Bu maratonda koşmak yok
08.12.2022 21:54

Bu maratonda koşmak yok


Haber Üsküdar – Elfinnur Şişman

Maraton, atletizmde uzun mesafeli koşu anlamına geliyor. İlk kez Atina Olimpiyat Oyunları ile hayatımıza giren bu spor terimi artık sadece spor alanında kullanılmıyor.

Fotomaraton da bu kavramlardan birisi. İlk olarak 1984 yılında İspanya’nın başkenti Madrid’de Antonio Bolivar ve Eduaro Soto tarafından ortaya atılan bu fikir daha sonra Kodak ve Albacolor markaları tarafından desteklenerek ‘Maraton Fotografico’ adıyla bir fotoğraf yarışması olarak düzenlendi.

Başlıkta da belirttiğimiz gibi bu maratonda koşu yok, yalnızca süreye karşı yarışmanız gerekiyor! Dijital ve analog fotoğraf makineleri veya telefon kamera ile katılım sağlanabilen, 9,12 ya da 24 saat gibi uzun sürelerde fotoğrafla ilgilenilen bu etkinlikte, yarışmacılara belirli temalar ve istasyonlar veriliyor. Günün sonunda ise katılımcılardan seçtikleri, (Photoshop gibi düzenlemelerde bulunulmamış) ham fotoğrafları her tema için birer tane olmak üzere, belirtilen şekilde iletmeleri isteniyor. Her ne kadar koşmak zorunda kalmasanız da eğer katılımcı iseniz hızlı ve sistemli çalışmanız gerekiyor.

Fotomaratonun ortaya çıkışında rol oynayan etkenlerden biri de ülkenin, şehrin ya da bir semtin kültürünü, fotoğraf sanatını kullanarak estetik ve konu derinliği ile ortaya çıkarma amacı. Ayrıca fotomaraton, fotoğraf severlerin birbirleri ile etkileşimde bulunmalarını da sağlıyor.

Dünyanın dört bir yanında vakıf ve dernekler tarafından düzenlenen fotomaraton etkinliği ülkemizde ilk olarak Fotoğraf Organizasyonları Derneği (FOTON) tarafından gerçekleştirildi. ‘Photomaraton Türkiye’ olarak isim hakları alındıktan sonra 22-23 Eylül 2018 İstanbul, 13-14 Ekim 2018 Ankara ve 20-21 Ekim 2018 İzmir’de olmak üzere ilk açılışını gerçekleştirdi.

Beş yıldır devam eden bu büyük organizasyon ülkemizin farklı bölgelerinde insanlarla buluşmaya devam ediyor. Bu sene T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Kültür Yolu Festivalleri’ kapsamında gerçekleştirilen ‘Fotomaraton Beyoğlu” 2 binden fazla katılımcıyla rekor kırdı.

Beyoğlu’nda fotomaraton

Geçtiğimiz sene 29 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışı ile başlayan, semtin kültür mirasını çeşitli etkinlerle insanlarla buluşturan festivalin bu seneki en dikkat çekici etkinliklerinden biri de fotomaratondu. 1 Ekim 2022’de düzenlenen ve festivalin açılışını yapan bu etkinliğe 2 binden fazla fotoğrafçı katıldı

Katılımcılar sabah saat 10’da yaka kartları ve tişörtlerini almak için Atatürk Kültür Merkezi önünde buluştu. Ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve FOTON kurucu başkanı Coşkun Aral’ın konuşmasından sonra saat 12’de başlayan etkinlikte fotoğraf makinesi ile katılanlara 3, telefon kamerası ile katılanlara da 3 olmak üzere toplam 6 tema hakkı verildi.

Fotoğraf makinesi kategorisi için ilk tema inançlar, ikinci tema konuşan gölgeler, üçüncü tema şehrin silueti olarak belirlenirken; telefon ile katılan yarışmacılar da sofra, rengarenk ve iletişim kategorileri için Beyoğlu’nda farklı kareler yakalamak için yola koyuldu. Gün sonunda yarışmacıların çektikleri fotoğrafların değerlendirilmesi için fotondernegi.com adresinde belirtilen alana yüklemeleri istendi, Coşkun Aral’ın da içinde bulunduğu seçici kurul üyeleri tarafından seçilen her tema için üç fotoğraf ödüle layık görüldü. Canon sponsorluğunda yapılan ve büyük ödülün Canon marka fotoğraf makinesi olduğu yarışmanın sonuçları ve ödül alan fotoğraflar dernek sayfasında yayımlandı.