Rami Kütüphanesi: Çiftlikten kışlaya, kışladan kütüphaneye
26.10.2023 22:46

Rami Kütüphanesi: Çiftlikten kışlaya, kışladan kütüphaneye


Haber - Fotoğraf: Ahmet Can Aras

Bugün İstanbul’un Eyüpsultan ilçesi sınırları içinde bulunan Rami Kütüphanesi, Osmanlı Sultanı II. Mustafa döneminde (1695-1703) sadrazamlık yapan Rami Mehmed Paşa’ya sultan tarafından çiftlik olarak armağan edilir. Kayıtlara Rami Kışlası Çiftliği olarak geçen bu bölge ilk olarak Sultan III. Mustafa döneminde, Rumeli koluna sefere çıkan orduya lojistik destek veren ve birtakım ek hizmetler sunan bir alan olarak kullanılır. Ayrıca sultanların saltanat gezilerinde biniş-i hümayun alanı olur. Yeniçeri Ocağı dağıtıldıktan sonra yerine kurulan Mansure Ordusu için kışla ihtiyacı doğunca bu yapının inşasına karar verilerek 19. yüzyılda İstanbul’un üçüncü büyük kışlası olarak 1828 yılının Mart ayında kapılarını açar.

Kışladan kütüphaneye

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise sayılı kütüphanelerinden olan Rami Kütüphanesi, 2023 yılı başında faaliyete başladı. Kütüphane, aynı zamanda bir kültür sanat merkezi deneyimi de sunarak her yaştan okuyucuya kapılarını aralıyor. Dört bin iki yüz kişilik oturma alanı bulunan komplekste, 0-3 ve 3-6 yaş gruplarına hizmet veren Bebek ve Çocuk Kütüphanesi, ihtisas kütüphaneleri ile ortaokul ve lise öğrencileri için tasarlanmış Gençlik Kütüphanesi'nin yanı sıra okuma alanları, sahneler, çocuk oyun alanları, serbest etkinlik bölgesi, ortak çalışma alanları, sergi alanları ile yürüyüş ve bisiklet yolu yer alıyor.

Kütüphanede karşılaştığımız okurlardan Görkem Canbaz'a kütüphane hakkında düşüncelerini sorduk. Kütüphaneyi sık sık ziyaret ettiğini belirten Görkem Canbaz şunları söyledi: "Ben Rami Kütüphanesine açıldığı ilk günden bu yana gidiyorum. Bazen yürüyüş yapmak için, bazen aklıma takılan soruları cevaplamak için gitmekteyim. Konumu sebebiyle rahat ve ulaşılabilir. Kullanım açısından da her anlamda aktif ve sosyal bulduğum, beğendiğim bir kütüphane. Tüm okurlara kesinlikle gezip görmesini tavsiye ediyorum."

İnternet erişimi, kafeleri ve sanat etkinliklerinin yapıldığı galerileriyle Rami Kütüphanesi'nin kapıları okuyucularına 7 gün 24 saat açık durumda.