Üsküdar Üniversitesi, online söyleşide Spor Bakanı Kasapoğlu’nu ağırladı
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu online söyleşide tavsiyelerde bulundu.
Haber Üsküdar - Feyza Nur Kaya ve Emirhan Dursun
Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle dünyada ve Türkiye'de birçok etkinlik online platformlara taşındı. Üsküdar Üniversitesi de İnstagram hesabından Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’yla gençlere yönelik söyleşi gerçekleştirdi.
"Evde kal, hareketsiz kalma"
Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü Başkanı Emirhan Dursun’un moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Bakan Kasapoğlu gençlere ’’Bu dönemde evde kalmalarını tavsiye ediyoruz, ama hareketsiz kalmayı tavsiye etmiyoruz. Gençler hareketi artırmalı, bu süreci irtifa kaybetmek için değil mesafe kat etmek için fırsat biliyoruz" dedi.
"Etkileşimimiz çok kritik ve stratejik"
Gençlerle olan etkileşimin önemine de değinen Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bakanlığımızın ne tür imkânlar sunduğunu, gençlerden ne tür beklentileri olduğunu belirtiyorum. O yüzden sunduğumuz imkânlar kadar gençlerimizin bizlere sağlayacağı ve getireceği projeler çok mühim ve önemli. Buradaki etkileşimimizin çok kritik ve stratejik olduğunun altını çizmek istiyorum. Bakanlığımızın gençlere imkân sunmaya yönelik yüzlerce faaliyeti var. Gençlerimizden şunu da bekliyorum; lütfen önerilerinizi, projelerinizi hatta itirazlarınızı, biz analiz eden üreten, gerektiğinde itiraz eden ama öyle yıkıcı değil yapıcı olacak. Fikir ortaya koyacağız, çözüm önerileri sunacağız. Bizim idealimiz bu” diye konuştu.
"Üniversitede sosyal olmak kişiye tecrübe kazandırır"
Bakan Kasapoğlu, Emirhan Dursun’un "Öğrencilik döneminizde kulüp faaliyetlerinde bulunmuşsunuz, bu konudaki çalışmalarınıza dair bilgi verir misiniz?" sorusuna şu cevabı verdi: "Diyalog kurmak için sosyal anlamda çokça çaba göstermeliyiz, insan olarak iletişim kurmak en büyük imkânlarımızdan biri. Bu iletişimi en güçlü şekilde kullanmak bir tecrübe meselesi. Bu nedenle biz okulumuza, derslerimize devam ederken toplumun ferdi olduğumuzu unutmamamız gerekiyor, sosyal olmamız gerekiyor. Üniversitelerde bizi hayata hazırlayacak birçok imkân var, yarının anne babaları, profesyonelleri olarak belki siyasette, belki akedemide, belki iş hayatınının başka bir alanında görev alacak insanlar olarak kendimizi çok iyi yetiştirmeliyiz. Bunun yolu da sorumlulukları erken yaşta almaktan geçiyor, çünkü sorumluluk alan insanın olaya bakışı, olayı tecrübe edişi hayat bağlamında çok daha farklı oluyor. Bu nedenle, kulüp çalışmalarında bulunmuş biri olarak bu çalışmalarda çok fazla tecrübe edindim. Kulüp çalışmalarında problemlerle karşılaşabiliriz, bu problemleri çözme becerisini kazanmak gelecek hayatımız için çok önemli."
"Elinizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman tereddüt etmeyin"
Hayatta kimi zaman zorlukların da çıkacağını belirten Dr. Kasapoğlu, “Önemli olan o zorluklarla nasıl mücadele edebileceğiniz. Edineceğiniz tecrübeleri yarınki yaşamınıza nasıl aktaracağınız önemli. Aynı zamanda bu kulüp çalışmaları yol arkadaşlıkları demek. Bu tür çalışmalar yaptığınız arkadaşlarınızla yarınlarda üstleneceğiniz görev alanlarında, çalışma hayatında o yol arkadaşlığını devam ettirme imkânı da bulabilirsiniz. O yüzden bu çalışmalar lütfen ihmal edilmemesi gereken çalışmalar olarak zihninizde yer edinsin. Bu çalışmaları devam edelim, bazen bu çalışmalar birkaç arkadaşın omzunda kalır, ağır gelir ama inanın siz ne kadar yüklenirseniz o ağırlık size yük olmaz, mükâfat olarak karşınıza çıkar. Elinizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman tereddüt etmeyin. Kendinize inanın, güvenin. Zorluklar, sıkıntılar, problemler sizi yıldırmasın” tavsiyesinde bulundu.
