;Haber Üsküdar - Ayça Aracıçam

İşçileri ve işverenleri zorlu bir sürece sokan, özellikle esnafların geçim sıkıntısını artıran koronavirüs salgını her alanda etkisini göstermeye devam ediyor. Salgının başlangıcında 21 Mart 2020’den itibaren berber, kuaför ve güzellik salonlar yaklaşık 2 ay kapalı kalmıştı. Bu mekanlar 11 Mayıs'ta belirli önlemler alınarak tekrar açıldı ancak esnaf ekonomik sıkıntılarını aşabilmiş değil.

İstanbul Fatih’te baba mesleğini devam ettiren Beycan Sadak, alınan kararlar ve pandemi sürecinin başlangıcından bu yana yaşadıkları zorlukları anlattı. 

Kısıtlamalarda neler yaşadınız?

Mart ayında kapatma kararı alındığında alışmamız güç oldu. Başta bu sürecin hemen atlatılabileceğini umuyorduk. Ancak beklediğimizden ciddi olduğunu anladığımızda biz de kendimizi hazırlamaya başlamıştık. Pandemi başında müşterilerimizde herhangi bir azalma yoktu. Ancak vakaların artmaya başlamasıyla büyük bir azalma ile karşı karşıya kaldık. Çalışan işçiler için de ekonomik sıkıntılar, stres yaşandı.

“Aylar değil sanki yıllar sürdü”

Beycan Sadak, çalışanlarıyla birlikte yaşadığı zorlu sürece değinerek, “Yeni bir karar alınana kadar sürekli haberleri takip ettik. 2 ay kısa bir süre gibi gözükse de bizi oldukça sarstı, sanki yıllarca sürdü. Mayıs ayında dükkanı açtık. Fakat pek bir getirisi olmadı, bizim sektör de dahil çoğumuz sekteye uğradık, şu anda yaşlı müşterilerimiz için eve gidiyoruz.”

“Şu anda da alışabilmiş değiliz”

Yaşadıkları problemlere de değinen Beycan Sadak, “Daha önce de sıkıntı gördük ancak hiçbir zaman bu kadar etkili olmamıştı. Pandemi öncesi günde on-on beş müşteri olurken artık beş kişiye bile şükür eder hale geldik. Her müşteriye ayrı havlu, tarak kullanıyoruz ve mesafeli olarak işimizi hallediyoruz. Ne kadar önlem alırsak alalım insanlar korkuyor. Bize artık pek gerek duymuyorlar, evde bulunduğumuz sürede çoğu kendi tıraş olmayı, saçını kesebilmeyi öğrendi” ifadelerini kullandı.

"Devletten kredi desteği bekliyoruz"

Esnaf ve sanatkârlara yönelik kredi desteği için başvuru yaptıklarını belirten Beycan Sadak, şunları söyledi: "Şu anda sonucunu bekliyoruz. Çoğu esnaf krediden yararlanamıyor. Biz sadece bunca zaman verdiğimiz emeklerimizin karşılığını almak ve devletten esnafın derdini anlaması için biraz daha çaba göstermesini bekliyoruz."

Büfeciler de dertli

İstanbul Fatih’te 20 seneyi aşkın süredir müşterilere hizmet veren Sarıoğlu Büfe’nin çalışanlarından Emre bey ile bu zorlu süreci konuştuk. Emre bey şunları anlattı: "İşlerimiz gayet iyiydi, bir şekilde geçimimizi sağlıyorduk. Diğer esnaflar gibi bizim de alışmakta zorlandığımız bir dönemdeyiz. Pandeminin ilk yarısında bu denli sarsılmadık ancak gittikçe müşteriler azaldı. Geçen seneye kıyasla ciddi bir azalma yaşadık.” 

"İş yerinde her tür önlemi alıyoruz"

Emre bey, iş yerinde pandemiye uygun her tür önlemi aldıklarını aktardı: "Dezenfektanlar ve sürekli maske değişimiyle yeni eldiven takmayı da ihmal etmiyoruz. Yemekleri servis ederken çalışanlarımızı da mesafeli durmaları konusunda uyarıyoruz. Masa düzeninde değişiklik yaptık. Önceden kalabalık aileler gelince sandalye birleştirmelerini sorun etmiyorduk. Artık aralara boşluk koyup sayılı sandalye yerleştiriyoruz. Her köşede ayrı dezenfektan bulunuyor. Şu dönemde satışlarımız düştü, bize iyi bir etkisi olmadı. Tabii ki sağlık açısından içerisi ne kadar az kalabalık olursa o kadar iyi. Önlemlerin genişletilmesi ve gereken özenin gösterilmesi lazım. Hem esnaf için hem de vatandaş için cep yakan dönemler. Kısıtlamalar kalkarsa ve yine eskisi gibi müşterileri ağırlamaya devam edersek her şey çok daha güzel olacak."

"Fiyatlar sabit kaldı" 

Bu dönemde fiyatları artırmadıklarını ifade eden Emre bey, halktan ve devletten esnafın anlamalarını beklediklerini söyledi ve "Kira yardımı ve kredi  alıyoruz. Biraz acımızı hafifletiyor ancak yeterli değil. Virüsü hep beraber atlatmaya çalışıyoruz" dedi.