Haber Üsküdar - Ümüt Atmaca

Koronavirüs salgınının ardından mevcut dünya düzenindeki pek çok şeyin değişeceği ifadesi sıklıkla tekrarlanır oldu. Peki kültürel faaliyetler alanında neler değişecek, milyonları bir araya getiren festival ve konserlerin geleceği nasıl şekillenecek? Haber Üsküdar yakın tarihe damga vurmuş geniş katılımlı konserlerden kendi evinden tek başına yayın yapan sanatçılara uzanan kültürel faaliyetlerin değişimini değerlendiriyor.

Rock yıldızı Rod Stewart'ın 1994 yılında Brezilya'nın Rio kentindeki Copacabana Plajında verdiği konsere 4 milyona yakın kişinin katıldığı kayıtlarda yer almaktadır. Hindistan’da gerçekleşen Babbu Maan konserine ise 4,8 milyon kişinin katıldığı söylenmektedir. SARS hastalığına yakalananlar için Toronto’da düzenlenen konserde Rolling Stones, AC/DC ve Justin Timberlake gibi sanatçıların katıldığı 2003 yılındaki konseri ise yaklaşık 450 bin kişinin izlediği tahmin edilmektedir. Ülkemizdeki en kalabalık konser ise 1997 yılında Zülfü Livaneli’nin 500 bin kişi ile buluştuğu hipodrom konseridir.

Sosyal medyanın yeni trendi, ünlülerin canlı yayınları

Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle bildiğimiz anlamda sanatçı buluşmaları ve konserler bugün ve yakın gelecekte imkânsıza yakın görünüyor. Ancak sanatçıların hayranları ile buluşma isteği kadar sanatseverlerin kültürel faaliyet beklentileri de eskisi kadar canlı görünüyor. Pek çok ünlü isim salgın sürecinde sosyal medyayı daha aktif kullanmaya başlarken bireysel canlı yayınlar sosyal medyanın yeni trendi haline gelmiş durumda. Bazı sanatçılar oturma odalarından konser verirken, bazıları da başka sosyal medya kullanıcılarının yayınlarına konuk olarak katılıp hayranları ile buluşuyor. Bu durum sadece sanatçılar içinde geçerli değil. Siyasiler, yazarlar ve bilim insanları da birçok platformda yer alan canlı yayınlara konuk olabiliyor.

Canlı yayın kültürü bildiğimiz konser ya da televizyon yayınlarından farklı olarak katılımcıların da sohbetlere aktif olarak katılmasına imkân sağladığı için yoğun talep görüyor. Son dönemin popüler canlı yayın örneklerinin başında Bartu Küçükçağlayan ile Melikşah Altuntaş'ın birlikte sosyal medya üzerinden canlı olarak gerçekleştirdikleri Mücbir Sebepler yer alıyor. Her gece 00:30'da ikilinin sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen yayını on binlerce kişi takip ediyor.

Athena grubundan Gökhan ve Hakan kardeşlerin evlerinden yalnızca gitar kullanarak gerçekleştirdekleri konser, 23 Nisan tarihinde Haluk Levent'in arabalı vapurdan canlı konser yayını ve Acun Ilıcalı'nın Survivor adasından gerçekleştirdiği canlı sohbet yayını geçtiğimiz günlerin en dikkat çeken canlı yayın etkinlikleri oldular. .Son dönemin popüler isimlerinden Zeynep Bastık da kendi yayınında hem katılımcıları ile sohbet ederken hem de sanatçı arkadaşlarını yayına alıp katılımcılardan gelen istek parçaları seslendirdi. Ajda Pekkan'ın da aralarında olduğu kimi ünlüler ise kolları sıvayıp mutfağa girdi, ev hallerini takipçileri ile paylaştı.

Türkiye dışında ses getiren kültürel bir etkinlik ise dünyaca ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli’nin, koronavirüs salgını nedeniyle kapalı olan Duomo Katedrali'nde konser vermesi oldu. Bocelli'nin YouTube kanalında canlı olarak yayımlanan Music for Hope (Umut İçin Müzik) adlı konser 24 milyonu aşkın kişi tarafından canlı olarak izlendi. Koronavirüsle mücadele amacıyla Global Citizen ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde düzenlenen ve pek çok ünlü müzisyeninin sahne aldığı sekiz saatlik ‘One World: Together At Home’ (Tek Dünya: Hep Birlikte Evde) konseri de sosyal medya üzerinden canlı olarak yayımlandı.

 

Evde sanat ve konser ruhu, müzik ve sanatçı arasındaki bağın dinleyicisi ile birleşmesi bu dönemin yoğun yaşanan aktivitelerinden oldu. Bu denli yakın olduğumuz ünlüleri yine ekranlardan ama bu sefer kendi kişisel telefon ya da bilgisayar/tablet ekranlarımızdan görmek mi yoksa konserlerini, söyleşilerini, etkinliklerini bekleyip orada görmek mi daha kalıcı olacak, zaman gösterecek.