Haber Üsküdar – Meryem Bektaş

Türkiye'nin en önemli teknoloji firmalarından biri olan HAVELSAN, Twitter adresinden, Türkiye'nin yerli video konferans çözümü HAVELSAN Diyalog'u geliştirdiklerini duyurdu. HAVELSAN, Koronavirüs salgını sonrası görüntülü konuşma uygulamalarına artan talep ve bazı uygulamalarda görülen güvenlik açıkları sebebiyle, Türkiye'nin yüksek güvenlikli yerli video konferans yazılımını ürettiklerini ve Mayıs ayı içerisinde kullanıma sunacaklarını ilan etti.

Koronavirüs (COVID-19) sebebiyle evlerine kapanan insanlar, sosyal iletişimlerini, toplantılarını ve eğitsel faaliyetlerinin takibini, görüntülü konuşmaya imkân veren online video konferans uygulamaları ile yürütmeye başladı. Durum böyle olunca da milyonlarca insan Zoom, Microsoft Teams, Jitsi gibi farklı online konferans programlarını kullanmaya başladı. Özellikle Zoom günlük 200 milyon kullanıcı sayısına ulaşırken, uygulamadaki güvenlik açıkları dünya gündeminde konuşulmaya başlandı. Kolaylıkla tahmin edilen Zoom ID kodları, toplantılara kötü niyetli davetsiz kullanıcıların katılabilmesine yol açtı. Veri güvenliği konusunda kaygılara yol açan Zoom, sayısız eleştiri ve şikâyetin konusu oldu. Şirket, her ne kadar gerekli önlemleri aldıklarını söylese de, kullanıcıların kaygılarını giderebilmiş değil.

HAVELSAN Diyalog ile geliyor

Tüm bu olanları dikkate alan, Türkiye'nin en büyük yerli teknoloji firmalarından biri olan HAVELSAN, Twitter adresinden Türkiye'nin yerli video konferans çözümü HAVELSAN Diyalog'u duyurdu. Mayıs ayı içerisinde kullanıcıya sunulması planlanan HAVELSAN Diyalog, kurumların sunucularında ve bulutta çalışabilme gibi özelliklere sahipken, iOS ve Android telefonlarda da kullanılabilecek. Özellikle uzaktan çalışmak durumunda kalan milyonlarca insana yüksek güvenlik sağlayacağını belirten HAVELSAN Diyalog, teknolojide yerli ve milli iddiası ile Türkiye'yi heyecanlandıracak gibi duruyor.

Kullanıcı sayısı ve kullanım süresinde herhangi bir sınır yok

Bütün platformlardan rahatlıkla kullanılabilecek olan Havelsan Diyalog, uçtan uca şifreleme, güvenli konferans görüşmesi, ekran paylaşımı, HD ve 4K görüntü desteği gibi hizmetler sunuyor. Ayrıca tarayıcılar üzerinden de çalışabilecek olan Havelsan Diyalog'u kullanmak için, herhangi bir uygulama indirilmesine de gerek duyulmuyor.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamada bulunan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay konuya ilişkin olarak şunları söyledi: "Sivil ve askeri her tip kullanıcı ihtiyacına uygun yetkinlikte ve genişletilebilir Cluster mimaride (kümeleme) bir ürün ortaya çıkardık. Yüksek verimliliği ile toplantı katılımcı sayısı ve süre sınırı olmadan güvenle iletişim kurulabilecek. HAVELSAN Diyalog, ulusal ve global olarak da yaygınlaştırmaya uygun bir ürün oldu. Yurt dışından alınmış hazır bir ürün veya altyapı olmadığı için özellikle dost ve müttefik ülkelere ihracat potansiyeli de yüksek."