Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya: Yerel medyayı ayakta tutmamız gerekiyor
Haber Üsküdar – İbrahim Ethem Altınsoy
Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya ile iletişime geçtim ve kendisiyle bu röportajı gerçekleştirdim.
Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?
1963 Adıyaman doğumluyum. Uluslararası Hukuk lisans mezunuyum. Gazeteciliği 2000 yılında Adıyaman Ses gazetesini yayın hayatına başlatarak icra etmeye başladım.
Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?
Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti 1995 yılında Ragıp Ersoy tarafından kuruldu. Kurulduğu andan itibaren Adıyaman’da gazetecilik mesleğini icra eden üyelerimizin hayat standartlarında iyileştirme yapmak için kurum ve şirketlerle iletişim halinde olduk. Amacımız gazetecilik mesleğini ilimizde serbestçe, baskı altında olamadan, hukuk çerçevesinde yapılabilir duruma getirmek. Mevcut 77 üyemiz var. Cemiyetimiz bünyesinde bulunan üyelerimize, basınımıza, maddi ve manevi ortamlar sunmak için çalışmalar yapıyoruz.
Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
İspanya basınıyla ortak bir AB Projesi yaptık. Proje kapsamında diksiyon, spikerlik, Türkçenin güzel konuşulması, kamera kullanımı, gazetecilikte mizanpaj gibi konularda akademisyenlerden dersler alındı. Adıyaman basını İspanya basını ile bir araya getirildi. Ayrıca iade-i ziyaret olarak İspanya basını da Adıyaman’a getirildi.
Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?
Şehrimizdeki medya kuruluşlarımızın temel sorunları, ekonomik, teknolojik ve personel noktasında. Yaşanan bu sorunlar yerel basına özgü bazı karakteristik unsurlar taşırlar. Bu konuda maddi ve manevi ortamlar yaratmak için çalışmalar yapmaya çalışıyoruz.
Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?
İlimizdeki medyanın olumlu yönleri, yerel unsurları ve sorunları ortaya çıkarır ve servis ederler. Halk nezdinde sıkıntı yok, olumlu ve olumsuz yönde yönlendirme ve nasihat edildikleri gibi takdir ediliyorlar.
Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?
Gazeteleri vasıflı ve vasıfsız gibi olumlu bir takip güzeldir. Fakat şartlar çok ağır. İyileştirme yapılması konusunda ilgililerden destek beliyoruz.
Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?
Yerel medya, yaygın/ulusal medyaya göre kısıtlı, anında uyarılar alabiliyor. Özgürce, haklı bir haberi yapamıyor.
Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?
Yerel medyayı ayakta tutmamız gerekiyor. Hakkıyla vergisini ödeyen yerel medya kuruluşlarının haklarının göz ardı edilmemesi ve desteklenmesi gerektiği düşüncesindeyim.