Makinist Emin Taştan: İhmal can kayıplarına neden oluyor
31 senedir makinistlik yapan 52 yaşındaki Emin Taştan, fabrikalarda çalışmanın zorluklarını dile getiriyor.
Haber Üsküdar - Emirhan Taştan ve Merve Şişman
Otuz senedir makinistlik yapan 52 yaşındaki Emin Taştan, fabrikalarda çalışmanın zorluklarına, yaşadığı iş kazalarına ve pandemi dönemindeki değişimlerden dolayı milyon dolarlık zararlara tanıklık ettiğini dile getiriyor. Taştan, yaşadığı zorluklara ailesini geçindirmek için katlanmak zorunda olduğunu söylüyor.
Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Boraboy köyü’nde 1969 yılında doğan Emin Taştan, “İlkokul 5. sınıfa kadar okula devam ettim. Daha sonra ailem beni küçükbaş hayvanlarımızın çobanı olarak çalıştırdı. Eğitim hayatımın az sürmesinden şikayetçi olarak ergenlik yıllarımda ablam ile İstanbul’a göç ettim. 20’li yaşlarımda ise bir kapı kolu şirketinde işçi olarak çalıştım. Kısa süreli çalışmalarımdan sonra yaklaşık yirmi yıl boyunca çalışacağım Türkiye’nin en büyük araba jantı fabrikalarından olan Kormetal A.Ş’ye geçtim. Burada çalışırken Alman mühendislerden yaklaşık üç sene boyunca eğitim aldım. Aldığım eğitim sayesinde diğer çalışanlara oranla kademe atladım. ‘Ustabaşı’ unvanını alarak çalışan işçilerden sorumlu, kıdemli işçi olarak devam ettim” ifadelerini kullandı.
"Eğitim hakkım elimden alınmıştı"
Maddi durumunuz kıdemli işçi olduğunuzda iyileşti mi sorumuza Taştan, “Bu zamanlarda hayatım oldukça iyi gidiyordu. Temel ihtiyaçlarımızı rahatlıkla karşılıyorduk. Bana göre bir insanın temel ihtiyaçlarından birisi de eğitim hakkıydı. Ailem buna izin vermediği için kendi çocuklarımın bu haktan mahrum kalmaması adına gecemi gündüzüme katıp çalışıyordum. 20 yıl çalıştığım Kormetal fabrikasından emekli olduğum gün işten çıkartıldım. Kısa süre içerisinde aynı döküm, eritme işinin yapıldığı aydınlatma şirketi olan Murat Aydınlatma San. ve Tic. A.Ş. Avolux’ta çalışmaya başladım. Yaşım belki de geçmişti, artık genç değildim ama alanda eğitimler almaya devam ettim. Eğitim her zaman ön planda olmalı” şeklinde konuştu.
"Tecrübesiz işçileri pandemi nedeniyle işten çıkardılar"
"Akciğere zarar veren maddeler ile çalışıyoruz"
Yaptığı işin ardındaki zorlukları sorduğumuzda ise Makinist Emin Taştan, “Öncelikle çalıştığım uzun yıllar boyunca çok farklı insan tanıyıp olaylara tanıklık ettim. Döküm, eritme işinde ilk başta kullanacağız elementi veya madeni seçersiniz. Genellikle sektörde bulunan element alüminyumdur. Daha sonrasında alüminyumu eritmeniz ve ardından lav halinde bulunan madeni kalıba döküp istediğiniz şekli vermeniz gerekmektedir. Alüminyumun erime noktası 660 derecedir. Bu yüksek sıcaklığa çoğu insan maruz kalmak istemez, ancak iş gereği bu sıcaklığa katlanıyoruz. Kalıptan soğuk halde çıkartılan ürün pürüzlerin giderilmesi için zımpara işlemine tutulur. Zımpara işleminde ortaya çıkan alüminyum tozunu soluduğunuz taktirde akciğerlerinizdeki bronşçuklarınıza yapışarak nefes almanızı zorlaştırır ve sizi akciğer kanserine doğru sürükler” diyerek sağlık problemlerinin de yaşandığına dikkat çekiyor.
"İş kazalarına tanık oldum"