Nevmekân Sahil: Üsküdar’ın boğaz manzaralı milllet kıraathanesi
Son zamanların en çok konuşulan mekanlarından olan millet kıraathanelerini gezdik.
Haber Üsküdar - Sude Berkan
Üsküdar sahilinde bulunan Nevmekân Sahil Millet Kıraathanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Aralık Cumartesi günü katıldığı törenle halkın hizmetine açıldı. Yapımı bir yıl içerisinde tamamlanan kıraathanenin 400 metrekare kapalı alanı, 500 metrekare açık alanı, 350 metrekare sergi alanı ve 55 metrekare de sahne alanı bulunuyor.
Her türden kitap var
Üsküdar sahilde nefis bir boğaz manzarası sunan tesis kütüphane kafe görevi görüyor. Yüz bin kitap alabilecek kapasitesi bulunan kütüphanede şimdilik 60 bin civarında ciltli, 20 bin civarında da dijital kitap bulunmakta. Engelli vatandaşlar için sesli kitap imkânı da sunuyor. Kütüphanede çocuk kitaplarından test kitaplarına, romanlara, bilim ve teknoloji kitaplarına kadar her çeşit kitap bulunuyor. Kitaplar kategoriler halinde yerleştirilmiş. Aradığınız kitapları bulmak çok kolay, akıllı makinalar aracılıyla aradığınız kitabın adını girerek arattığınızda hangi kitaplıkta olduğunu kolayca bulabiliyorsunuz.
Kitaplar ödünç alınabiliyor
Kıraathanedeki kitaplardan herkes yararlanabiliyor, hatta üye olmak kaydıyla iki kitap ödünç alınabiliyor. Okurlara aldıkları ödünç kitapları teslim etmeleri için bir ay süre veriliyor. Bu sürede teslim etmedikleri takdirde kütüphane yetkilileri okurla e-posta veya telefon yoluyla iletişime geçiyor. Mekan sadece kitap kahve konseptine endeksli bir yer değil, aynı zamanda sergiler, müzikal sohbetler, yazar ve sanatçıların söyleşileri için birçok alanı içinde barındırıyor. Her yaşa ve kişiye hitap eden bir tesis, içinde 4-7 yaş aralığında çocuklar için bir oyun alanı da var. Çocuklar 10:00-22:00 çalışma saaatleri içinde bu oyun odasından faydalanabiliyor, böylece aileler arkadaşları ile sohbet ederken çocuklar oyun alanında eğleniyorlar.
Ferah bir mekân
Nevmekan Sahil, Osmanlı mimarisinden esinlenerek dizayn edilmiş, kıraathanenin çatı kısmı geniş, derin ve yüksek bir kubbeden oluşturulmuş. Selçuklu mimarisine özgü çizgilerle kubbeler şekillendirilmiş, turkuaz ve yeşilin tonları kullanılarak ferah bir görünüm elde edilmiş. Aydınlık ve renkli olan kubbenin alt duvar kısmı kitaplıklarla çevrelenmiş, orta kısımlar ise kişilerin rahat edeceği konforlu masa ve sandalyelerle donatılmış. Kıraathanenin altı ahşap görünümlü seramikle döşenmiş. Diğer bölümler ise aydınlık bir alan oluşturulmak istendiği için beyaz taşlarla dikdörtgen taşlarla süslenmiş.
Gelenler memnun
Kıraathanede dolaşırken, kitap okuyan insanlarla sohbet imkanı da buluyorum. Emekli bir öğretim görevlisiyle tanışıyorum ve ona mekanı nasıl bulduğunu soruyorum. Bana, mekanın mimarisini ve düzenini çok beğendiğini, kendisini burada çok huzurlu hissettiğini söyüyor. Böyle mekanların hayatımızda önemli bir yeri olduğunu ve bu mekanların çoğaltılması gerektiğin söylüyor. Boş zamanlarında buraya uğradığını, kütüphanede uzun saatler geçirdiğini ifade ediyor. Teşekkür edip ayrılıyorum yanından ve öğrenci olduklarını tahmin ettiğim bir grup gençle konuşmaya başlıyorum. Gençler, sınav zamanlarında kıraathanenin rahat bir çalışma ortamı olabileceğini söylüyorlar.