Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Rektörle Buluşmalar toplantısı İletişim Fakültesi tarafından yapıldı.
Haber Üsküdar - Hazal Göksun
Üsküdar Üniversitesi’nin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği ve öğrencilerin fikirlerini okul yönetimine doğrudan ulaştırmalarını sağlayan ‘’Rektörle Buluşmalar’’ etkinliği çevrim içi ortamda gerçekleştirildi. Etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, İletişim Fakültesi akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.
Türkiye’de ilk kez Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 2013 yılından bu yana sürdürülen Rektörle Buluşmalar etkinliği 2020-2021 eğitim öğretim yılında da tekrarlandı. İletişim Fakültesi için düzenlenen toplantının moderatörlüğünü İletişim Fakültesi öğrencilerinden Emine Sıla Kanat ve Rumeysa Akdeniz yaptı. Pandemi koşulları nedeniyle bu yıl Zoom uygulaması üzerinden çevrim içi olarak gerçeklerştirilen toplantıda öğrenciler sorularıyla taleplerini dile getirdiler.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Hayattaki başarıda sihirli kelime iş birliği"
Rektörle Buluşmalar etkinliğinin önemini vurgulayarak sözlerine başlayan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘‘Rektörle Buluşmalar etkinliği bizim açımızdan şu nedenle önemli; biz bunu geri bildirim olarak görüyoruz. Hem kurum içinde hem de toplumun diğer yapılarında ne kadar sıcak ve sağlıklı bir iletişim olursa problemler o kadar hızlı ve çabuk çözülüyor. O yüzden hayattaki başarıda sihirli kelime iş birliği. Bu iş birliği yalnızca kurum başarısında değil, aslında toplumun en küçük yapısı olan ailede de geçerli. Eğer takım olunabiliyorsa bir yerde takım başarısı varsa orada daha az hata yapılıyor, daha ileri gidilebiliyor'' ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Mehmet Zelka: "Öğrencilerimizin geri bildirimi önemli"
Toplantının temel işlevine vurgu yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, ‘‘Üniversitemizin kurulduğu ilk yıldan beri öğrencilerimizle bir araya gelmek suretiyle vermek istediğimiz eğitim öğretim süreci hakkında geri bildirim alıyoruz. Bu geri bildirimlerin ileriye yönelik olarak uygulamakta olduğumuz ve uygulayacağımız politikalarda bize ışık tutması arzusu içerisindeyiz. Biliyoruz ki üniversitemizin en önemli ögelerinden biri öğrencilerimizdir. Ve tabii ki akademisyenlerimizin de varsa görüşlerini alıyoruz. Üniversitemiz kısa bir süre içerisinde belli bir seviyeye gelmiş durumda. Bu durumu geliştirmek için daha fazla çalışma gayreti içerisinde olmamız gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nazife Güngör: "Üniversitemiz teknolojik olarak güçlendi"
Toplantının moderatörlüğünü yürüten Emine Sıla Kanat’ın öğrencilerden gelen ve ağırlıklı olarak uzaktan eğitim sisteminde yaşanabilen teknik sıkıntılara dair sorularını yanıtlayan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, ‘‘Biz geçen baharda Koronavirüs salgınıyla birlikte çevrim içi sürece geçmiştik. Baharda daha farklı platformlarla birlikte okulumuzun LMS isimli platformunu kullandık. Tabii Bahar döneminde ilk kez geçiş yaptığımız için bu kadar çok yüklenme olmamıştı. Alında üniversitemiz teknolojik olarak daha da güçlendi. Sorunsuz bir bahar dönemi yaşadık. Her dönemin sonunda memnuniyet anketleri uyguluyoruz. Öğrencilerimizin geri dönüşlerine çok önem veriyoruz. Bu konu iletişimde de çok önemli bir husustur, hocalarımız sizlere anlatıyorlardır. İletişim sürecinin tam olarak işlemesi için geri besleme mutlaka olmalı. Bizler de sizlerden alıyoruz. Bahar dönemindeki performansı Güz döneminde kat kat yükseltebilirdik çünkü teknolojimiz çok daha gelişkindi. Ancak bütün Türkiye bu sisteme yüklendi, dolayısıyla yer yer birtakım sorunlar yaşıyoruz. Yine de sistem giderek iyileşiyor. Öyle ümit ediyorum ki biz sistemi tam sorunsuz hale getirdiğimizde herhalde Korona da bitecek ve tekrar kavuşacağız’’ sözleriyle cevapladı.
Öğrencilerin teknik imkânlara yönelik sorularına yanıt verildi
Üsküdar Üniversitesi’nin uzaktan eğitim konusunda sunduğu imkânların değerlendirmesini yapan ve öğrencilerin sistemle ilgili sorularını yanıtlayan Üsküdar Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSUZEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, ‘‘Bu süreci yöneten birisi olarak en çok sıkıntı çekenlerden birisi de benim. Tabii size de hak vermemek mümkün değil. Sistemde zaman zaman teknik sıkıntılar oldu. Birçok şeyi çözdük. Şu an canlı ders tarafında bir sorunumuz yok. Sıkıntı yaşandığına dair geri dönüşler çok azaldı. Şu bilgiyi vereyim; Kasım ayı için ortalama 550 bin dakikalık canlı ders yapılmış. Vizelerin olduğu haftaydı, bazen 600-650 bin dakika oluyor. Aylık 6500 ayrı dersten bahsediyoruz. Okulumuzda 22 bin öğrenci var. Yani bu bilgileri veriyorum ki sistemin karmaşık yapısı anlaşılsın. Okulumuzun alt yapısını geliştirdik’’ ifadelerini kullandı.
"Kopukluk olmaması için sınavlara bir bilgisayar aracılığıyla girilmesini şiddetle tavsiye ediyoruz"
Cep telefonlarından LMS’ye bağlanmanın zorluğuyla ilgili gelen soruya da Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, ‘‘Maalesef bazı telefon modellerinde çalışmıyor. Mobil ortam bazen uygun olmuyor. Kopukluk olmaması için sınavlara bir bilgisayar aracılığıyla girilmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Şunu da unutmayalım; internet altyapısından bahsettik, büyük firmalarda bile çökmeler oluyor. Dolayısıyla zaman zaman mobil ortamlarda böyle sıkıntılar oluyor’’ cevabını verdi. Öğrencilerin dersleri telefondan takip etmelerini sağlayacakları sistem isteğine ise, ‘"Bu platformlar yayını yaptığımız anda kayıt yapmıyorlar, yayın bittikten sonra kayıt yapıyorlar. Biz ise sunucuyla interaktif yapıyoruz sistemi. Aynı anda 40-50 ders kayıt oluyor. Bunu da yer kaplamasın diye görüntü kalitesini biraz düşürerek yapıyor. Dolayısıyla arada büyük farklılıklar var. Bizim sistemimizin en büyük avantajı raporlama desteği, yani biz hangi ders kaç dakika yapılmış, ne kadar izlenmiş, asenkron olarak kaç dakika izlenmiş görebiliyoruz. Bunlar da bize denetleme kurumları açısından şeffaflık sunuyor. Çünkü denetleme yapmak için bu bilgileri istiyorlar. Diğer sistemler ise raporlama açısından yeterli değil’’ sözlerini kullandı.
Öğrencilerin sorularına verilen yanıtların ardından Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinin de sürece dair görüşlerinin dinlenmesiyle birlikte toplantı sona erdi.