Reklam Atölyesi’nde yeni dönem heyecanı
İletişim Fakültesi bünyesinde, öğrencilerin pratik yapmalarına yönelik çalışan Reklam Atölyesi’nde yeni dönem eğitimleri kaldığı yerden devam ediyor.
Haber Üsküdar
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde kurulan ve öğrencilerin pratik yapmalarına yönelik faaliyet gösteren Reklam Atölyesi’nde yeni dönem eğitimleri kaldığı yerden devam ediyor. Bölüm öğrencileri her hafta Reklam Atölyesi’nde bir araya geliyor; reklam metni yazımı, brief yazımı, 360 derece kampanya tasarlama gibi yaratıcı süreçlerde etkin rol alıyor.
2019-2020 eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte Arş. Gör. Burak Çeber ve Arş. Gör. Nihan Barlas ile Reklam Atölyesi’nde buluşan öğrenciler, hazırladıkları senaryoları uygulamaya geçirmeden önce “çekim teknikleri” konusunda bilgi almak istediler. Öğrencilerin bu istekleri üzerine Dr. Öğr. Üyesi Can Diker’in katılımıyla Reklam Atölyesi’nin ilk etkinliği gerçekleşti. “Çekim Teknikleri” konulu etkinliğe Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgül Dağlı ile birlikte Reklam Tasarımı ve İletişimi bölümü öğrencileri katıldı.
Dr. Öğr. Üyesi Can Diker: “Temel kavramları iyi bilmek önemli”
Anlatımına “diyafram” kavramı ile başlayan Dr. Can Diker, diyaframın objeden yansıyan ışınların aynanın üzerine ne yoğunlukta düşeceğini belirleyen bir sistem olduğunu ifade etti. Diyaframın aynı zamanda net alan derinliğini kontrol eden bir sistem olduğunu da belirten Dr. Öğr. Üyesi Can Diker, “alan derinliği"nin objenin önü, obje ve arkasında kalan net bölge mesafesini ifade eden bir terim olduğunu ifade etti.
"Fotoğrafta kadraj ne demek?"
Doğru kadraj almanın önemini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Can Diker, “üçler kuralı” ve “altın oran” kavramını örnekler üzerinden açıkladı. Öğrencilere doğru kullanımların yer aldığı örneklerin yanı sıra yanlış kullanımların yer aldığı örnekler de gösteren Dr. Öğr. Üyesi Can Diker, yanlış kadrajlamanın fotoğrafın kalitesini düşüreceğini ifade etti.
“Öğrenmek için kameraya dokunmak, pratik yapmak gerekir”
Teorik bilginin ancak uygulamaya aktarıldığında kalıcı olabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Can Diker anlatımına kamera üzerinden devam etti. Çekim tekniklerinin uygulamalı olarak gösterildiği etkinlikte öğrenciler; Pan (sağa-sola çevirme), Tilt (yukarı-aşağı çevirme), Truck (ileri-geri hareket), Dolly (kayma) gibi kamera hareketlerini yakından gözlemleme şansı buldu. Atölye etkinliğinde ayrıntı çekim, baş çekim, omuz çekim, göğüs çekim, bel çekim, diz çekim, boy çekim, genel çekim ve uzak çekim gibi ölçekler de örnekler üzerinden konuşuldu. Atölye etkinliği, başarılı reklamlarda kullanılan çekim teknikleri ve çekim ölçeklerinin gösterimiyle son buldu.
Öğrenciler Atölye’de bir araya gelerek yarışmalara hazırlanacaklar
Atölye’de yaz tatilinden itibaren çalışmalarını sürdüren öğrenciler, yaklaşan yarışmalar için gün sayıyor. 31 Ekim Perşembe günü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Becan, Araş. Gör. Nihan Barlas ve Araş. Gör. Burak Çeber’in katılımıyla gerçekleşecek olan toplantının gündemi “A Awards Açıkhava Reklamları Yarışması”. Reklam Atölyesi Toplantısı’na fakültenin diğer bölümlerinden öğrenciler de katılım sağlayabiliyor.