"Gençlerler bu dönemde moral ve motivasyonunu yüksek tutmalı"
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kaspoğlu, içinde bulunduğumuz dönemde gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunabileceği sorusu üzerine, "Yapmamız gereken ilk şey moral ve motivasyonumuzu yüksek tutmaktır, çünkü dünya çok zor bir dönemden geçiyor. Bizim hep pozitif, iyimser kalmamız gerekiyor. Gençlere bu konuda büyük iş düşüyor, gençler toplumun enerji, motivasyon, moral kaynağı olmalı. Gençler her zamankinden daha çok büyüklerine saygı gösteren, hürmette kusur etmeyen, rızasını alan, gönüllerine giren kişiler olmaları gerekir. Bu zamanları moralle, motivasyonla ve insanların başta büyüklerimizin, anne ve babamızın gönüllerine girerek geçirmek gerekir. Sosyal mesafeyi uzak tutmak, gönül mesafesini yakın tutmak gerekir. Dolayısıyla yapabileceğimiz şey, ihtiyacı olan büyüklerimizin yardımına koşmak, kimsesi olmayan büyüklerimizin kimsesi olmak büyük sorumluluk. Vakti verimli değerlendirmek gerekir. Teknolojiden faydalanırken kullanıcısı olduğumuzun farkında olmamız gerekir. Okuyan ve yazan gençlik olmak çok önemli, bu dönemi fırsat bilmek gerekir. Beden, ruh ve sosyal sağlığımıza dikkat ederek iyilik halimizi korumalıyız’’ şeklinde tavsiyelerde bulundu.
‘’Gönüllülük kavramı kollektif bilinci sağlamak için önemli’’
Emirhan Dursun’un, "2019 yılı gönüllülük yılı ilan edildi, siz gönüllülük hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusunu ise Bakan Kasapoğlu şu şekilde cevapladı: "Yaşadığımız dünyada ben kavramı ön planda. Bireyselliğin ön planda olduğu dünyada kolektif ruhtan uzak bir şekilde yaşıyoruz. Bu nedenle gönüllülük kavramı bu biinci sağlamak için oldukça önemli. Bizim kadim kültürümüzde yer alan hayır, hasenat gibi kavramlar gönüllülük konusunda ne kadar zengin bir mirasa sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu zenginliğe sahip çıkarak daha üst düzeye çıkarmamız gerekir. 2019 yılını gönüllülük yılı ilan ettik fakat bundan sonraki her yıl bizim için gönüllülük yıIıdır.’’
"Gençlere çok güveniyoruz"
Konuşmasında hayallerinden de bahseden Bakan Kasapoğlu, “Çok hayallerimiz var, en büyük hayallerimizden bir tanesi de gençlerimizle olan diyaloğumuzun çok daha güçlü olması, çünkü hakikaten gençlere çok güveniyoruz. Bunun en büyük ispatı da Sayın Cumhurbaşkanımızın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden itibaren 25 yıldan fazla zamandır gençlere verdiği önem, gençlerle birlikte ortaya koymuş olduğu çalışmalar. Şu an kabinemiz Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca tarihinin en genç kabinesi bu bir, ikincisi Türkiye’de seçilme yaşı ben talebe iken 30’du, seçme yaşı 25’ti. Şu an ikisi de 18’e indi. Dolayısıyla gençlere mevzuat anlamında, hakkın tanınması anlamında çok ciddi bir imkân sunuluyor ve yatırımlar yapılıyor” dedi.