“Yönlendirme Tasarımında Tarih, Kent ve Deneyim” semineri düzenlendi
28.03.2024 04:34

“Yönlendirme Tasarımında Tarih, Kent ve Deneyim” semineri düzenlendi


Haber Üsküdar – Nuran BOLLUK

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tarafından “Yönlendirme Tasarımında Tarih Kent ve Deneyim” adlı seminer düzenlendi. Seminerde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Tuğcan Güler öğrencilerle buluştu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen seminerde konuk Doç. Dr. Tuğcan Güler oldu. Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dicle Yıldırım, Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Öğr. Gör. Şerife Seda Bozpolat ve Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Doç. Dr. Cem Tutar katıldı.

“Makinelerin en son bulaşacağı alan olduğunu düşünüyorum”

Düzenlenen seminerde konuşan Doç. Dr. Tuğcan Güler, “Bizim alanımız uygulamalı bir alan olduğu için diğer öğretim üyesi arkadaşlarımın da bizim üniversitede bir çalışma, bir tasarım alanı var. Benim alanım da ‘Çevresel Grafik Tasarımı’ olarak adlandırılan alandır. İçinde sergi ve yönlendirme tasarımı gibi branşlar var. Bugün size anlatacaklarım hem tasarım hem deneyim. Çünkü uygulanmış projelerim var ve bu da Türkiye’de pek olan bir şey değil. Genelde bu alandaki uygulamaları ‘tabela işleri’ diye tabir ettiğimiz firmalar alır. Bunlar çok büyük projelerdir. Onlar yürütürler, tasarımcılara gelmez pek bu işler. Benim hasbelkader bu projeleri hem üniversitede hem dışarıda yapma şansım oldu. Çok niş bir alan olduğunu söyleyebilirim ama aynı zamanda önemli bir alan. Çünkü günümüz dünyasında yapay zekânın gelişimiyle bu işler yarın bir gün patır kütür yapılacak ama bu alan öyle bir alan değil. Makinelerin en son bulaşacağı alan olduğunu düşünüyorum” dedi. Gittiği her yerde bu konuyu anlattığını söyleyen Güler, “Çünkü bu önemli bir konu. Yapay zekâ çok hızlı ilerliyor. Belki siz mezun olana kadar birçok şey yerinden oynamış olacak. Ama dediğim gibi yapay zekânın bulaşamayacağı bir alan olduğu için grafik tasarımcıları ya da iletişim tasarımcıları mesleğinin geleceğinin kurtulacağı alanlardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum” dedi. Güler, öğrencilerden gelen sorulara cevap verdikten sonra konuşmasını sonlandırdı.

Seminer, Doç. Dr. Tuğcan Güler’e Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından teşekkür belgesi ve Dr. Öğr. Üyesi Dicle Yıldırım tarafından plaket takdimi yapıldıktan sonra toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.