Tarih öğrencileri tarihi yarımadada
Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, öğrencileriyle Tarihi Yarımada gezisi düzenledi.
Haber Üsküdar - Nilay Tuğçe Bostancı ve Betül Güner
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, öğrencileriyle Tarihi Yarımada gezisi düzenledi. Geziye tarih bölümü öğrencilerinin yanı sıra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Arda Odabaşı, Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gökser Gökçay da eşlik etti.
Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, öğrencileriyle bölüm dersi kapsamında Tarihi Yarımada gezisi düzenledi. Farklı bölüm ve fakültelerden akademisyenlerin de katılım sağladığı gezide, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Arda Odabaşı öğrencilere gezi boyunca rehberlik yaptı.
Sirkeci Garı’nda başlayan gezinin ilk durağı TCDD İstanbul Demiryolu Müzesi oldu. Ardından Tarihi Yarımada üzerinde sırasıyla İstanbul Valiliği, Sultan II. Mahmut Türbesi ve son olarak Basın Müzesi ziyaret edildi. Basın Müzesi’nde Üsküdar Üniversitesi hocalarını ve öğrencilerini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı Ahmet Özdemir karşıladı. Öğrencilere ve akademisyenlere büyük ilgi gösteren Ahmet Özdemir, gezi sırasında faaliyetleri ve kurumun tarihi hakkında öğrencileri bilgilendirdi.
Yapım tarihi 1865 yılına dayanan ve 1988’den beri Basın Müzesi olarak kullanılan bina öğrencileri Türk gazeteciliğinin tarihi yanında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan tarihi bir yolculuğa çıkardı. Müzede, birinci katta İbrahim Müteferrika ile başlayıp Türk gazeteciliğinin başlangıcı olan 1828 tarihli Vakayi-i Mısriye gazetesi, o dönemin belgesel nitelik taşıyan gazeteleri, II. Meşrutiyet Dönemi’ndeki basın patlamasından örnekler, TBMM’nin açılışı ve harf devrimine kadar olan gelişmeler, Türk basınına emeği geçen ve iz bırakmış kişilerin yağlıboya tabloları, anı eşyaları, çeşitli baskı makineleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihsel gelişimini yansıtan belgeler, fotoğraflar görüldü. Müzede ayrıca 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde katledilen gazeteci Hasan Fehmi’den başlayarak günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı sergi de ziyaret edildi. Müzenin ikinci katında bulunan sanat galerisi de öğrencilerin beğenisini topladı.