Haber Üsküdar - Sariye Nur Dönmez

1996 doğumlu Rümeysa Kadak 2018 yılında yapılan seçimlerde en genç milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmeyi başardı. Biz de Rümeysa Kadak'la gençlerin siyasetteki yerini konuştuk.

Geçtiğimiz genel seçimlerde İstanbul 3. Bölge milletvekili seçilerek meclise giren en genç milletvekili oldunuz. Seçim sürecinizden biraz bahseder misiniz? Sizin için nasıl bir süreçti?

Seçim süreci çok yoğun geçti. Ramazan ayına denk geldiği için Sabah namazıyla bitiriyor öğleden önce tekrar sahalara dönüyorduk. Henüz mezun olmadığım için finallerin yoğunluğu da vardı tabii. Çoğu zaman araçta veya program öncesinde çalıştığımı hatırlıyorum. Sınavlara da programlar arasında giriyordum. Aynı şekilde mezuniyetimden hemen sonra ev ziyaretlerine gittiğimizi hatırlıyorum. Benim ilk ciddi saha tecrübemdi. Sayın Cumhurbaşkanımız hep AK Parti bir okul derlerdi. Çok doğruymuş, ben partimden ve teşkilat mensuplarımızdan çok şey öğrendim. O dönemde gerek teşkilat mensuplarımıza gerekse çok farklı siyasi görüşlere mensup olup yanımda olan, desteğini esirgemeyen herkese çok minnettarım, yerleri bende çok ayrı.

Gençleri doğru okumak gerekiyor şeklinde bir ifadeniz var, sizce gençleri doğru okumak için hangi adımlar atılmalı?

Gençlerin gündemini ne oluşturuyor, neleri seviyorlar, neleri sevmiyorlar, gerçekten neye ihtiyaçları var gibi tüm detayların iyi analiz edilmesi gerekli. Kimi zaman ihtiyaç ve taleplerimiz toplumun diğer kesimlerinden çok farklı olabiliyor. Bunun siyasi konjonktürde gerçekleşmesi için gençleri gençlerin temsil etmesi çok önemliydi, çok şükür bu adımlar başarılı bir şekilde atıldı.

Genç kesimin siyasetle olan ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gençlerde bir kesim ciddi anlamda siyasetle ilgilenirken bir diğer kesim siyasette bulunmayı ve siyasi tartışmaları sevmiyor. Daha az kavganın olduğu, daha çok üretimin ve çalışmanın olduğu bir Türkiye istiyorlar. Her iki kesim de ciddi anlamda çok değerli benim için. Her ikisi de karar mekanizmalarında değer görmeli.

Siyasetle ilgilenmek isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler?

Sadece siyaset için değil, hangi alanla ilgilenirlerse ilgilensinler, bu sanat, bilişim veya eğitim olabilir, önemli olan ülkeye yararlı bir birey olmak, yaptığımız işi en iyi şekilde yapmak, özellikle de kendimiz için çizdiğimiz sınırları kaldırmak bence.

Meclis'te zaman zaman meydana gelen hararetli tartışma ortamlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Milletvekillerinin birbiriyle sıklıkla tartıştığı doğrudur ki sağlıklı demokrasilerde de olması gereken budur. Hangi görüşten olursa olsun faklı olan her fikrin ifade edilmesi, tartışılması gerekir. Bu sayede ne kadar ortak bakabileceğimiz nokta var, onları da keşfediyoruz.