Haber Üsküdar - Şeyma Karakaş

Geçtiğimiz günlerde alınan kararlarla sosyal yardımları ve maskeleri dağıtmaya başlayan çok sayıda PTT kargo çalışanına koronavirüs bulaştığı açıklandı.

Koronavirüs salgını dünya genelinde sağlık sektörünün yanı sıra ticareti de etkiledi ve son dönemde internet alışverişlerinde yüzde 70’ e varan artış yaşandı. Salgının yaşam koşullarını zorlaştırması ve korunmak için evde izole halde yaşamaya başlanmasıyla birlikte insanlar e-ticarete yöneldi. E-ticaretin gördüğü rağbetle birlikte kargo sektörüne olan ihtiyaç da giderek artarken, kargoların en güvenli şekilde sahiplerine ulaşabilmesi için kargo şirketleri birtakım önlemler aldıklarını açıkladı.

Kargo çalışanlarına duyulan ihtiyacın arttığı bu dönemde 65 yaş üstü emeklilerin maaşları, sosyal yardımlar ve maske dağıtımları PTT kargo üzerinden dağıtılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde iş yükünün ve temas ettiği insan sayısının arttığı çok sayıda PTT kargo çalışanının koronavirüse yakalandığı açıklandı. Virüse yakalanan çalışanlar ve temas kurdukları kişiler karantina altına alındı.

 "Görmezden geliniyoruz"

Konuyla ilgili online röportaj yaptığımız PTT kargo dağıtıcısı Ü.E. alınan önlemlerle ilgili olarak şunları söyledi: "Koruyucu izole kıyafetlerimiz olmadan ve ciddi önlemler alınmadan birkaç gün içinde onlarca insanla muhatap olduk ve olmaya devam ediyoruz. Üstelik önlem olarak sadece kişi başına küçük boy antibakteriyel jel verildi. Bir maske, iki eldivenle günü geçirmeye çalışıyoruz. Onlarca mekân geziyoruz ve çok sayıda insanla bir şekilde temas halindeyiz. Yalnızca bu kadar önlem almak gerçekten çok yetersiz. Büyük bir ihmal var."

Bazi PTT çalışanlarının Kovid-19 pozitif çıkmasıyla birlikte kendilerinin ve ailelerinin karantinaya alınmasının, ihmalkârlığın bir sonucu olduğunu belirten Ü.E., "Milyonlarca insan evlerine kapandı ama hâlâ birileri çalışmak zorunda. Kimse çalışmak zorunda olanları konuşmuyor, herkes evde kalın çağrısı yapıyor, görmezden geliniyoruz" dedi.

Bir günde kaç kargo dağıtıyorsunuz? Online alışverişler ve size verilen yeni görevler temponuzu arttırdı mı?

Arttırmaz olur mu. Zaten normalde de son dönemlerde internet alışverişine rağbet arttığı için bir yoğunluğumuz vardı. Şimdi insanlar evlerinden çıkmamak için daha fazla internet alışverişine yöneldiler. Dağıttığımız kargo sayısı bölgeden bölgeye değişiyor. Önceden günde 110 kargo dağıtıyorsak şimdi 140-150 kargo dağıtıyoruz. Yani insanların evde kalması bizim evde kalamamamıza doğrudan etki ediyor maalesef. Mesai saatlerimiz dışında bile yetiştirmek için dağıttığımız oluyor. Yalnızca bir maske bir eldivenle koca günü tamamlıyoruz. Bu koşullar altında çalışmak hem bizim hayatımızı hem ailelerimizin hayatını tehlikeye atıyor. Gün sonunda döndüğümüz yer evimiz sonuçta.

Yani aslında yüzlerce kişiyle her gün temas halindesiniz.

Evet maalesef. Bir kargoyu teslim ederken sadece kargo sahibiyle temasımız olmuyor. Yalnızca bir kargoyu sahibine ulaştırana kadar onlarca kişiyle temas kuruyoruz. Gün sonunda bu rakam kaç oluyor inanın bilemiyorum. Bu, yerlerine ulaştırmak için canımızı tehlikeye attığımız kutular daha mı kıymetli, bunu da bilmiyorum.

Peki herhangi koruyucu bir önlem alındı mı? 

Küçük boy bir dezenfektan, iki eldiven ve bir maske dağıttılar. Eldiven ve maskeyi her gün veriyorlar. Ama yüzlerce temastan bahsediyoruz, iki eldiven bir maske nasıl korusun? Gönderilen her şey zaten kısıtlı oluyor, elbette ki yeterli değil bunlar. Biz kendimizi düşünüyoruz anca, ama nereye kadar? Aldığımız maaşlar bizim geçimimizi normal şartlarda bile sağlamıyorken şimdi nasıl maskeye, eldivene para yetiştirelim ki. Bunlar günde yüzlerce insanla temas kuran insanlar için yeterli önlemler değiller.

İzinler ne durumda peki? Gitmediğiniz günler ücretli izinden sayılıyor mu?

Kronik hastalığı olanlar zaten gelmiyorlar bir süredir. Belli bir yaşın üstünde olanlar da izin almaya çalışıyorlar. Bizim için de izinler maalesef ücretsiz. Örneğin iki gün gidiyoruz, iki gün izinli oluyoruz ama bu izinler ücretsiz izin sayılıyor. Tepki göstermeye kalktığımızda işten çıkarmayı ima ediyorlar. Hatta bazı arkadaşların sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek bulundukları yerden sürgün edildiler.

Uzmanlar stresin bağışıklığı olumsuz etkilediğini ve virüsten korunmak için stresten uzak durulması gerektiğini söylüyor.  Bu kadar risk altındayken, işten çıkarma imalarına maruz kalıyorken stressiz kalabiliyor musunuz?

Zaten geçim sıkıntısı yaşayan bir insanın stresten uzak yaşayabilmesi mümkün olamaz. Daha önce de bu imalarla ve yoğun iş temposuyla çalışıyorduk. Şimdi hayatımız söz konusuyken bir de ailelerimizin hayatını tehlikeye atma korkusuyla yaşıyoruz. Bu zaten stresin en büyüğü değil mi? Kargo sahibi otuz kişinin temas ettiği bir kargoyu eline alıyor ama biz bir kargoya değil yüzlerce kargoya direkt temas halindeyiz. Kendimizden ziyade sevdiklerimize zarar gelme ihmali çok daha büyük bir strese sebep oluyor. Televizyon programlarındaki uzmanlar biraz da bizi dinleyip stressiz yaşam tavsiyeleri versinler.

Ü.E. son olarak, test sonucu pozitif çıkan çalışanlardan sonra bazı şubelerde kapatmaya gidilmesinin, kargo ve lojistik kısmında da benzer önlem alınmadığı sürece yeterli olmadığını vurgulayarak yetkililerden bu konuda çözüm talep ettiklerini dile getirdi.