İtalyan gazeteci-akademisyen Maria Teresa Carbone Üsküdar İletişim'de kültür gazeteciliğini anlattı
Maria Teresa Carbone Üsküdar İletişim'de konferans verdi
Haber Üsküdar - Ayça Aracıçam
Erasmus+ Akademik Personel Hareketliliği programı kapsamında Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünün davetlisi olarak istanbul'a gelen İtalya'daki Roma 3 Üniversitesi (Universita degli Studi Roma Tre) öğretim görevlisi-gazeteci Maria Teresa Carbone, kültür gazeteciliği konulu bir konferans verdi.
Üsküdar Üniversitesi İletşim Fakültesi öğretim elemanları ile öğrencilerinin katıldığı konferansta Maria Teresa Carbone, kültür gazeteciliğinin İtalyan basınındaki gelişimi konusunda oldukça ayrıntılı bilgiler verdi. Konuşmasına kendisini tanıtarak başlayan Carbone, uzun yıllar gazetelerde kültür haberleri ve röportajlar yaptığını, ardından üniversitede gazetecilik dersleri vermeye başladığını ifade etti. Maria Teresa Carbone halen haftada bir olmak üzere İtalya'nın önemli gazetelerinden il Manifesto'da kültür yazıları yazdığını belirtti.
Gazetelerde kültür sayfaları ilgi çekiyor
Konuşmasında, İtalyan gazetelerindeki kültür sayfalarına geniş yer ayıran Maria Teresa Carbone, 1901 yılında Giornale d’Italia isimli gazetenin 3. sayfasını kültür haberlerine ayırmaya başladığını, bunu diğer gazetelerin izlediğini anlattı. 1976 yılında ise La Repubblica isimli İtalyan gazetesinin kültür haberlerini çok önemseyerek orta sayfaya aldığını belirtti. Günümüzde ise gazetelerin kültür haberleri için haftada bir ekler çıkardıklarını, bu ekleri gazete ile birlikte satışa sunduklarını ifade etti.
Edebi ve kültürel festivallare ilgi çok yüksek
Gazeteci Maria Teresa Carbone, 1997 yılında İtalya'nın kuzeybatısında yer alan Mantova (Mantua) şehrinde başlatılan edebi festivalin çok ilgi çektiğini ve bu tür festivallerin İtalya'nın her yanına yayıldığını ifade etti. Carbone, 2022 yılında İtalya'da 350 edebi ve kültürel fstivalin gerçkleştiğini, bu festivallere katılan binlerce kişinin kitap yazarlarını dinlediğini aktardı.
Sosyal ağlarda da kültür gazeteciliği yapılıyor
İtalya'da sosyal ağlarda sürdürülen kültür gazeteciliğinden de söz eden Maria Teresa Carbone, özellikle Instagram'da yapılan birçok paylaşımın kültür gazeteciliği özelliği taşıdığını anlattı. Tiktok platformunda yapılan Booktok (Kitaptok) paylaşımlarında kişilerin okudukları kitapları öven videolar paylaştıklarını söyledi.