Ahmet Can, konuşmasında öğrencilere de tavsiyelerde bulundu ve şöyle konuştu: “Üniversiteler pencere açıyor, meslek sahibi yapmıyor. O pencereyi açıp bakmak aslında öğrencinin görevi. Hocanızın önerdiği bir kitap ya da bir film sizin o pencereyi açıp bakmanıza imkan sağlayacaktır. O yüzden ben de akademik kariyer konusunda ilerleme kararı verdim ve Bilgi Üniversitesi’nde Bilişim ve Teknoloji Hukuku alanında yüksek lisans yaptım. Sınıftaki tek gazeteci bendim. Bu program bana çok şey kattı.”
“CNN Türk’te 120’den fazla teknoloji programı yaptım”
2017 yılında CNN Türk’te Teknoloji Her Yerde isimli programı yapmaya başladığını anlatan Ahmet Can, bu kanalda 2 yıl içinde 120’den fazla program yaptığını, 2019 yılı sonuna doğru da CNN Türk ile yollarını ayırdığı ifade etti. Ahmet Can şunları söyledi: “Programın ilk bölümünü ABD’de San Francisco’da çektik. Daha programın tanıtımları yapılırken sponsorluk teklifi gelmiş kanala. Kamera karşısına ilk geçtiğim zaman, biz demoyu kaydettik, sonrasında kendimi izledim, ben değilim, konuşan kişi ben değilim. Her ne kadar konuya hakim olsanız da kamera karşısında olmak bambaşka bir dinamik var. Gittim ders almaya başladım, oyunculuk dersi aldım, artikülasyon dersi aldım. Sunuculuk kısmında 2 seçenek var, ya Vedat Milor olacaksın ya da Mehmet Yaşin. İkisinden biri gibi olmanız lazım. Mehmet Yaşin şunu yapıyor. Ekmeği salatanın suyuna bandırıp döndürüyor ve öyle iştahlı yiyor. Vedat Milor da, işte mantı geldiği zaman bunun yanında şöyle bir şarap gider diyor. Bilginizi satmak için ya üstten bakacaksınız veya izleyiciden birisi olacaksınız, yanında olacaksınız izleyicinin ve o kadar da samimi olacaksınız. Ben Mehmet Yaşin tarzını daha çok seviyorum, bana daha çok yakıştığını düşünüyorum.
Ahmet Can kimdir?
Ahmet Can, 2004-2009 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Gazetecilik bölümünden mezun oldu. 2011-2014 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Bilişim ve Teknoloji Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. Gazeteciliğe 2010 yılında Radikal gazetesinde ekonomi servisinde başladı. Burada ağırlıklı olarak teknoloji haberleri yaptı. “Herkesin Telefon Bilgileri İnternetten Satılıyor” başlıklı haberiyle 2012 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yılın Ekonomi Ödülü'nü kazandı. Radikal gazetesinin ardından bir süre Webrazzi'de çalıştı. 2013 yılında Hürriyet gazetesi Ekonomi Servisine 'Teknoloji Editörü' olarak geçti ve bu gazetede 2019 yılına kadar çalıştı. 2017-2019 yılları arasında CNN Türk’te "Teknoloji Her Yerde" programını hazırlayıp sundu. CNN Türk’ten ayrıldıktan sonra ACS Medya isimli kendi şirketini kurdu. NTV’de, ilk bölümü 7 Mart 2020’de yayımlanan Tekno Hayat programını hazırlayıp sunuyor. Ahmet Can, 2 gün önce 6 Haziran’da, 2. Uluslararası Elmas Ödülleri kapsamında Yılın Teknoloji Programı ödülünü kazandı.