Haber: Emre Sertdemir

Fotoğraf: Onur Hamzaoğlu

 

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından düzenlenen bölüm etkinliklerinin ikincisi tasarımcı ve sanat yönetmeni Mert Kızılay’ın katılımıyla 26 Kasım Salı günü saat 13.00’te gerçekleştirildi. “Jenerik Tasarımı ve Sanat Üzerine” başlıklı söyleşiye çok sayıda Üsküdar İletişim öğrencisi katıldı.

Öğrencileri sektörde çalışan profesyonellerle bir araya getirmeyi amaçlayan bölüm etkinliklerinde bu hafta tasarım ve sanat konuşuldu. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Güney Yerleşke Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide Mert Kızılay öğrencilere fotoğraf, kısa film ve animasyon örnekleri gösterdi. Birikim ve deneyimlerini aktaran Kızılay, sanat yönetmenliği hakkında bilgiler vererek iletişim öğrencilerine tavsiyelerde bulundu.

“Her şey teknolojinin gelişmesiyle dijitale kaydı”

Klasik animasyon çalışmalarının günümüzde giderek azaldığını ve bu durumun teknoloji ile ilişkili olduğunu söyleyen Mert Kızılay, “Klasik animasyon, eskiden kare kare idi. Şimdi birçok şey tabii ki dijitalleşti. Bizim zamanımızda verilen eğitimde pim cetveli denilen bir şey kullanırdık. Bu süreç karanlık bir dönemdi. Pim cetveline sayfaları tek tek yerleştirerek parmaklarımızın arasına sayfaları alıp çizerek hareketi kontrol eder ve o şekilde anime ederdik. Hâlâ çok yapan var ancak artık daha çok batıda yapılıyor. Zaman ve bütçe konusunda hassasiyet olduğu için her şey teknolojinin gelişmesiyle dijitale kaydı. Harekete hakimiyet ve zamanlama gibi şeyleri kavramak için bu çok önemli” dedi.

“İşi severek yapmanız çok önemli”

Öğrencilere çalışmalar yapmaları ve kendilerini geliştirmeleri ile ilgili olarak tavsiyelerde bulunan Kızılay, “Okuldan sonra buna çok fazla zaman kalmıyor ancak yine de zaman ayırmaya çalışabilirsiniz. İnsan istedikten sonra her şeye vakit yaratabilir. Okul dönemi bunun için mükemmel bir zaman. Özellikle sizi destekleyen ve size yol gösterecek insanlar da varsa bu harika bir şey. Dolayısıyla büyük bitmiş proje üretmeye çalışmak ve bu projelerin birbirinden farklı olması için çabalamak bence çok önemli. Eğer yapmaktan zevk almadığınız şeylere maruz kalırsanız onlarla para kazanmanız da, kendinizi geliştirmeniz de, bir kariyer inşa etmeniz de zor oluyor. Ancak işinizi seviyorsanız ve bu işi yaparken kendinizi kaybediyorsanız her şey çok başka oluyor. Diğer insanlar sizi takip etmeye başlıyor. İşinize duyduğunuz sevgi, size büyük geri dönüşler sağlıyor. O yüzden işinizi severek yapmanız çok önemli” ifadelerini kullandı.

“Yaptığınız işi önce siz beğenmelisiniz”

Sektörde iletişim becerilerinin önemli olduğunu vurgulayan Mert Kızılay, “Genellikle yönetmenlerin ve kreatif direktörlerin iletişimleri hep iyidir. Gerek çalıştığı ekip ile gerekse müşteriyle iyi iletişim kurmak çok önemli bir şey. Bir kere para konuşmayı bilmiyorsak işimiz karşılığında verilene razı olacağız demektir. Bu da hak ettiğimizden az kazanacağımız anlamına gelir. Herkesin emeğinin karşılığı olan parayı talep edebilmesi gerekir” şeklinde konuştu. İnsanın kendi yaptığı işi beğenmesi gerektiğinin de altını çizen Kızılay, “Eğer bir alanda kendimizi ifade edebilmek ve ‘bu benim vizyonum, benim sanatım, benim tasarımım’ diyebilmek istiyorsak birey temelde kendi yaptığı işi beğenmelidir. Bizler çoğu zaman projelerimizi birilerine kağıt üzerinde sunarız. Sunduğumuz kişi bir kreatör veya stüdyo olabilir. Ona fikri anlatabilmek ve ikna edebilmek için işe önce kendimiz inanmalıyız. Dolayısıyla çok üretim yapmalı ve en iyiyi yakalamaya çalışmalıyız” diyerek düşüncelerini izleyiciler ile paylaştı.

“Çok değerli eğitmenleriniz var”

Bir öğrencinin ‘Kendimizi nasıl geliştiririz?’ sorusunu Mert Kızılay, “Çok değerli eğitmenleriniz var. Benim çizgi film ve animasyon bölümümde iki klasik animasyon hocası vardı. Biz deneysel filmimizi yaptığımızda hocam bana, ‘Niye böyle şeyler yapıyorsunuz? Meyve veren ağacı taşlıyorsunuz’ dedi. Bunları birilerini kötülemek için sizlerle paylaşmıyorum ama insanın zaman zaman böyle şeylerle karşılaşabileceğini de bilmesi gerekiyor. Her zaman çıkışa dair ne inşa edebilirim diye düşünmek gerek. Eğitimcilerle okul dışında da vakit geçirebilirsiniz. Arta kalan zamanlarda ise yapmak istediğiniz şeye ve kişisel gelişiminize dair sürekli kendinizi geliştirmeye çalışmanın yollarını bulmalısınız. ‘Ben’i geliştirecek şeylere önem vermelisiniz” şeklinde yanıtladı. Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.