Fikirtepe'de kentsel dönüşüm bitmek bilmiyor
Fikirtepe'de kentsel dönüşüm bitmek bilmiyor
Haber Üsküdar - Hasan Zahid Ezim
İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe mahallesi bugüne kadar yüzlerce habere konu oldu. Fikirtepe’nin sık sık haber olmasının temel nedeni ise yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm çabası. Haber Üsküdar'da geçen yıl yayımlanan, Muhammed Enes Yılmaz imzalı, "Fikirtepe'de kentsel dönüşüm krize çarptı" başlıklı haberde, yaşanan ekonomik krizin kentsel dönüşümü sekteye uğrattığı vurgulanıyordu.
İlk kentsel dönüşüm Fikirtepe'de başladı
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 17 Ocak 2011 tarihinde aldığı kararla Fikirtepe mahallesini kentsel dönüşüm alanı ilan etti. İHA tarafından yayımlanan haberde, "Vatandaşların katılımıyla yerinde dönüşüm prensibiyle uygulanacak olan çalışma en büyük projelerden biri olarak hayata geçiyor. Belediye Meclisi’nde kabul edilen 1/1000 ölçekli Kadıköy Fikirtepe uygulama planı vatandaşlara yeni imkânlar sağlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de ilk defa böyle bir kentsel dönüşüm planı uygulanacak. Vatandaş-özel sektör iş birliği ile uygulanacak olan yeni imar planları ile Fikirtepe’nin çehresi değişecek yaşam kalitesi yükselecek."
Ancak olaylar beklendiği gibi sürmedi, İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesi adeta kentsel dönüşüm deneme tahtası haline geldi. 8 yıl önce başlayan dönüşüm sürecinin hâlâ tamamlanması bekleniyor. Bölgede binlerce vatandaş yeni ev hayali kurarken, elindekinden de oldu. Onlarca esnaf işinden, emeğinden ve kazancından oldu. Kimi müteahhitler mali sorunlar nedeniyle projelerini durdururken, kimisi de inşaatlarını yavaşlattı.
Fikirtepe'ye göçmenler yerleşti
Hürriyet gazetesinde 2019 yılında yayımlanan bir habere göre, Afgan ve Özbek göçmenler Fikirtepe'deki eski, yıkılmaya yüz tutmuş evleri aylık 200-300 liraya kiralayarak yaşamaya başladılar. Milliyet gazetesinde yayımlanan 29 Mayıs 2019 tarihli haber ise başka bir tehlikeye dikkat çekiyor. Gökhan Kam imzalı habere göre, "Kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılan ancak yıkılmayan binalar, sığınmacı ve kâğıt toplayıcıların evi haline geldi. Fikirtepe’de 9 yıldır devam eden kentsel dönüşüm nedeniyle harabeye dönen birçok evde Afgan, Özbek ve Suriyeli sığınmacılar yaşıyor. Sığınmacılar, Kadıköy veya Kadıköy’e yakın ilçelerden topladıkları kâğıt atıkları metruk haldeki bu binalarda depoluyor. Birçoğu kaçak olan depolar, belediye tarafından kapatılmasına rağmen faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Olası bir yangın tehlikesine karşı tedirgin olan mahalleli ise durumdan şikâyetçi."
Mirel Kaya: "Bize verilen sözler tutulmadı"
Bayram Demir: "İlk imzaları biz atttık, ama hala bitmedi, yıllardır bekliyoruz"