İnsan Hakları İçin 100 Afiş Sergisi ziyaretçilerini bekliyor
Haber - Fotoğraf: Emre Sertdemir
Geçtiğimiz yıl İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 70. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde dünya genelinde 100 tasarımcının eserlerinden oluşan 'İnsan Hakları için 100 Afiş Sergisi' Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 71. yıl dönümünde, dünyaca ünlü iletişim tasarımcılarının eserlerinin yer aldığı ‘İnsan Hakları için 100 Afiş Sergisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Sosyal problemler hakkında farkındalık geliştirmeyi hedefleyen bir sanat ve tasarım projesi olan ‘Poster for Tomorrow’un daveti ve dünya genelinden 100 tasarımcının eserleriyle hayat bulan sergi, Üsküdar Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin katılımıyla açıldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, sanat etkinliklerinin iletişim öğrencilerinin mesleki ve insani gelişimleri için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Sergiye gösterilen yoğun ilgiden mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Nazife Güngör, “Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nin böyle bir sergiye ev sahipliği yapması ve yoğun bir ilgi görmesi bizim için mutluluk verici. İletişim Fakültesi Sanat Galerisi fikrini hayata geçiren Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaş’a ve bu serginin fakültemizde açılmasını sağlayan Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş’a teşekkür ediyorum. Galerimizde daha önce de etkinlik ve sergilere ev sahipliği yapmıştık ancak bu sergi bizim resmi açılışımız. Açılışın böyle anlamlı bir etkinlik ile yapılması çok önemli, bundan böyle burada hep sanat ve coşku görmek istiyoruz” dedi.
Poster for Tomorrow projesinin Türkiye temsilcisi olan ve serginin Paris ile eşzamanlı olarak İstanbul’da da gerçekleşmesine öncülük eden Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş ise afişlerin tasarımcılar için olduğu kadar toplum için de önem taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş, “Afişler düşündüğümüzden çok daha önemli iletişim araçlarıdır. Maliyetinin düşük olması ve yazılı metinlere oranla çok daha kolay algılanmaları nedeniyle günlük yaşamımızda önemli bir yer tutarlar. Bu nedenle İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 71. yıl dönümünün bir afiş sergisiyle birlikte kutlanması biz iletişim tasarımcıları için büyük önem arz ediyor. Bu serginin gerçekleşmesi için bize imkân sağlayan üniversitemize ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör’e teşekkür ediyorum” dedi.
İletişim Tasarımcıları Meslek Kuruluşu Derneği'nin (İTMK) de destek verdiği serginin açılışına İTMK Başkanı Doğan Arslan da katıldı. Arslan, “Böyle anlamlı bir sergide buluştuğumuz için mutluyum. Dünyaca ünlü tasarımcıların eserlerinin genç iletişimcilere ulaştırılmasını önemsiyoruz. Bu sergi Üsküdar Üniversitesi ile İTMK’nın birlikte çalışma isteğinin ilk adımı, ileride birlikte başka proje ve etkinliklerde de beraber hareket etmeyi planlıyoruz” dedi.
Sergide İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne dair farkındalığı arttırmak için bildirgenin maddeleri yüksek sesle okundu. Ziyaretçiler, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın dağıttığı kağıtlardaki bildirge maddelerini yüksek sesle okuyarak afiş sergisine aktif katılım sağladılar.
'İnsan Hakları için 100 Afiş Sergisi’, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde 31 Aralık 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir.