"Bize kaldırım mühendisi derler"
Alanya Belediye Başkan Yardımcısı ve Fen İşleri Müdürü olan Özgür Karamut’la mesleği hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.
Haber Üsküdar - İlayda Savaş
Alanya Belediye Başkan Yardımcısı ve Fen İşleri Müdürü olan Özgür Karamut’la mesleği hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. 1998 senesinde Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nden inşaat mühendisi olarak mezun olan Özgür Karamut, dil eğitimi için bir seneliğine Fransa’ya gitti. Geri döndüğünde Mön İnşaat adlı bir şirkette otoyol üzerine çalışmaya başladı. Bunlara ek olarak, İrlanda, Ukrayna, Fas gibi ülkelerde otoyol projeleri, şantiye şefliği, proje müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2006 yılında Türkiye’ye dönen Özgür Karamut, inşaat mühendisi olarak Alanya Belediyesi’nde çalışmaya başladı ve şu anda da Alanya Belediye Başkan Yardımcısı ve Fen İşleri Müdürü olarak görerv yapıyor.
Mesleğiniz inşaat mühendisliği, bize mesleğinizden bahseder misiniz?
İnşaat mühendisliği, genel anlamda bakıldığı zaman bütün mühendisliklerin ana gövdesi gibidir. Bu konuda biraz geniş konuşmak istiyorum. Diğer mühendislikler inşaat mühendisliğinin dallarıdır. Bize yardımcı olurlar. İnşaat mühendisliği çok geniştir; baraj inşaatları, yol inşaatları, altyapı inşaatları vardır. Bunlar birimlere ayrılır ama benim branşım otoyol inşaatları, altyapı ve üstyapı üzerine. Fen İşleri olarak şehir içi yollar olsun, altyapı olsun bu tür işerle uğraşıyoruz. Zaten kabaca bizlere 'kaldırım mühendisi' derler, doğrudur. Halkın sosyal alanlarını daha iyi bir hale getirebilmek için çalışmalar yaparız.
Alanya Belediyesi olarak Fen İşleri ne iş yapar?
Fen İşleri daha önce bahsettiğim gibi vatandaşın sosyal ve mecburi ihtiyaçlarını karşılar. Genel anlamda Fen İşleri bünyesinde baktığımız zaman; altyapı, üstyapı, yağmur suyu, kanalizasyon, kaldırım, bordür, yol, sanat yapıları gibi alanlarda vatandaşın ihtiyaçlarına yönelik imalatlar yaparız.
Belediye çalışanı olmanın avantajları nelerdir?
Sosyal bir insansanız avantajları şöyle olabilir, vatandaşlarla daha çok diyalog halinde olursunuz, vatandaşlara hizmet ettiğiniz zaman o size bir haz veriyor. Tabii belediyeci etiketiyle insanlara yardım ettiğiniz zaman kendinizi huzurlu hissediyorsunuz.
Belediye olarak halka yeterli hizmeti sunduğunuzu düşünüyor musunuz?
Çalıştığımıza inanıyoruz tabii ki, bu Türkiye’nin genel yapısıyla alakalı, şu anda pandemi olduğu için bazı alanlarda pandemi öncellikli oluyor. Önceden yaptığımız yatırımları ikinci plana atmamız gerekiyor, şu an bizim için öncelik pandemi.
Memurluğun size faydaları ve dezavantajları nelerdir, memurluk kendinizi geliştirmeye açık bir meslek midir?
Göreceli bir kavram çünkü ben memurluk mesleğini icra etmeden önce 10 seneye yakın özel sektörde çalıştım. Belki direkt memurluğa başlasaydım kendimi geliştirir miydim, tam bilemiyorum ama özel sektörde çalıştığım için hem özel sektörü hem de memurluğu harmanladığıma inanıyorum. İkisinin de faydalarını gördüm. Dezavantajları konusunda memurluğun bir dezavantajını görmedim. Bazı kurallara uyduktan sonra tecrübelerimi birleştirip memurluk mesleğine devam ediyorum.
Hem Belediye Başkan Yardımcısı hem de Fen İşleri Müdürü olmak zor veya yorucu değil mi?
Zor ve yorucu, doğru ama zevkli. Bir insan mesleğini ve yaptığı işi severek yaptıktan sonra o yoruculuk insana zevk veriyor. Sevmeden bir iş yaparsanız en kolay iş bile zor gelir. Ben şu an yaptığım işten memnunum, zevk alıyorum, o yüzden zorluğu da bana zevk veriyor. Stresle yaşamayı öğrendik, stressiz yaşadığımız zaman da sıkıntı yaşıyoruz, o yüzden insanlarla çalışırken stresin şart olduğuna inanıyorum.
Belediye olarak Kovid-19 dönemini nasıl yönettiniz?
Kovid-19 döneminde Çevre Koruma Müdürlüğümüz, Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz büyük özveriyle çalıştılar. Çevre Koruma Müdürlüğümüz ilaçlama konusunda olsun, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz temizlik konusunda olsun, Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz yardım anlamında olsun büyük özveriyle çalıştılar. Biz de onlara bu Kovid-19 döneminde elimizden gelen lojistik desteği vermeye çalıştık.
İşlerinizi yürütürken ne gibi bürokratik sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
Ben bürokrasiyi pek sevmem. Biz şantiyeciyiz, yıllarca şantiye içinde yaşadık. Şantiyede işler hızlı gider. Bürokrasiye takıldığı zaman, işe sekte vuruyor. Özel sektörde ben şantiyeciliğe alıştığım için özel sektörün tecrübesiyle memuriyetin çalışmalarını bürokrasiyle birleştirdim. Bürokrasi her zaman olması gereken, ama olması gerekirken işi de hızlandırması gereken bir etkendir.
Sosyal tesisler alanında Alanya’nın kapasitesini nasıl değerlendiriyorsunuz, belediye ihtiyaçlara yeterli cevabı veriyor mu, Alanya halkının bu alanlara ilgisi ne durumda?
Alanya halkının bu alanlara ilgisi gayet yüksek. Sosyal alanlarımız mümkün olduğunca her sene arttırılarak gidiyor. Alanya göç alan bir memleket olduğu için biz de onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle yaz sezonu olsun, kış sezonu olsun, sportif aktiviteler olsun, değişik organizasyonlar yarattığımızı düşünüyoruz.
Kültür, sanat, spor gibi etkinliklerde Alanya’yı nasıl değerlendiriyorsunuz, size bu alanlarda proje ve fikirle gelen insanlara yardımcı oluyor musunuz?
Kesinlikle yardımcı oluyoruz. Yardımcı oluyoruz ki şu anda Alanya’da kültür, sanat ve spor etkinliklerinde diğer şehirlere göre çok daha fazla çeşitlilik var. Mesela triatlon, çim hokeyi, tiyatro etkinlikleri, caz festivalleri olsun gerekli çeşitliliği sağladığımızı düşünüyoruz. Bunlar tabii diğer birimlerimizin özveriyle çalışmasından oluyor. Bu etkinlikler de illaki bazı önerilerle ortaya çıkmış şeylerdir.
Öğrencilere burs imkânı sağlıyor musunuz?
Bu konu hakkında çok detay bilmiyorum ama Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüzün burs verdiğini biliyorum. Süreklilik anlamında yılda bir kere mi veriliyor her ay mı veriliyor bu konuda emin değilim. Alanya Belediye Başkanımız yakın bir zamanda bir kız yurdu açtı. Kırsal bölgelerde okuyan öğrencilerimiz için o da bir burstur benim için.