EuroLeague Türkiye ekibinden sosyal medya haberciliği atölyesi
Haber Üsküdar - Nuran Bolluk
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen EuroLeague Türkiye Sosyal Medya Haberciliği Atölyesi'nde sosyal medya haberciliğinin incelikleri anlatıldı.
Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen “Sosyal Medya Haberciliği Atölyesi” isimli atölye çalışması, EuroLeague Türkiye Genel Koordinatörü Dilara Durmuş ve Medya Yöneticisi Hüseyin Karagöz’ün katılımlarıyla gerçekleşti. Durmuş ve Karagöz, sosyal medyada haber yazımı, canlı yayın haberciliği ve sosyal medyada haberin paylaşımı gibi konularda sektöre dair deneyimlerini öğrencilere aktardılar.
Dilara Durmuş: “Kullanıcıların ne istediğini bilmek gerekiyor”
“Euroleague” sosyal medya tasarımlarını ve “Euroleague Türkiye” sosyal medya hesabını kendilerinin yönettiğini belirten Dilara Durmuş, “Bu konuda, kullanıcıların ne istediğini bilmek, onları tanımak gerekiyor. Çünkü kullanıcıların istediğini kullanıcılara verirseniz hem siz kazanmış oluyorsunuz hem de onlar kazanmış oluyor” şeklinde konuştu. Ekip ve ekip bilincinden de bahseden Durmuş, “Her hafta ekiple toplantı yapıyoruz. O hafta neler yapacağımız hakkında konuşup planlar yaptıktan sonra haftaya başlıyoruz. Bu hususta ekip bilincine de sahip olmak gerekiyor. Birbirimizin açığını kapatabiliyoruz. Yeri geliyor benim işim çıkıyor ve ekip arkadaşlarım beni idare ediyor. Onların işi oluyor ben de onları idare ediyorum. İyi çalıştığınız bir ekiple, sevdiğiniz bir işi yapıyorsanız işler çok daha iyi yürüyor” şeklinde konuştu.
Hüseyin Karagöz: “Mümkün olduğunca detay vermek gerekli”
Sosyal medya hesaplarından haberin nasıl yazılacağını, uygun başlık kullanımı, haber spotunun yazılması gibi konularda bilgiler veren Hüseyin Karagöz, “Bir haber yazarken bunu okuyacak insanın, konuya dair hakimiyetinin çok sınırlı olduğunu varsaymak gerekiyor. Haberi okuyacak kişinin haber hakkında bilgisi olmayabiliyor veya süreci takip etmemiş olabiliyor. Bu yüzden mümkün olduğunca detay vermek gerekli” dedi. Gerçek zamanlı haber üretiminden de bahseden Karagöz, “Gerçek zamanlı haber üretmek, ekran başında haber üretmekten çok daha zordur. Yeri geliyor 10-15 bin kişilik bir salonda tüm gürültüye ve dikkat dağınıklığına rağmen habere odaklanmanız gerekiyor. Ekran başındayken yaptığınız hatayı telafi edebilirsiniz ama gerçek zamanlı haber yaparken bu telafiyi yapmak mümkün olmayabiliyor” ifadelerini kullandı.
EuroLeauge Türkiye ekibi, video hazırlarken kullandıkları programları ve videoları nasıl hazırladıklarını anlattıktan sonra öğrencilerle birlikte uygulamalı haber yazımı gerçekleştirdi.
Atölye çalışması, öğrencilerin sorularının ardından sona erdi.