Deneyimli öğrenciden Erasmus tüyoları
Deneyimli öğrenciden Erasmus tüyoları
Haber Üsküdar - Metehan Gürdal
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü öğrencisi Metehan Gürdal Erasmus öğrencisi olarak 2018-2019 eğitim yılı Güz dönemini Portekiz'in Coimbra Üniversitesi'nde geçirdi. Gürdal, yaşadığı deneyimi Haber Üsküdar için yazdı.
Seçim, bölüm bazında değerlendiriliyor, daha sonra fakülteye bakılıyor. Örnek vermemiz gerekirse, İletişim Fakültesi içindeki bölümlerden birinden hiç aday çıkmaz ise Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden gitmek isteyen fakat sınav puanında ilk 3 içinde kalıp asil kontenjanda yer alamamış bir kişi hiç aday çıkmamış diğer bölümün kontenjanından yararlanabiliyor. Böylelikle bölümün kontenjanına göre aynı bölümden 3 veya 4 kişi gidebiliyor.
Süreç nasıl işliyor? Neler yapmanız gerekiyor?
Başvurunuzu yapıp asil öğrenci olarak atandıktan sonra Erasmus ofisi sizi tercih ettiğiniz okullara nomine (aday) ediyor. Bundan sonrası biraz size kalıyor. Çünkü aday gösterildiğiniz okullar sizinle iletişime geçiyor. Eğer iletişime geçmezlerse sizin onlara ulaşmanız gerekiyor. Gideceğiniz üniversitede hangi dersleri veriyorlar? Nasıl bir başvuru süreçleri var? Bunları sizin takip etmeniz gerekiyor. Gideceğiniz okuldan geri dönüş aldıktan sonra evraklarınızı teslim etmeniz gerekiyor (bunlar e-posta ya da online kayıt şeklinde olabilir). Bu arada öğrencinin gitmek istediği üniversiteden kabul mektubu alması ve ders seçimini yapması gerekiyor. Ders seçimini buradaki Erasmus koordinatörünüz ile yapmanız gerekiyor ve karşı kuruma bildiriyorsunuz. Eğer gitmek istediğiniz üniversitenin Erasmus koordinatörü de derslerinizi onaylarsa, öğrenci gitmek istediği dönem (Güz veya Bahar) ders seçimini yapmış sayılıyor.
Bu süreç içerisinde toplamanız gereken evraklar;
*Kabul mektubu almanız,
*Learning Agreement (Öğrenim Anlaşması) yapmanız,
*Kabul mektubunda yazan tarihleri kapsayacak şekilde Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmanız,
*Yapı Kredi Bankası'nın herhangi bir şubesinden Euro hesabı açtırmanız gerekiyor.
Bunları yaptıktan sonra Üniversitedeki Erasmus ofisine götürüyorsunuz ve hibe sözleşmesini imzalıyorsunuz. Vizeniz çıktıktan sonra da pasaportunuzu getiriyorsunuz. Pasaportunuzun fotokopisi alındıktan sonra sizin hibe ödeme işleminiz gerçekleştiriliyor. Öğrenciler gitmeden önce hibelerin yüzde 70’ini alıyorlar. Döndükten sonra istenilen evrakları teslim ettiğiniz takdirde kalan yüzde 30’unun ödemesi yapılıyor. Tüm işlerinizi burada hallettikten sonra seçtiğiniz üniversiteye gidiyorsunuz ve orada kayıt işlemlerinizi gerçekleştiriyorsunuz. Gittiğinizde kendi okulunuzun Erasmus ofisine "Arrival Form" ve eğer ders değişikliği yaparsanız Learning Agreement’in "During Mobility" kısmını doldurmanız gerekiyor. Ders değişikliği sırasında üniversitenizdeki Erasmus koordinatörünüzü ve Erasmus ofisini de bilgilendirmeniz gerekiyor. Yoksa daha sonra ders sayım işlemlerinde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden ders değişikliği yapacaksanız dikkatli olmanız ve her iki üniversitenin bölümün Erasmus koordinatörleri ve ofisiyle iletişimde olmanız gerekiyor.
