Haber Müdürü Özgür Çakmakçı Üsküdar İletişim'i ziyaret etti
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi polis adliye dersi kapsamında Haber Müdürü Özgür Çakmakçı, öğrencileri ziyaret etti.
Haber Üsküdar - Ayça Aracıçam
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Polis Adliye Muhabirliği dersinin bu haftaki konuğu haber müdürü Özgür Çakmakçı oldu. Çakmakçı, yeni medyanın etkisiyle dönüşen habercilik kavramı üzerinde durdu.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Polis Adliye Muhabirliği dersi veren gazeteci Gökhan Gültekin Karakaş'ın davetiyle Üsküdar İletişim'e konuk olan Özgür Çakmakçı, habercilik serüvenine nasıl başladığını şu sözlerle anlattı: “Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Bunun öncesinde 1996 yılında TRT Spor’da başladığım staj macerama üç sene devam ettim, daha sonra Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik vakfı'ndan burs aldım ve Ankara’ya gittim. Kanal D’ye seçilmemle birlikte tekrar İstanbul’a geldim ve haber muhabirliğiyle devam ettim. 2010’da muhabirlik serüvenime biraz ara vermeye karar verdim ve Fatih Portakal ile Çalar Saat programını yapmaya başladık, burada kendisinin editörlüğünü yaptım. Bir süre İsmail Küçükkaya’yla beraber editörlük yaptım. Son sekiz senedir Fox TV’nin haber müdürlüğünü yaptım ve geçtiğimiz yıl temmuz ayında bırakma kararı aldım.”
Yeni medyanın haber alma avantajlarına değinen Çakmakçı, “Belli bir yerde birkaç yıldan fazla çalıştığınızda herkesin şaşırdığı haberler artık rutin haline geliyor. Her sabah aynı geliyor, aynı kapıdan geçip aynı masaya oturuyorsunuz. 2018- 2019 yıllarında haberciliğin artık değişmesi gerektiğini düşündüm. Artık yeni medyanın gelişmesiyle birlikte geleneksel medya kanalları eskiyordu. Habercilikte, haberin belirli bir saatte yalnızca bültende sınırlı kalmasını değil, istenilen saatte, yerde ve her kişinin ilgi alanı çerçevesinde konulara göre olması gerektiğini savunuyorum” ifadelerini kullandı.
“Geleneksel medyadan aldığımız haberler giderek eskiyor”
Geleneksel medyayla yeni medya arasındaki farkları irdeleyen Çakmakçı, şunları söyledi: “Benim çocukluk dönemimde sadece tek kanaldan haber alabiliyorduk. Bugün itibariyle kendime baktığımda haber merkezlerine gelen gazetelere elimi bile sürmüyorum, artık internetten takip ediyorum. Anlattıklarıma aşina olabilirsiniz çünkü doğduğunuz andan itibaren geleneksel medyadan uzak bir hayatla, internet çağıyla iç içe doğdunuz. Sürekli her şey değişiyor, verdiğimiz haberlerin tam karşılığını alamadığımızı düşünüyorum. Geleneksel medyadan aldığımız haberler eskiyor ancak yeni medya, burada sürekli güncellenebilir bir şekilde rol alıyor. Bu nedenle yeni medya savunucusu oldum. Yeni medyada bir şey yapmak istiyorsanız tek başınıza da bir şeyleri yapabilirsiniz.”
“Yabancı medyanın Türkiye’de olması şimdilik oldukça avantajlı”
Medya kanallarının çok çeşitli olmasının farklı bakış açıları yarattığına dikkat çeken Çakmakçı, “Evrildiğimiz nokta yabancı medyanın da ülkemizde olmasını gerektiriyor. Örneğin Zonguldak’ta ne yaşandığını sadece tek bir kanaldan izlemek ya da ajanslardan ögrenirsek doğru öğrenmiş olmuyoruz. İstanbul’da meydana gelen patlamada bize söylenen her şey gerçek mi tam bilemiyoruz. Yabancı medyada her şey doğrudur demiyorum ama onlar da bir taraftan bakıyor ve en azından eleştirel bir bakış açısı yakalıyoruz. Merak ettiğim bir haberi farklı kaynaklardan takip ediyorum ve bu ayrı bir kafa yapısı açıyor. Hayatta hep durduğum ve öğrencilikten beri savunduğum bağımsız medyaya inanıyorum. Bu nedenle yabancı medyanın olması ve bizim de onu takip etmemiz lazım" dedi.
“Özgür düşünceyi beyan edebilmek büyük önem taşır”
Öğrencilere sektör hakkında tavsiyelerde bulunan Özgür Çakmakçı, sözlerine şöyle devam etti: “Bilmek öğrenmek kadar önemli bir şey yoktur. Gazeteci her zaman merak eder sorduğunuz şeyin çok önemli olması gerekmiyor. Bugün neden kırmızı giydin diye sormak bile bir sorudur ve bunda ayıplanacak bir şey yok. Anlattıklarımızla ilgili merak edilen bir konu yoksa bile soru her zaman sorudur. Özgür düşünceyi beyan edebilmek çok önemlidir. Gazeteci merak eder ve sorar, sorduğu için de konuşmayı ihmal etmez. Nerede olursanız olun fikrinizi söylemekten asla çekinmeyin ve sorgulamayı ihmal etmeyin.”