Down sendromlular Tebessüm Kahvesi'nde gülümsüyor
Haber Üsküdar - Ayşe Gülay Ödemiş
Üsküdar Belediyesi’nin engellilere yönelik istihdamı arttırmak amacıyla açtığı Tebessüm Kahvesi’nde, down sendromlular mutluluk saçıyor. Down sendromluların çalıştığı Tebessüm Kahvesi’nde, down sendromlu çocukların bağımsız birer birey olarak toplumda yer almaları amaçlanıyor.
Tebessüm Kahvesi'nde garson olarak çalışan bu gençler hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de çalışarak üretmenin keyfini yaşıyor. Toplum içinde kendilerine yer edinerek her geçen gün iletişimleri ve özgüvenleri artan gençler, müşterilerle sıcak ilişkiler kuruyor. Sevgi dolu bir ortam müşterilerini bekliyor. Tebessüm Kahvesi, Üsküdar Belediyesi'nin 2 senedir yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinden bir tanesi. 10 down sendromlu gencin iş hayatında var olabileceklerinin gösterildiği yer. Tüm dünyada 6 milyon, Türkiye’de de yaklaşık 70 bin civarında down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.
Her gün açık
Üsküdar Burhan Felek Köşkü'nün bahçesinde hizmet veren Tebessüm Kahvesi, sabah 08.00-14.00 ve 14.00-20.00 saatleri arasında beşer kişilik iki grupla hizmet veriyor. Çalışanlar haftada bir gün izin kullanılıyor. Tebessüm Kahve’sinde şu an 7 erkek, 3 kız down sendromlu genç çalışmakta. Bu sosyal sorumluluk projesinde down sendromlu gençlere çalışmalarında rehberlik etmek, desteklemek, takiplerini yapmak ve organizasyonun yürütülmesi için Özel Eğitim öğretmeni, İşletme Müdürü, 4 yardımcı personel ve bir kasiyer destek sağlamakta.
Hoşgörü, saygı, sevgi
Down sendromlu Zuhal Başbülbül, çalışmaktan mutluluk duyduğunu ve müşterilerle iyi diyaloglar kurduklarını ifade ediyor. Arlin Gültane, “Burada tebessüm etmeyene yer yok” diyor. Emrah Kuru, işini çok sevdiğini söylüyor, Evren Çakır, “Burası güzel bir mekan. Eğitim alıyor ve öğreniyorum” diye konuşuyor.
Müşteriler de memnun
İşletmeyi, sosyal medyada gezinirken gördüğünü söyleyen Hatice Aslan, “Çok güzel bir yer. Down sendromlu çocukların hayata kazandırılmasıyla ilgili projeyi çok doğru ve yerinde bulduğunu” belirtiyor. Metin Demir, “Ben burayı son bir haftadır duydum ve dördüncü gelişim. En güzel servis aldığım yer burası” diyor. Ayşe Koç, “Tebessüm Kahvesi’ni arkadaşım önerdi. Ablamla gittik. Onların ilgisi, sempatikliği çok hoşuma gitti. Çok sevimliler. Çevremdekilere öneriyorum” diye anlatıyor.
Dowm sendromlu gençlerin istihdamının özendirilmesini amaçlıyoruz
Tebessüm Kahvesi proje yöneticisi Şermin Çoban ise Üsküdar Belediyesi'nin 3 yıldır Tebessüm Kahvesi projesindeki yürüttüğünü söylüyor. "Amacımız, down sendromlu gençlerimizin toplum hayatı ve iş hayatı içerisinde var olmalarını sağlamak. Down sendromluların farkındalığını da arttırmayı amaçladığımız projemizde, onların insanlarla iletişim halinde olması, ciddi bir sosyal farkındalık oluşması ve bunun yanında down sendromlu gençlerin istihdamının özendirilmesini amaçlıyoruz” şeklinde konuşuyor.