Haber Atölyesi eğitimlerinin ikincisinde haber konusu bulma üzerine konuşuldu.
Haber Üsküdar - Merve Şişman ve Ayça Aracıçam
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın yaptığı Haber Atölyesi eğitimlerinin ikincisinde haber toplama çalışması yapıldı.
30 Mart Salı günü saat 14.30’da çevrimiçi olarak düzenlenen eğitimde, öğrenciler tarafından bulunan haber önerileri dinlenerek değerlendirildi. Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Arş. Gör. Selin Maden ve Arş. Gör. Atila Erdemir'in haber konuları hakkında fikirlerini aktardığı atölyede, öğrencilerin kendilerini fotoğraf alanında da geliştirebilmeleri amacıyla bir dergi çalışması yapılabileceği ifade edildi.
"Haber dilinizin gelişmesi gerekiyor"
Özel haber bulma konusunda zaman harcanması gerektiğine değinen Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Türkiye, haber konusunun bol olduğu bir ülke ancak önemli olan haberi görebilmek. Her zaman, her olaya haber olabilir gözüyle bakmanız gerekiyor. Haber, gözünüzün önünde olabilir ama bunu fark edebilmeniz oldukça önemli. Coğrafi konumumuz gereği haber her yerde var. Örneğin, spor dalında bir şey yapmak istiyorsanız, bunu sadece ‘futbol’ ile sınırlandırmamalısınız. Her yerde olan haberlerden ziyade spora farklı bakış açıları ile bakmalısınız. Yerelde yaşanan olayların da haber değeri taşıdığını bilmelisiniz. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün haberini yaptığınızda fark yaratmanız zor, çünkü en az 50 Fenerbahçe muhabiri vardır, ama bir mahalle takımının bir maçını haberleştirdiğinizde, o takım için çok önemli bir şey yapmışsınızdır. Tüm bunların yanı sıra haber dilinizi de geliştirmelisiniz. Bunun için iyi muhabirleri takip ederek haberleri nasıl yazdıklarına da göz atmalısınız. Özgün dilinizi bu şekilde yavaş yavaş oluşturabilirsiniz. Bu noktada gerçekten bir işi istemek ve yapmak gerekiyor. Vaktinizi, zamanınızı ayırmadan bu işler yürümez” dedi.
Öğrencilerin fotoğraf konusunda kendilerini geliştirmeleri sağlanacak
Öğrencilerin fotoğraf alanında kendilerini geliştirebilmeleri amacıyla bir dergi çalışması yapılabileceğine değinen Arş. Gör. Selin Maden, “İletişim Fakültesi'nde okuyan öğrencilerin çektiği fotoğraflardan oluşan bir dergi çıkarabiliriz. Bu dergi Haber Üsküdar gazetesinin bir eki olarak da çıkabilir. Öğrencilerimizin farklı yerlerden ve anlardan çektiği fotoğrafları basarak hem kendilerini geliştirmelerini hem de çeşitli yarışmalara katılmalarını sağlayabiliriz. Fotoğrafların altına, o kareyi anlatan metinler de yazabilirsiniz. Bu hem haber dilinizin hem de fotoğraf becerilerinizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Anlık ve çarpıcı fotoğraflar bu anlamda önem taşıyor. Önceki senelerde kadın, çocuk işçi gibi temaların işlendiği fotoğrafların yarışmalarda ödül aldığını da gördük. Her zaman karşınıza bu gibi anlar çıkmayabilir fakat değerli konular fotoğraflanırsa ödül almak kaçınılmaz olur” şeklinde konuştu. Arş. Gör. Atilla Erdemir ise, “Fotoğraf konusunda dergideki gerekli düzenlemeyi ve tasarımı yapabiliriz. Fotoğrafın kalitesinin yüksek olduğu, boyutlandırma ve tasarımın öne çıktığı eserler her zaman ön plana çıkan etkenlerden. Bu etkenler doğru kullanıldığında öğrencilerin katılımı ile birlikte ortaya güzel çalışmalar çıkabilir” ifadelerini kullandı.