Reklamcılık Bölümü 'Metaverse Konuşuyoruz' etkinliğini gerçekleştirdi.
Haber Üsküdar- Ümmü Gülsüm Dural
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından düzenlenen ‘Metaverse Konuşuyoruz’ başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören etkinliğin moderatörlüğünü Doç.Dr. Özgül Dağlı üstlendi. Etkinliğe Tazefikir Reklam Ajansından Murat Koçuk, Özlem Dural, Volkan Uzunoğlu ve Erkan Ketenci konuk oldu.
Reklamcılık Bölümü’nün düzenlediği ‘Metaverse Konuşuyoruz’ başlıklı etkinlik öğrenci ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Tazefikir İletişim Grubu'nun katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlikte, metaverse kavramı ile hayatımıza giren üç boyutlu dünya ve metaverse platformları anlatıldı.
Murat Koçuk: “Teknoloji, inovasyon ve veri ekibi olan bir reklam ajansıyız”
Tazefikir ekibinin geleceğe ışık tuttuğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Murat Koçuk, "Üsküdar Üniversitesi ile paydaş olmak bize mutluluk veriyor. Biz iletişim grubu olarak teknoloji alanında da çok güçlü işler yapıyoruz. 17. yılımızdayız. Diğer reklam ajanslardan farklı olarak içeride bir teknoloji, inovasyon ve veri ekibi olan bir reklam ajansıyız. Dijital reklam ajansları model olarak; internet reklamları, web siteleri, küçük banner çalışmaları yaparken biz bir sürü markanın intranetinde de iş zekasını, inovasyon gerektiren tüm işlerde yazılım ve yaratıcı iş fikiri üreten ve tamamen veriye odaklı bilgi ve akışa odaklanan geleceğe ışık tutan bir ajansız” dedi.
“Metaverse platformlarına avatarınızla katılabilir ve akışa müdahale edebilirsiniz”
Neredeyse her şeyin bir blockchain ağından izlenebilir ve üzerinde işlem yapılabileceğini dile getiren Murat Koçuk, “Blok zinciri, bir iş ağındaki işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi sürecini kolaylaştıran ve sürekli büyüyen bir kayıt listesi olarak ifade edilmektedir.. Bu hem riski azaltır hem de işe dahil olan tüm maliyetlerde tasarruf sağlar. Metaverse platformları, avatarınızla katılabileceğiniz ve akışa müdahale edebileceğiniz, blockchain teknolojisini kullanan çevrimiçi platformların genel adıdır. AR, VR ve MR gerçekliklerini deneyimleyebilmek için farklı araçlara ihtiyaç duyuyoruz. XR ise tüm bu araçlar tek bir teknolojide bir araya getirmeyi amaçlıyor. Kontakt lens ve giyilebilir teknolojiler de yine bu gelişimleri takip eden teknolojiler olacak. Gözlüğünüzü taktığınızda herhangi bir ürünü üç boyutlu inceleyip alışveriş ve spor yapabilecek, oyun oynayabilecek, Harvard’da derse de girebileceksiniz. Kanaat önderi olursanız Japonya’ya gitmenize gerek kalmayacak, avatarınızla bağlanacaksınız. Aynı anda bir yerden bir yere geçmeniz ve bilgi paylaşımınız kolay olacak, daha öteye götürmemiz gerekirse dil bilmemek sizin için engel olmayacak. Konuştuğunuz dil istediğiniz dile çevrilebilecek “ ifadelerini kullandı.
Erkan Ketenci: “Bu sanal evrende kendi karakterlerinizi yaratarak yeni yerler keşfedebilirsiniz”
Metaverse platformları ile ilgili örneklemelerde bulunan Erkan Ketenci, “ Metaverse platformlarının başında Decentraland geliyor. Decentraland, Ethereum Blok Zinciri altyapısını kullanan bir üç boyutlu metaverse sanal dünya platformudur. Bu sanal evrende kendi karakterlerinizi yaratarak yeni yerler keşfedebilir, yeni yerler oluşturabilir, oyun oynayabilir, para kazanabilir ve arsa sahibi olabilirsiniz. Decentraland’in bu kadar öne çıkması pazarlama ve markaların bu platforma karşı ilgisinden kaynaklanıyor. Bu zamana kadar internet iki boyut üzerinden ilerliyordu. Metaverse kavramının hayatımıza girmesiyle bu kavram üç boyutlu hal aldı. Bir diğer ön planda olan platform The Sandbox. Diğer plaformlardan farklı olarak The Sandbox biraz daha çocuklara yöneliktir. Platform kendisini içerik oluşturucuların blok zincirindeki voksel varlıkları ve oyun deneyimlerinden para kazanabilecekleri topluluk odaklı bir platform olarak tanımlamaktadır. The Sandbox kendini kanıtlamış ve yüksek bir kitleye hitap eden 2011 yılından beri oyun şirketi olarak karşımızda olan bir platformdur. Spatial platformu ise üç boyutlu modellerin, videoların, fotoğrafların, dökümanların ve web sitelerinin paylaşılmasına olanak tanıyor” dedi.
Volkan Uzunoğlu: “Horizon Worlds, bir yandan metaverse olarak adlandırılırken bir yandan metaverse değil iddialarına sahip”
Oyun, moda, müzik, arazi, sanat alanlarında kendi evrenini oluşturabileceğin farklı bir çok platformu tanıtan Volkan Uzunoğlu, henüz sadece iki ülkede deneyime açık Horizon Worlds hakkında şunları söyledi: “Blockchain’ bağlı olmayan, kendi dünyası içinde olan Horizon Worlds, bir yandan metaverse olarak adlandırılırken bir yandan metaverse değil iddialarına sahip. 2021 yılında Beta sürümüyle yayına giren VR deneyimi Facebook Horizon an itibariyle ABD ve Kanada’daki kullanıcıların deneyimine açık. Önümüzdeki yıl tüm özellikleriyle yayına girmesi bekleniyor” dedi.
Özlem Dural: “Gucci’nin dijital çantası, gerçek olanından 4.100 dolar daha fazlaya satıldı”
Metaverse’de marka iletişiminden söz eden Özlem Dural, “Kullanıcılarının içine dahil olabildiği ve etki edebildiği 3 boyutlu, yeni nesil bir internet platformlarının çatısının tamamına ‘metaverse’ ismini veriyoruz. İnterBrand’in En İyi Küresel Markalar raporunda, Dijitalleşme trendi ile paralel, teknoloji tabanlı şirketler ön plana çıkıyor. Tüketiciler de, bulut tabanlı teknolojilere ve yapay zekaya yönelik hizmetlere yöneliyor. Bu durumda markaların e-ticaret ve e-iş modellerini geliştirmeleri gerekiyor. Ekonomik boyutuna gelecek olursak Gucci’nin dijital çantası, gerçek olanından 4.100 dolar daha fazlaya satıldı. Decentraland’ın mülkü ve diğer NFT’leri, toplamda 25 milyon doları aşan 75.000’den fazla satış üretti. Ferrari metaverse’teki yerini almak için hazırlandığını duyurdu. Spotify, Roblox oyunu için özel bir çalışma yürüterek “ Spotify Island” olarak bir bölge inşa etti ve bu yapı Roblox’a resmi olarak eklendi.”
Etkinlik katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.