Marka yöneticisi Bahar Kılıç, Üsküdar Reklamcılık öğrencilerine kariyer yolculuğunu anlattı
Haber Üsküdar - Ümmü Gülsüm Dural
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından düzenlenen "Reklamcılık Bölümü Girişimcilik Sohbetleri: Z Kuşağının Gözünden Reklam Endüstrisi: Hayaller vs. Hayatlar" başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe, TBWA ajansından marka yöneticisi Bahar Kılıç konuk oldu.
Reklamcılık Bölümü'nün düzenlediği "Reklamcılık Bölümü Girişimcilik Sohbetleri: Z Kuşağının Gözünden Reklam Endüstrisi: Hayaller vs. Hayatlar" konulu etkinlik gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Reklamcılık Bölümü'nden Doç. Dr. Dinçer Atlı ve Dr. Öğr. Üyesi Cihan Becan'ın yaptığı etkinlikte, TBWA ajansından marka yöneticisi Bahar Kılıç bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Kariyer yolculuğunu anlattı
Konuşmasına kariyer yolculuğunu anlatarak başlayan TBWA marka yöneticisi Bahar Kılıç şunları söyledi: "İstanbul Aydın Üniversitesi Reklamcılık Bölümü mezunuyum. Üniversite birinci sınıfta işin mutfağını çok merak ediyordum. Bu sebepten staj arayışına girdim. Onedio’ya başvurdum, dönmediler. Tekrar başvurdum, yine dönmediler. Onedio ofisinde çalışan arkadaşım vardı, onunla ofise gittim. Kendimi anlattım ve kabul edildim. Sponsorlu içeriklere metinler yazıyor, direktörümüzle markalara anlatıyorduk. 8 ay staj yaptım ve portfolyomu oluşturmaya başladım."
"Küçük büyük çalışmalar demeyin, tüm çalışmalarınızı portfolyonuza ekleyin"
Portfolyo hazırlarken izlediği yolu anlatan ve öğrencilere bu konuda önerilerde bulunan Kılıç, "Aydın Doğan Vakfı’nın reklamcılık alanında iletişim yarışmasına arkadaşımla beraber proje hazırladık. Projemiz de storyboard el çizimlerimizdi. Ödül alamasak da ekiple beraber nasıl çalışılır, storyboard nasıl hazırlanır öğrenmiş olduk. Emek verip zaman harcadığımız için portfolyoma ekledim. Öğrencilik döneminde küçük büyük demeden yaptığınız tüm işleri portfoloyonuza ekleyebilirsiniz. Muratbey Burgu markasının ’Reklam Zamanı’ yarışmasında birinci seçilerek ödül almaya hak kazandık. Ödevlerimi, yarışmalara katılmak için yaptığım projeleri portfolyoma ekledim. Sektörün önde gelen isimlerine sunumlar yaptık. Daha sektöre girmeden network oluşturmaya başlamıştım, mezun olduktan sonra kimlere ulaşacağımı biliyordum’’ dedi.
"Ne istediğinizi anlamak için ne istemediğinizi bulmanız gerekiyor"
Birçok yerde staj yaparak farklı departmanlarda tecrübe kazanan Bahar Kılıç, edindiği tecrübeleri şöyle aktardı: "Müşteri temsilcisi olana kadar departmanların her birini denemek istedim. Onedio'da üretmek beni zorlamıştı. PR ajansında staj yaparken reklam ajansında olmalıyım dedim. Ülker çikolata firmasında çalışırken kurumsalın bana göre olmadığını anladım. Ne istediğinizi anlamak için önce ne istemediğinizi bulmanız gerekiyor. Farklı yerlerde staj yapmış olmam, ne istediğimi bulmama etkili oldu. Müşteri temsilcisi olmak istediğime karar verdim."
"En sancılı dönem kadrolu işe girmek"
İşe girme sürecininda yaşadığı zorluklara da değinen Bahar Kılıç, "Stajdan sonra en sancılı süreç kadrolu işe girme süreci tabii ki. Tüm ajanslara özgeçmişimi ve portfoloyomu gönderdim fakat geri dönüş olmadı. Sonra bir hocamın vasıtasıyla köklü bir ajans olan Ajans Ultra'ya görüşmeye gittim. Heyecanımı ve bu işe olan tutkumu görüp kabul ettiler. Stajlarımın da çok büyük katkısı vardı" şeklinde konuştu.
"Müşteri temsilcisi köprü görevi görür"
Kendisine yöneltilen, "Müşteri temsilcisi ne yapar?" sorusuna Kılıç, "Müşteri temsilcisi, müşteri ile creative arasında köprü görevi görür. Müşterinin istekleri doğrultusunda strateji ekibiyle beraber creative ekibine istenilenleri iletir. Müşteriden bize talep gelir. Müşteri temsilcileri olarak talebi iyice süzeriz. Her ayrıntıyı inceler, markaya sorularımızı iletiriz. Ardından markadan tekrar brief gelir. Bu noktada strateji ekibiyle çalışmaya başlıyoruz. Üretici ekibe göndereceğimiz brief için hedef kitlemizi, kime seslendiğimizi, reklamdan ne kazanmak istediğimizi, neyi amaçladığımızı açıklayan brief hazırlıyoruz. Ardından üretici ekip çalışmaya başlıyor. Çalışmalarını süzüp, markanın kimliğine uygun olmayan ve markanın tarafını yansıtmayan üretici ekibin fikirlerini çerçeveleyip, markaya hap halde sunuyoruz’’ yanıtını verdi.
"Çok güzel geri dönüşler aldık"
Ajans Ultra'daki ilk işinin Kelebek mobilya markası olduğunu söyleyen Kılıç, "İlk işim Kelebek idi. Biliyorsunuz 85 yıllık bir marka. Bize Kelebek markasını gençleştirme talebiyle geldiler. Çalışmaya başladık. Markayı nasıl gençleştirebilirizin üzerinde durduk. Reklam için ünlüye ihtiyacımız vardı. Köklü bir markaya genç bir ünlünün olmayacağını düşündük. Hem gençlerin tanıdığı, sevdiği hem de yaşı gereği Nükhet Duru aklımıza geldi. Görüşmeler yapıldı. Çekim mart ayına da geleceğinden kadınlar günü konseptli reklam filmi çektik. Çok da güzel geri dönüşler aldık. Nükhet Duru ile de marka devam etti'' dedi. Ajans Ultra'da 15 farklı markayla çalıştıktan sonra kariyerine farklı bir ajansta devam eden Bahar Kılıç, "Ajans Ultra'dan ayrıldım. Ardından LinkedIn'den Ford araba markasının temsilciliğini yapmam için teklif aldım. Ford ile sosyal medya platformu Tiktok'da reklam çektik. Şimdi ise TBWA global ajansında; McDonald’s, CarrefourSA, Arzum, Jaguar, Land Rover ile çalışıyorum'' diyerek kariyer yolculuğunu aktardı.