Koronavirüs salgınıyla mücadelede muhtarlar da yoğun çalışıyor
17.05.2020 17:37

Koronavirüs salgınıyla mücadelede muhtarlar da yoğun çalışıyor


Haber Üsküdar - Gözde Güven

Koronavirüs salgınıyla mücadelede yerel düzeyde faaliyetlerin yürütülmesinde muhtarlıklar önemli bir rol üstleniyor. Muhtarlıkların bu dönemde yürüttükleri faaliyetleri Sancaktepe Abdurrahmangazi Mahallesi Muhtarı Hüseyin Kocagöz ile konuştuk.

Salgın ile mücadeleye destek kapsamında muhtarlıklar ne gibi faaliyetlerde bulunuyor?

Salgın döneminde devletin her kurumuna düşen görevler olduğu gibi bize de büyük bir görev düştü. Mahalle muhtarının görevlerinden biri mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bunları diğer kamu kurumları ile paylaşmaktır. Vatandaş ve devlet arasında köprü görevi görüyoruz diyebilirim. Mahallelerdeki pozitif vakaların yalıtım süreçlerinde ve onlar karantinada iken tüm ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda destek sağlıyoruz. Mahallemizdeki dezenfekte ve temizlik çalışmaları da düzenli yapılıyor. Mahalle halkımızı bu virüs konusunda sosyal medya hesaplarımız üzerinden bilgilendiriyoruz. Yurttaşların mecbur olmadıkça evden çıkmamaları ve temastan uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Devlet yetkilileri ve Vefa Destek Grupları ile koordineli çalışıyoruz. Kaymakamlığımızın esnek çalışma programı dahilinde 11:00 ve 15:00 saatleri arasında faaliyet yürütüyoruz ama bu saatler dışında da halkımıza hizmet etmeye devam ediyoruz. Büyükşehir belediyesinin hazırladığı yardım kolilerini mahallemizde tespit ettiğimiz yoksul vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Ya da muhtarlığımıza gelen talepler doğrultusunda mağduriyetlerini gidermeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın göndermiş olduğu kolonya, maske ve dezenfektanları da mahallelimize dağıtmaya gayret ettik. Evlerini ya da iş yerlerini dezenfekte ettirmek isteyenler oluyor, bunları muhtarlık aracılığıyla belediyemizin gerekli birimine bildirerek taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz.

Vatandaşlar sizlerden maske talep edebiliyor mu? Kaç adet maske dağıtımı yapıldı?

Vatandaşımız eczanelerden maske temin edemeyince öncelikle bize soruyorlar. Dağıtım önceliğimiz hasta ailelere ve maske alamamış olanlara. Talep çok olunca bizler de yetiştirmekte zorlanıyoruz. Belediyemiz yaklaşık 3 bin maske gönderdi. Onları öncelik sırası ile dağıtmaya çalıştık, muhtarlığımıza gelenlere de verdik. Bu dönemde Kızılay’ın giyecek kolileri göndermesi ile yine ihtiyaç sahiplerini tespit edip veya bizzat başvuran halkımıza dağıtmaya çalışıyoruz. Ramazan ayının bu süreç içinde olması nedeniyle yardımseverler de desteklerini esirgemediler. İşleri nedeniyle mağdur olan insanlarımız oldu, bu konuda yardım almak isteyen insanlarımız oldu. Bizim muhtarlığımız 450-500 talep aldı. Bu ailelerimizin de bilgilerini alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Sancaktepe Belediyesi’ne ve çevremizdeki hayırseverlere ilettik. Yardım kolileri geldikçe sırası ile ihtiyaç sahiplerine ulaşarak dağıtmaya devam ediyoruz.

Karantinada olan vatandaşlarımıza da yardım ediyor musunuz?

Yaşlı insanlarımız evlerinden çıkamadıkları için maaşlarını alamıyorlar, gıda ihtiyaçlarını gideremiyorlardı. Muhtarlığımıza bu konuda birçok talep geldi. Çoğu vatandaşımızı tanıdığım için bu taleplerini doğrudan yetkililere ileterek ihtiyaçlarını giderme konusunda köprü olduk. Muhtar azalarımız ile birlikte kendimiz de evlerine giderek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şehir çıkış yasaklarından kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi konusunda da kaymakamlığımızın gerekli birimlerine ileterek yardımcı olmaya çalışıyoruz.