Gülizar Gülebak: Şanlıurfa’da her medya kuruluşunda en az bir kadın gazeteci var
Şanlıurfa'da çalışan kadın gazeteci ile konuştuk.
Haber Üsküdar – Berivan Yeliz Demirci
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında URFANATİK TV Ana Haber sunucusu Gülizar Gülebak ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okuldan mezunsunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? Şu anki konumunuz nedir?
Ben Gülizar Gülebak. Atatürk Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Ön Lisans mezunuyum. Gazeteciliğe 2012 yılında Urfanatik gazetesinin yayın hayatına başlamasıyla başladım. İlk başladığım süreçlerde muhabirdim. Sahada görev aldım, daha sonra Genel Yayın Yönetmenliği ve Yazı İşleri Müdürlüğü görevlerini yürüttüm. Ulusal Star gazetesinin Şanlıurfa temsilciliği görevini yürüttüm, o süreçte çok güzel haberlere imza attım. Bunlardan biri ’30 Yıldan Sonra Sabunla Tanıştı’ haberiydi. Haberim sadece Star’da değil birçok ulusal haber sitesinde de yer aldı. Bunun heyecanı kesinlikle tarif edilemez, yaşanır. Görev yaptığım Urfanatik gazetesi kendini geliştiren, büyüyen bir medya kuruluşu. Şu an yine aynı kuruluşun URFANATİK TV adlı kanalında Ana Haber sunucusu ve Benim Kadrajım programının moderatörüyüm.
Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Tarihin sıfır noktası, Peygamberler şehri Şanlıurfa’da yaşıyorum. Tarihiyle, kültürüyle, insanıyla, gastronomisiyle gönüllere taht kurmuş bir şehir Şanlıurfa. İnsanları sıcak kanlı, misafirperver ama zor bir şehir çünkü siyasi dinamikleri güçlü. Avantajlarını ve dezavantajlarını düşünürsek, kadına sahada birçok kolaylık sağlanıyor. Sahadaki çalışma arkadaşlarımız, siyasilerimiz, STK temsilcilerimiz, herhangi bir haber çalışmasında vatandaşlarımız bile kadınlara yardımcı oluyor. Dezavantaj olarak sadece şunu söyleyebilirim. Bu mesleğin gecesi veya gündüzü yok, bu nedenle ailemizi kurduğumuzda, iş hayatı bizi biraz daha zorlayacaktır. Çünkü kadınlar gün içinde hem iş hayatında hem de evde var olmak zorunda, gün sonunda erkekler dinlenebilirken kadınlar akşam yemeğini hazırlıyor, çocuğuyla ilgileniyor ve günlük ev işlerini yapmaya çalışıyor. Bu biraz dezavantaj.
Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?
Bizler zaten iletişimciyiz, yerel haber kaynaklarımızla da iletişimimizin güçlü olması şart. Bir gazeteci gerçekten biriyle iletişim kuramıyorsa bu mesleği kesinlikle yapmamalı. İletişimi güçlü, bir gazeteci kesinlikle başarılıdır.
Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?
Şanlıurfa’da her medya kuruluşunda mutlaka en az bir kadın gazeteci var. Diğer illere oranla az olabilir. Kadın gazeteci sayısının artırılması için yeni mezun olan arkadaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Kadın istihdamının artırılması noktasında şu an çalışmakta olduğum medya kuruluşu da büyük destekler sağlıyor. Şanlıurfa için şunu diyebiliriz, kadın gazeteci sayısı toplam gazeteci sayısının yüzde 30’unu oluşturuyor.
Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapılıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna bağlı olarak faaliyet gösteren ve Şanlıurfa’da gazetecilerin haklarını savunan Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneği’ne üyeyim ayrıca yönetiminde de görev aldım. Görev aldığım bu dernek cinsiyet ayrımı yapmadan tüm gazetecilerin haklarını savunuyor. Dernek toplantılar gerçekleştiriyor sahada görev yapan gazetecilerin yaşadığı zorlukları tespit ederek yereldeki gerekli mercilere iletiyor ve bu durum bizim sahada daha kolay, rahat çalışmamızı sağlıyor. Bununla beraber Medya-İş Sendikası Kadın Komitesi Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyorum. Bu nedenle Şanlıurfa’da görev yapan kadın gazetecilerin sırtı yere gelmez diyorum.
Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit ise eşit ücret ilkesi geçerli mi?
Çalıştığım medya kuruluşunda kadın ve erkek arasında ücret farklılığı yok, böyle bir farklılık olsaydı bunu başta ben kabul etmezdim. Kadın olduğum için daha fazla bir ücreti veya kadın olduğum için erkekten daha az bir ücreti asla kabul etmem. Benim için her zaman eşitlik önemli, mesleki hayatta kadın ve erkek ayrımını doğru bulmuyorum. Bir kadın yapamayacağı, başarılı olamayacağı bir mesleği seçmemeli. Erkek ağırlıklı bir meslek yok bana göre, ben inşaatta erkekten daha da iyi çalışan kadın, elektrik sektöründe erkekten daha iyi çalışan bir kadın gördüm ve kuaför sektöründe, güzellik sektöründe kadından daha iyi çalışan erkek gördüm. Bence bu tamamen beceri ile alakalı. Bir kadın mesleğini seçerken başarıp başaramayacağından emin olmalı. Her mesleğin kendine göre zorlukları vardır bu nedenle kadın ve erkek ayrımı kesinlikle doğru değil.
Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız, Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?
Türkiye’de gazeteci olmak zor. Ama kadın gazeteci olmak? Her kadına göre değişir eğer kendine güveniyorsan zor değil.
Son olarak, eklemek istediğiniz başka bir husus var mıdır?
Ben şu an bir kadın gazeteciyle röportaj yaptığım için çok mutluyum. Bu gösteriyor ki gelecekte daha çok kadın gazeteci sahada olacak. Ama beni üzen bir nokta var. Gelecekte sahada olacak bir kadın gazetecinin şimdiden zorlukları konuşması hayal kırıklığı. Lütfen kadın olduğun için önünde engellerin olduğunu asla düşünme. Unutma! Bir kadının başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü var, çok severim o sözü, diyor ki; ‘Kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir. Kadınlar toplum yaşamında erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaktır.’ İşte biz burada eşitliği görüyoruz. Çalışma hayatında bu sözü sürekli hatırlamanı isterim. Sana mesleki hayatında başarılar diliyor ve bu güzel sohbet için teşekkür ediyorum.