DHA Genel Müdürü Celal Korkut Üsküdar İletişim'de gazetecilik deneyimlerini paylaştı
01.05.2024 08:51

DHA Genel Müdürü Celal Korkut Üsküdar İletişim'de gazetecilik deneyimlerini paylaştı


 Haber-Fotoğraf: Umut Şimşek

Üsküdar Üniversitesi Gazetecilik Kulübü’nün düzenlediği “Dijitalleşme ve Ajans Haberciliği” konulu söyleşiye katılan Demirören Haber Ajansı (DHA) Genel Müdürü Celal Korkut, ajans haberciliği ve geçmişten günümüze gazetecilikteki değişimler üzerine konuştu.

Demirören Haber Ajansı (DHA) Genel Müdürü Celal Korkut, Üsküdar Üniversitesi Gazetecilik Kulübü’nün düzenlediği söyleşide öğrencilere ajans haberciliği ve gazetecilik hakkında bilgiler verdi. Habercilik ve ajansların işleyişi hakkında detaylı bir sunum gerçekleştiren Celal Korkut, sunumun ardından öğrencilerin sorduğu sorulara içtenlikle yanıt verdi.

Celal Korkut: "Gazeteler küçülmeye gidiyor" 

Konuşmasına, gazeteciliğe nasıl başladığını anlatarak başlayan Celal Korkut, şunları söyledi: "1978’de bugünkü adıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 2. sınıfta okurken Hürriyet gazetesinde stajyer olarak mesleğe başladım. 46 yıldır bu işin içindeyim. Stajdan sonra polis adliye muhabiri olarak devam ettim. Yıllarca polis adliye muhabirliği yaptıktan sonra önce istihbarat şef yardımcılığı sonra istihbarat şefi ve en son istihbarat büroda olmak üzere 43 yıl Hürriyet gazetesinde çalıştım. Pandemiden sonra emekli olmayı düşünürken DHA’dan genel müdürlük teklifi geldi. Ailem çok sıcak bakmasa da deneyelim diye başladığım, bu yolda 3 yıl oldu. Stajyer olarak başladım, buralara kadar geldim. Yani mesleğin her aşamasını yaşadım, tecrübe ettim ve bu işi çok severek yapıyorum. Ailemden, her şeyden çok daha önemli benim için yaptığım iş, bulunduğum kurum çok daha önemli. DHA’ya geldikten sonra burayı nasıl daha iyi bir hale getiririz diye çok çaba sarf ettik ve şu an 1400 tane abonesi olan, birkaç gazete hariç, bütün televizyonlar, gazeteler, internet sitelerine haber veren bir kurumuz. Şu anda Türkiye’deki dört önemli ajanstan bir tanesiyiz. Türkiye’nin dört bir tarafına dağılmış 1000’e yakın personelimiz var, bunun 260’ı kadrolu. Geri kalanı ise yerelde telif üzerine bize çalışan, haber getiren telifli muhabirlerdir. Gazeteler ve medya sektörü giderek küçülen bir yapı artık. Ben Hürriyet gazetesi istihbarat servisinde çalışırken sadece İstanbul için 100 personel vardı. Şu anda 6 kişi çalışıyorlar. Neden kurumlardaki personel sayısı azalıyor peki? Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi ekonomi. Bir uluslararası kuruluşun araştırmasına göre 2000’den sonra yazılı basın her yıl yüzde 15 küçülüyor. Eskiden gazeteler 48 sayfa çıkardı şimdi 12 sayfa çıkıyor ve bu, gün geçtikçe düşüyor. Gazete kağıdını ithal ettiğimiz için döviz ile alıyoruz ve bu da her gün maliyeti artırıyor. Maliyet arttıkça da tasarruf için sayfa sayısını azaltıyorlar” ifadelerini kullandı.

Gazeteciliğe başlayacak olan gençleri nasıl yönlendirdiklerine de değinen Celal Korkut, “Bize staja gelen arkadaşları biz önce muhabirlerle işe göndeririz. Haber nasıl toplanır, nasıl yazılır öğrensin diye. Çünkü bu işin temeli bu. Hatta gittikleri muhabirle beraber siz de haber yazın gönderin, hatanız nerede bakalım, öğrenin, bir dahaki sefer yapmayın diye tembihleriz. Ben hâlâ stajyerlerle ilgilenirim çünkü ben haberi müdürüme götürdüm, beğenmedi ve bir başkasına dönüp al haberi baştan yaz dedi. Bana dese ki şurada hatan var, ben öğrensem, düzeltsem bir daha yapmasam, ama öyle olmadı. Ben o nasıl yazmış, bu nasıl yazmış diye bakarak kendim öğrendim. Şimdi sizler bu zorluğu çekmeyin diye elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.

"Rutin haberi yaparken bile nasıl fark yaratabiliriz diye bakmanız lazım"

Cumhurbaşkanıyla ilgili rutin bir habere giden gazeteci arkadaşımız polislerin silahlarında şarjör olmadığını fark ediyor ve bu detayı haber yapıyor. Bütün televizyonlar, gazeteler oradayken sadece o görüp habere çeviriyor ve bundan dolayı ödül alıyor Sizden de beklentimiz bu. Rutin bir haberi verirken bile bunu nasıl farklı verebiliriz, farklı bir şey var mı diye bakmanız lazım. Eğer böyle bakarsanız muhakkak bir farklılık bulursunuz. Aksi takdirde olduğunuz yerde sayarsınız. Sıradan bir haber yaparsınız ama o farklılığı gördüğünüzde ödül alırsınız ve konumunuzu, itibarınızı yükseltirsiniz. Bu işi yapmak istiyorsanız farklılığın peşinden koşmalısınız” dedi.

Gazeteci Celal Korkut, yaptığı sunumun ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Söyleşi, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Süleyman İrvan ve Gazetecilik Kulübü Başkanı Nuran Şahin’in plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.