Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü, basılı gazetesi, haber sitesi, haber atölyesi ve öğrencilerinin ulusal yarışmalarda aldığı derecelerle öne çıkıyor.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü, gazetecilik mesleğinin geleneksel değerlerini yeni medyanın sunduğu imkân ve fırsatlar ile buluşturan eğitim anlayışı ile uygulamalı eğitim çalışmalarına ağırlık veriyor. Gazetecilik Bölümü tarafından hazırlanan ve basılı olarak yayımlanan Haber Üsküdar gazetesi, bölüm öğrencilerinin ürettiği içeriklerin yayımlandığı haber sitesi haberuskudar.com ve uygulamalı eğitimlerin verildiği Haber Atölyesi ile Gazetecilik Bölümü öğrencileri medya sektöründe ihtiyaç duyacakları yetkinlikleri uygulamalı olarak edinme fırsatı yakalıyorlar. Gazetecilik öğrencilerinin bölümün uygulama ağırlıklı eğitimi süresince ürettikleri içerikler ise ulusal yarışmalardan kazanılan ödüller ile taçlandırılıyor.

Türkiye’nin en aktif öğrenci haber sitesi

Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin dijital medyaya uygun içerik üretebilmek için gerekli olan becerileri kazanmasını amaçlayan haberuskudar.com internet sitesi, gazetecilik öğrencilerine görsel ve dijital içerikler ile zenginleştirdikleri haberlerini yayımlamaları imkânı sunuyor. Spordan ekonomiye, kültür sanat haberciliğinden sağlık haberlerine, teknoloji editörlüğünden fotoğrafçılığa kadar geniş bir yelpazede içeriğe ev sahipliği yapan haberuskudar.com, sürekli güncellenen içeriği ile Türkiye’deki iletişim fakülteleri arasında en aktif öğrenci uygulama platformu olarak öne çıkıyor.

Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Yetiştirdiğimiz öğrencilerin güvenilir gazetecilik anlayışına sahip olmaları için çaba gösteriyoruz”

Gazetecilik tıpkı hekimlik gibi, avukatlık gibi, öğretmenlik gibi insan ihtiyaçlarını gidermede en önemli mesleklerden birisi. Neden, çünkü insanların doğru bilgi, haber alma ihtiyacını gideren bir meslek. Gazeteciliğin önemini özellikle yangın gibi, sel gibi, deprem gibi doğal afetlerin yaşandığı ya da savaş ve çatışmaların olduğu dönemlerde daha iyi kavrıyoruz. İnsanlar ne olup bittiğini bir an önce öğrenmeye, bilgi edinmeye çabalıyorlar. İşte bu noktada güvenilir gazetecilik devreye giriyor. Biz Üsküdar İletişim’de işte bu misyonla gazetecilik eğitimi veriyoruz. Yetiştirdiğimiz öğrencilerin güvenilir gazetecilik anlayışına sahip olmaları için çaba gösteriyoruz. Sahip olduğumuz yayın imkânlarıyla, basılı gazetemiz Haber Üsküdar ile internet gazetemiz haberuskudar.com ile öğrencilerimize deneyim kazandırıyoruz.

Haber Atölyesi’nde her hafta bir etkinlik düzenleniyor

Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin sektörün önemli isimleriyle buluşmasını amaçlayan bölüm etkinlikleri ve atölye çalışmalarının gerçekleştirildiği Haber Atölyesi, öğrencilerin ders dışı uygulama faaliyetlerini sürdürebilecekleri tam donanımlı bir ortam sunuyor. Mac bilgisayarlar, fotoğraf makinaları ve projeksiyon aleti gibi temel donanımların yanı sıra öğrencilerin dijital becerilerini arttırmaları için gerekli olan tasarım programlarının da sağlandığı Haber Atölyesi, gazetecilik öğrencilerinin medya sektöründe karşılaşacakları her türlü deneyimi henüz öğrenciyken yaşama imkanı sunuyor. Sektörden tanınmış isimlerin röportajdan fotoğrafçılığa kadar gazeteciliğin çeşitli alanlarında deneyimlerini paylaşmak üzere davet edildiği etkinlikler ile de Haber Atölyesi, gazetecilik öğrencilerinin mesleğin duayen isimleri ile erkenden tanışıp iletişim kurmasını sağlıyor.

Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gül Esra Atalay: "Gazetecilik bölümünde etkinlikler de dersler kadar önemlidir"

“Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde etkinlikler de dersler kadar önemlidir. Gazetecilik alandaki deneyimli isimlerin, sektör profesyonellerinin davet edildiği periyodik etkinlikler gazeteci adaylarına bilgilerini derinleştirme, konukların tecrübelerinden yararlanma ve staj ve iş bağlantıları kurma fırsatları sunar. Etkinlik organizasyonunda da görev alan öğrenciler deneyim edinir ve sosyal ağlarını geliştirirler.”

Gazetecilik Bölümü yeni medya odaklı dijital eğitime ağırlık veriyor

Gazetecilik Bölümü’nde öğrencilere zorunlu dijital tasarım derslerinin yanı sıra çok sayıda seçmeli ders ile de dijital becerilerini çeşitli alanlarda geliştirme imkânı sunuluyor. Fakültenin Mac ve PC Laboratuvarlarında gerçekleştirilen uygulamalı derslerde öğrenciler masaüstü yayıncılık, web sitesi tasarımı ve Photoshop uygulamalarından kodlamaya kadar dijital medya ortamının gerektirdiği tüm becerilere yönelik seçmeli dersler ile geniş bir yelpazede eğitim alabiliyor.

Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal: "Sosyal medya gazeteciliği gibi yeni nesil gazetecilik anlayışlarını da anlatıyoruz"

Sosyal medya gazeteciliği gibi yeni nesil gazetecilik anlayışının pratik uygulama olanaklarını sunan yeni medyaya yönelik seçmeli derslerimiz, öğrencilerimize kendi haber sitelerini oluşturmalarına ve sosyal medyada da sürdürülebilir kılmalarına olanak sağlamaktadır. Öğrencilerimiz Mac. ve PC. Laboratuvarlarında gerçekleşen tasarım derslerinde gazete, dergi, afiş, broşür gibi masaüstü yayıncılık çalışmalarını yapabilmekteler ve diğer habercilik derslerinde ürettikleri içerikleri kullanarak kendi ürünlerini ortaya koyabilmekteler. Böylece, geleneksel medya pratikleri ile yeni medyayı harmanlayarak gazeteciliğe çok yönlü bir bakış açısı geliştirebilirler.

Gazetecilik öğrencileri ulusal yarışmalarda başarıdan başarıya koşuyor

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'ndan her yıl derece ve ödüllerle dönüyorlar. Ulusal yarışmalarda gösterilen istikrarlı sonuçlar, gazetecilik bölümü öğrencilerinin uygulamalı eğitim ile edindikleri becerilerinin meslek yaşamlarında ihtiyaç duyacakları nitelikleri henüz öğrenciyken edinme başarısı gösterdiklerine işaret ediyor.

Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin: "Basılı gazeteler bitse dahi gazetecilik asla ölmeyecek"

Gazetecilik mesleği çağın gereksinimlerinden dolayı şekil değiştiriyor. Basılı gazeteler bitse dahi gazetecilik asla ölmeyecek. İletişim çağında daha çok donanımlı haberciye ihtiyacımız var. Bölümümüz bu amaçla donanımlı haberciler yetiştirmek için çalışıyor. Öğrencilerimizin disiplinler arası eğitim ile donanımını, teknik gelişmelerden yola çıkarak da kabiliyetlerini arttırmak için çalışıyoruz.

Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan: "Öğrencilere kendi medyalarını kurmalarına olanak sağlayacak bir eğitim vermekteyiz"

Gazetecilik bölümünde yapmaya çalıştığımız şey; yeni medyanın değiştirdiği, dönüştürdüğü, bilhassa teknolojik anlamda önemli katkılar sağladığı gazetecilik mesleğini etik ve ilkelerden ödün vermeden geleceğin gazetecilerine aktarmak. Öğrencilerimize yalnızca var olan basın kuruluşlarında çalışabilecekleri bir eğitimi değil, bunun yanı sıra kendi medyalarını kurmalarına olanak sağlayacak bir eğitimi vermekteyiz. Çünkü internetle birlikte ortaya çıkan yeni medya gerçekliği, haber ve enformasyonda çeşitliliğin esas olduğuna işaret etmekte. Günümüzde çok düşük bütçelerle alternatif haber kaynağı olma özelliği taşıyan pek çok site de bunun bir göstergesi. O nedenle bölümümüzden mezun olan bir gazetecinin yeni medya olanaklarını kullanabilmesi ve kendi internet sitesini kurabilmesi, bunu geliştirerek multimedya bir gazetecilik kültürüne vakıf olması, verilen eğitimde bizler için temel öncelik. Kaldı ki pandemi süreci yeni medyanın artık başat bir konumda olduğunu herkese net bir şekilde gösterdi.