Kimlerden destek alabilirsiniz?
Daha önce Erasmus’a giden öğrencilerden ya da üniversitemize gelen yabancı öğrencilerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca Erasmus koordinatörlerinizden ve Erasmus ofisinden de gerekli desteği alabilirsiniz. Erasmus ofisi kişisel verileri koruma kanunu dolayısıyla daha önceden Erasmus’a gönderilmiş olan kişilerin bilgilerini veremiyor fakat sizin tanıdığınız birileri varsa onlarla iletişime geçebilirsiniz. Öğrencilerin Erasmus ofisine en sık sorduğu soru, “Orada nasıl konaklayacağız?” oluyor. Gideceğiniz üniversitenin öğrenci yurdu varsa oraya başvuru yapmanız gerekiyor. Yoksa da üniversiteler size bir “Mentor” atayabiliyor ve bu Mentor siz gelmeden önce size kalacak yer bulma konusunda yardımcı olabiliyor. Ya da siz tamamen kendiniz araştırıp bir ev bulup kiralayabiliyorsunuz. ESN (Erasmus) kulüpleri oluyor oralara da başvuru yapıp ev konusunda ya da başka bir sıkıntınız olduğunda yardım alabiliyorsunuz. Bütün bu işlemler olurken süreci çok sıkı takip etmeniz gerekiyor. Hangi aşamada olduğunuz, evrakları teslim edip etmediğiniz bunlara çok dikkat etmeniz gerekiyor. 18 yaşından büyük olduğunuz için sorumluluk tamamen size ait!
Gidince her şey bitmiyor! Döndükten sonra da teslim etmeniz gereken evraklar var:
*Gittiğiniz üniversiteden öğrenci olduğunuzu gösteren katılım sertifikası,
*Pasaportunuzun giriş ve çıkış sayfalarının fotokopisi,
*Learning Agreement’in After Mobility kısmının doldurulması gerekiyor,
*Gittiğiniz üniversiteden alınmış onaylı transkripti (not dönüşümü) getirmeniz gerekiyor. Bazı üniversiteler transkriptleri mail yoluyla da gönderebiliyor.
Erasmus ofisi sizlere mail yoluyla OLS sınavı atıyor. Bu sınav İngilizce-1 ve İngilizce-2 adında iki farklı sınav oluyor. İngilizce-1 Yurtdışına gitmeden önce girdiğiniz bir sınav. İngilizce-2’ye ise döndükten sonra giriyorsunuz. Bu sınavlar sizin gitmeden önceki ingilizce seviyeniz ile döndükten sonraki ingilizce seviyenizi karşılaştırmak için yapılıyor. Daha sonra Erasmus yaptığınız dönemde yaşadıklarınızla ilgili birkaç sorunun yer aldığı bir anket doldurmanız gerekiyor. Bütün evrakları Erasmus ofisine teslim ettikten sonra gerekli işlemler yapılıyor, dersleriniz sayılıyor ve Erasmus dönemini bitirmiş sayılıyorsunuz.
Geçemediğiniz dersler olursa ne oluyor?
Döndüğünüzde sizden 3'te 2 başarı bekleniyor. Kaldığınız dersleri tekrar Üsküdar Üniversitesi'nde okuyorsunuz. Eğer son sene Erasmus’a gidip dersten kalırsanız okulunuzun uzama durumu oluyor. Erasmus’a gidip geldikten sonra birkaç ders fazla alma durumunuz olabiliyor. Erasmus’la yurtdışına gidip, sadece gezip eğlenerek hiçbir dersten geçemeden geri dönmeniz durumunda Erasmus Ofisinin size karşı uygulayabileceği yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri, döndüğünüzde yatırılacak olan yüzde 30’luk hibede yapılacak bir kesinti olabilir. Bu yüzden Erasmus’a gittiğinizde ders ile eğlence dengesini iyi kurmanız gerekiyor. Gitmek isteyenlere başarılar ve iyi eğlenceler.