Yeni Medya ve İletişim doktora öğrencisi Kumsal Kınay 'Karantina Günlerinde Sosyal Medya Sektörü' isimli sunumunu ve araştırmasını paylaştı.
Haber Üsküdar – Hazal Göksun
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü tarafından ‘Karantina Günlerinde Sosyal Medya Sektörü’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Yeni Medya ve İletişim programı doktora öğrencisi Kumsal Kınay'ın konuk olduğu söyleşide pandemi öncesinde ve sırasında sosyal medya kullanım verileri irdelendi.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü tarafından gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Feride Zeynep Güder'in üstlendiği ‘Karantina Günlerinde Sosyal Medya Sektörü’ başlıklı etkinliğe Yeni Medya ve İletişim Doktora Öğrencisi Kumsal Kınay konuk oldu.
"Hem akademide hem de sektörde edindiğim deneyimleri bir araya getirerek ilerlemek istiyorum"
Kendisini tanıtarak konuşmasına başlayan Kumsal Kınay, "Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans ve Yüksek Lisans mezunuyum. Yaklaşık 5 senedir reklamcılık sektöründe, dijital ajanslarda sosyal medya uzmanı olarak çalışıyorum. Şu anda bir firmada dijital pazarlama uzmanı olarak görev yapıyorum. Hem akademide hem de sektörde edindiğim deneyimleri bir araya getirerek ilerlemek istiyorum" ifadelerini kullandı.
"Globalde en çok kullanılan sosyal medya uygulaması Facebook"
Konuşmasında sosyal medya platformlarının kullanım verilerinden söz eden Kumsal Kınay, "Öncelikle sosyal medya platformlarının 2020 yılındaki genel durumuna bakalım. En çok kullanılan sosyal medya platformu globalde Facebook olarak görünüyor. İkinci sırada YouTube yer alırken, altıncı sırada Instagram ve ardından TikTok geliyor. Sosyal medya platformlarının globaldeki aktif kullanıcı sayısına baktığımızda 2,45 milyar kullanıcı ile Facebook önde. Türkiye’de Facebook kullanımı genç yaşlarda düşük olsa da globalde 18-29 yaş arasında ciddi bir kullanıcıya sahip. Türkiye’ye baktığımızda Facebook toplam kullanıcı sayısı 50 milyon. 25-34 yaş arasında daha aktif kullanıcı bulunuyor. Ardından 45 milyon kullanıcı sayısıyla Instagram geliyor. 25-34 yaş arasında daha aktif kullanıcıya sahip. Twitter kullanımında dünyada altıncı, Avrupa’da ise ikinci sırada yer alıyoruz. Aktif kullanıcı sayısı 11.8 milyon. TikTok’un dünyada büyük bir yükselişte olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 32.7 milyon ile dünyada üçüncü sıradayız. Diğer bir sosyal medya platformu olan YouTube ise 18-64 yaş arasında en fazla kullanılan sosyal medya platformu’’ ifadelerini kullandı.
"Az kullanılan platformların kullanıcı sayısında pandemiyle birlikte artış yaşandı"
Karantina döneminde sosyal medya kullanımlarının artmasıyla birlikte mobil uygulamalarda da değişiklikler oldu. Bu değişikliklere değinen Kumsal Kınay, "Özellikle TikTok’a baktığımızda Ocak 2020’de 8,7 milyon kullanıcısı varken Kasım ayında 26,6 milyona kadar yükseliyor. Karantinayla beraber insanların ev içerisindeki aktiviteleri TikTok’a kayıyor, çok fazla izlenip video paylaşılıyor. Spotify da aynı şekilde 5 milyondan 17,4 milyona yükseliyor. Bir de online görüşme platformları var. Özellikle Zoom hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Ocak 2020’de 200 bin kullanıcısı varken Kasım ayında bu sayı 21,4 milyona kadar çıkmış durumda. Harita uygulamalarına baktığımızda ise buradan birtakım çıkarımlar yapabiliyoruz. Örneğin, Nisan ayında evlerdeymişiz, kullanım sayıları daha düşükken özellikle Yandex Navigasyon’da bir artış olmuş durumda. Bu da Nisan ayında evde, Kasım ayında ise daha fazla sokağa çıktığımızı gösteriyor. Ve normalde kimsenin kullanmadığı, pandemiyle birlikte hayatımıza giren ‘E-Devlet’ uygulaması. Artık her şeyimizi online yapmaya alıştığımız ve ‘HES Kodu’ gibi bir gerçeğin hayatımıza girdiği dönemde 32,1 milyon insan tarafından kullanılıyor" dedi.
"Bütün yaş gruplarının internet ve sosyal medya kullanım oranlarında artış gözlemlendi"
Her yıl artan sosyal medya kullanıcı sayısının, pandeminin etkisiyle bu sene ilk defa dünya nüfusunun yarısından fazlasına ulaştığını belirten Kınay, "Bütün yaş gruplarının internet ve sosyal medya kullanım oranlarında bir artış gözlendi. En yüksek artış ise 16-24 yaş grubunda yüzde 58 alarak gerçekleşti. 25-34 yaş grubunda yüzde 44, 35-44 yaş grubunda ise yüzde 40 artış gerçekleşti. Pandemi sürecinde kullanıcılar dijitalde online platformlardan en çok film ve dizi izledi. Son bir yılda Türkiye’de Instagram kullananların sayısı yüzde 3 artarak 39 milyona ulaşmış. Dünyada en çok Instagram kullanıcısının olduğu altıncı ülkeyiz. İnsanların yüzde 61’i sosyal medyada zaman geçirmeye başladı. Twitter kullanıcı sayısı yüzde 16 artarak 13,6 milyon olmuş. Twitter kullanıcı sayısı bakımından yedinci sıradayız" ifadelerini kullandı.
"Y ve Z kuşağı dünyayı değiştirerek daha iyi bir yer haline getirmek istiyor"
Kuşakları yakından incelediğini söyleyen Kumsal Kınay, "1980-1994 yılları arasında doğan Y kuşağı ‘dünyaya bir kez geliyoruz en iyi şekilde yaşamalıyız’ anlayışına sahipler. Yüzde 53’ü modern teknolojiden vazgeçmektense koku duyularından vazgeçebileceklerini belirtmişler. Yüzde 80’i akıllı telefonuyla uyuyormuş, yüzde 32’si ise tuvalette bile sosyal medyayı kullanıyormuş. Y kuşağı, duygusal bağ oluşturan reklamlara daha olumlu yanıt veriyormuş. 1995 sonrası doğan Z kuşağı ise ellerinde akıllı telefonla doğmuş olan kuşak. Yüzde 60’ı fiziksel bir ürünü anlık deneyime tercih ediyormuş. Bu daha çok yeni nesil davranışı, deneyime önem vermiyorlar. Deneyimin değerli görünmesi artık nostaljik kalmaya başladı. Z kuşağının yüzde 60’ı ve Y kuşağının yüzde 39’u dünyayı değiştirerek daha iyi bir yer haline getirmek istiyor. Z kuşağının tamamı saatte en az 5 dakika akıllı telefonunu kontrol ediyormuş. Bu artık hepimizde olan bir özellik. Z kuşağı açısından YouTube çok önemli. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, insansız araçlar gibi teknolojilerin içerisinde doğdukları için bizlere çok uzak gelse de onlar daha yakın gelecekte bu teknolojilerin hayata geçeceğine inanıyorlar. Yüzde 37’si ise YouTube’da kariyer yapmak istiyor. Herkes artık YouTube’da olmak ve kolay yoldan para kazanmak istiyor’’ sözlerini kullandı.