Öğretmen Elif Koç: Mozaik ve ebru gibi sanatlar ilkokul müfredatında yer almalı
Haber ve Fotoğraf: Ahmet Can Aras
Gümüşsuyu İlkokulu öğrencilerinin mozaik sevgisi 'Parçadan Bütüne Sanat Sergisi' ile taçlandırıldı. İstanbul Eyüpsultan Gümüşsuyu İlkokulu öğrencileri mozaik sanatına olan ilgilerini öğretmenleri Elif Koç eşliğinde başarıya dönüştürdüler. Öğrencilerin mozaik çalışmalarının sergilendiği Parçadan Bütüne Sanat Sergisi'ni ziyaret edip hikayelerini Öğretmen Elif Koç'tan dinledik.
Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz, mozaik sanatına olan ilginiz nasıl başladı?
Eğitim hiçbir zaman bitmeyen bir süreç, öğrencilerime nasıl daha fazla destek olurum diye düşünerek bu yola çıktım. İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi'nde seramik cam ve çinicilik okudum. Burada birçok farklı sanat dalından eğitim aldım. Bunlardan biri de mozaikti. Öğrencilerimle ilk olarak Eva parçaları ile başladık. Eva parçalarını küçük bire bir santim olarak kestik. Öğrencilerime ilk başta belli örüntüler veriyordum, sonra kendi örüntülerini seçmelerini istiyordum. Çocuklar yeni örüntülerini kendileri kurmaya başladılar ve ortaya çok özgün desenler çıktı. Bu süreçte öğrencilerimi çalışmaları incelemeleri için üniversiteme götürdüm. Ortaya çok güzel bir fikir alışverişi çıktı. İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi yetkilileri öğrencilerimizin mozaik sanatına karşı olan ilgisine kayıtsız kalmayarak bu fikri projeye dönüştürebileceklerini söylediler.Peki çocuklar mozaikle nasıl tanıştı?
Okul duvarlarına mozaik çalışması yapmak istediklerini belirttiler ve bu iş böyle başladı. Çocuklarla beraber mozaik taşlarını sıralayarak tutkalladık. Bu sırada İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Süreyya Oskay, Ressam Aysun Neşeli ve velilerimiz başta olmak üzere çok büyük bir ekip olduk.Okul duvarlarımızda gördüğünüz mozaikler çocukların tek tek parmaklarıyla yan yana koyduğu küçük taşlardan oluşuyor. Ekibimizle birlikte çocuklarımızın kalıcı eserlerini okul duvarlarına işlemiş olduk.
Mozaik sanatına bakış açınızdan bahseder misiniz?
Bu işe başlarken sanatın çocuklarda yaratacağı değişiklikleri tahmin ediyordum ama bunu gözle görmek benim mozaiğe karşı ilgimi daha da arttırdı. Artık bunu derslerde de uygulayarak mozaikle entegre edilmiş konular işlemeye başladım. Çocuklar çok büyük keyif almaya başladılar, keyif almakla birlikte öğrenmeleri de kalıcı hale geldi. Çocukların özgüvenlerinin, el becerilerinin ve yaratıcılıklarının gelişmesine yardımcı oldu. Cesaretlenmelerine ve aynı zamanda kendilerini ifade etmelerine de çok büyük katkılar sağladı. İş birliği ve dayanışma içinde birlikte hareket etmenin, parçadan bütüne gidildiğinde ortaya çıkan eserin verdiği keyif ve haz, bunlar çocuklarda daha fazla ortaya çıktı.Sanat her şekilde insanı iyileştiriyor.Sanatın eğitim içerisindeki yerini nasıl değerlendirirsiniz?
Çocuklar sanatla karşı karşıya kalmalı, yaratıcılığını ortaya koyabileceği alanlar bulabilmelidir. Çünkü her çocuğun farklı yeteneği ve karakteri vardır. Her çocuk farklı yetenek ve karakteri doğrultusunda kendine özgü eserler ortaya koyabilir. Kendi yaşına, seviyesine uygun eserler çıkarabilir, bunlar her şeyden önce özgüveni sağlar. Ben yapabilirim düşüncesi çok güzel bir düşüncedir. Bu düşünceye sahip olan kişi vatanına milletine değer katan bir birey haline gelir. Atalarımızın söylediği gibi ağaç yaşken eğilir. Mozaik ve ebru gibi sanatların ilkokul müfredatında sanat dersi olarak bulunmasını açıkçası çok isterim.Mozaik sanatına yeni başlayanlara ne tavsiye edersiniz?
Mozaik sanatına yeni başlayanlar için parçadan bütüne yaklaştıkça sabırlı olmayı, öğrendikçe odaklanma ve konsantrasyonun da geliştiğini hatırlatmak isterim.