Yabancı uyruklu öğrenciler tedirgin
Yabancı uyruklu öğrenciler tedirgin
Haber Üsküdar - Yaser M. S. Ashour
2018-2019 eğitim yılı YÖK istatistiklerine göre Türkiye'de ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde yaklaşık 189 ülkeden toplamda 154 bin 505 öğrenci eğitim görüyordu. Bu rakamın, 2019-2020 eğitim yılında bir miktar arttığı tahmin ediliyor.
Uyruklarına bakıldığında Suriye uyruklu öğrenciler ilk sırada yer alıyor.Türkiye’de 27 bin 34 Suriye uyruklu öğrenci eğitim görüyor. Suriye uyrukluları Azerbaycan (19.383), Türkmenistan (17.571), Irak (7608), İran (7154), Afganistan (6804), Almanya (4378), Somali (3764), Yemen (3076) ve Bulgaristan (3010) uyruklular takip ediyor. Bu rakamların içinde bir ya da iki dönem Türkiye'deki üniversitelerde eğitim almaya gelen Erasmus öğrencileri yok.
Koronavirüs (Kovid-19) salgınından en olumsuz etkilenenlerin başında yabancı uyruklu öğrenciler geliyor. Üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte Türk öğrenciler ailelerinin yanında giderken yabancı öğrenciler uçuşların da iptal edilmesiyle zor zamanlar geçiriyorlar. Öğrenci yurtlarında kalan yabancı öğenciler, bu yurtların bazılarının yurt dışından gelen Türkler için karantina merkezleri haline getirilmeleri nedeniyle yurtlardan da çıkarılmış bulunuyor.
Anadolu Ajansı'nın 18 Nisan'da yayımladığı "Kovid-19 nedeniyle ülkelerine dönemeyen yabancı öğrenciler Türkiye'ye minnettar" başlıklı habere haberine göre, Kars Kafkas Üniversitesi'nde eğitim gören Fildişi Sahili, Somali, Gana, Çad ve Mısır uyruklu yabancı öğrenciler ülkelerine gidemedikleri için üniversite yönetiminin yerleştirdiği evlerde kalıyorlar.
Ben de bu yabancı uyruklu öğrencilerden biri olarak yaklaşık bir aydır evde kalmak ve üniversite derslerimi online ortamlardan takip etmek durumundayım. Bu haberi hazırlamak için, İstanbul'da okuyan bazı yabancı öğrencilerle karantina günlerini nasıl geçirdiklerini sordum.
Zor bir başlangıç
Filistinli öğrenci Kamel Muhammed, geçen Şubat'ta Türk dilini öğrenmek için İstanbul'a geldi ve Kadıköydeki Ankara Üniversitesi TÖMER'de Türkçe öğrenmeye başladı, fakat dönem başladıktan iki hafta sonra örgün eğitim şeklinde verilen dersler Koronavirüs vakalarının artması nedeniyle online sisteme geçti. "Türk dilini öğrenmek için Filistin'den Türkiye'ye geldim, ancak Koronavirüs nedeniyle kendimi online ortamda buldum, eğer bunun böyle olacağını bilseydim, Filistin'den hiç ayırlmaz, dersleri oradan takip ederdim" dedi. Kamel Muhammed, İstanbul'daki eğitiminin o kadar zor olacağını beklemiyordu, derslerin yanı sıra birçok hizmette de aksamalar yaşanması nedeniyle ikamet izinlerini almakta zorlandı.
Bu dönemde mezun olacak mıyım?
Suriyeli öğrenci Fadil Khanji, dört yıldır beklediği üniversiteden mezuniyetinin Koronavirüs salgınının yarattığı gelişmeler nedeniyle gecikmesinden korkuyor. “Yeni Medya ve Gazetecilik son sınıf öğrencisi olarak yaşanan olaylardan endişe duyuyorum. Son sınıf öğrencilerinin endişe duyduğu birçok husus vardır. Bunların başında mezuniyet konusu gelmektedir. Normal koşullarda bu dönemde mezun olmayı bekleyen öğrenciler mezun olabilecekler midir?" diye sordu.
Öğrencilerin bir başka kaygısı da Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan ekonomik krizin iş bulma imkanlarını azaltmış olması. Öğrenciler bu olağanüstü durumun bir gün sona ereceğini ve hayatlarının normale döneceğini umuyorlar.