Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan: "200 milyon insan işsiz kalacak"
Haber Üsküdar - Emirhan Dursun
Üsküdar Üniversitesi Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü tarafından Instagram üzerinden düzenlenen online söyleşide Koronavirüs sonrası dünyanın geleceği konuşuldu. Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü Başkan Yardımcısı Yasemin Zeliha Karapınar’ın moderatörlüğünü üstlendiği söyleşide, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan, COVID-19 sonrası dünyanın siyasi, ekonomi, sosyal ve dini boyutlarını değerlendirdi.
“Üsküdar Üniversitesi çok ciddi altyapı yatırımları yaptı”
Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan ilk olarak online eğitim sürecine değindi. Arıboğan, “Üsküdar Üniversitesi’ni diğer üniversitelerle kıyasladığımızda kendi üniversitemizin çok daha ileri teknoloji kullandığını fark ettik YÖK’ün hazırladığı raporlara baktığımızda hem senkron derslere devam eden hem de görsel ve işitsel düzeyde çok ciddi başarı sağlamışız” şeklinde konuştu.
“Herkes bu krizden faydalanma eğiliminde”
Koronavirüs krizinden herkesin faydalanmaya çalıştığını ifade eden Deniz Ülke Arıboğan, “Bütün krizler devletler tarafından diğerinin kalesine gol atmak için kullanılabiliyor. Özellikle büyük güçler hiyerarşisinde böyle bir devletlerarası rekabet var, üstelik yoğun geçiyor. Karşı karşıya olduğumuz bir sağlık sorunu var, bizleri öldürmesi gibi riskler var. Bu olayın tıbbi ve biyolojik boyutu ama bir de bunun dışında yeni bir ekonomik gelişmeler var, ortaya çıkmakta olan yeni krizler var, yeni bir siyasi denge oluşturulmaya çalışıyor. Herkes de bu krizden faydalanma eğiliminde” dedi.
“200 milyon insan işsiz kalacak”
İkinci buhran olur mu sorusuna Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan şu karşılığı verdi: “Dünya kapitalist sisteminin özünde buhran var. Kriz karakteristik özelliğidir. O olmadan gelişmez kapitalist sistem, zaman zaman darboğaza girer daha sonra açılım yaşar. Bu da böyle bir şey olacak. Şu anda dünya üzerinde çok şiddetli durgunluk bekleniyor bu da demektir ki yaklaşık 200 milyon insan işsiz kalacak” dedi.
“Tek kutuplu bir sisteme inanmadım”
"Soğuk Savaş sonrasından beri dünya tek kutuplu bir sistemle ilerliyor. Covid-19’dan sonraki dönemde çift kutuplu bir sistem olur mu?" sorusuna Deniz Ülke Arıboğan, “Ben zaten hiçbir zaman dünyanın tek kutuplu bir sisteme sahip olduğuna inanmadım, her zaman çok kutuplu bir dünya sistemine sahip olduğumuzu savundum. Özellikle Çin’in ekonomik gelişimi ABD’yi tabiri caizse darmaduman etti. Diğer taraftan ise Rusya da askeri alanda tarihinde hiç görülmemiş şekilde genişlemeci bir politika izledi. ABD’nin askeri anlamda hiçbir başarı elde edemediğini görüyoruz” şeklinde cevap verdi.
"Bu süreç öğrenciler için bir fırsat"
Son olarak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Arıboğan, “Bu süreç bizlere bolca zaman fırsatı sundu özellikle öğrencilerin kendilerini geliştirmek adına çalışmalar yürütebilecekleri bolca zaman var, bu zamanı verimli bir şekilde değerlendirmenizi tavsiye etmek isterim” dedi. Son olarak Arıboğan, araştırma ödevlerinin sınav yerine geçmesinin öğrenciler adına çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.