Nurgül Şenefe: İllüstratörlerin henüz meslek tanımları ve standartları yok
“İllüstratörün Hayatta Kalma Rehberi ve Girişimcilik” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.
Haber Üsküdar - Ümmü Gülsüm Dural
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü’nün düzenlediği “İllüstratörün Hayatta Kalma Rehberi ve Girişimcilik” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül’ün yaptığı etkinliğe İllüstratörler Platformu Kurucu Başkanı Nurgül Şenefe konuk oldu.
Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü tarafından düzenlenen "İllüstratörün Hayatta Kalma Rehberi ve Girişimcilik" konulu etkinlikte, İllüstratörler Platformu Kurucu Başkanı Nurgül Şenefe deneyimlerini öğrenciler ile paylaştı.
“Henüz grafik tasarımcı, illüstratörlerin mesleki tanımlamaları ve standartları yok”
İllüstratörlük ve illüstratörlük iş akışı üzerine katılımcılarla interaktif bir konuşma gerçekleştiren Nurgül Şenefe, “Yaşamdaki en büyük motivasyonum bilgileri paylaşmaktır. Hedeflediğimiz bir şeye ulaştığımızda da yine daimi mutluluğu yakalayamıyorsunuz. Demek ki daha doyurucu ve anlamlı bir şeyler var. Çok şükür bunu keşfetmiş biri olarak olabildiğince nasıl sosyal katkı yaratabilirim, nasıl yaşamı kendim ve başkaları adına güzelleştirebilirim gibi soruları düşünüyorum. Platformumuz iki buçuk yaşında. Ustalarla, öğrencilerle, bu işe yeni girmiş profesyonellerle bir aradayız. Bu işin sistematiğiyle alakalı sektörde bilgi paylaşım ihtiyacını tespit ettik. Telif hakları mevzuatlarımız çok eksik, sadece telif hakları kanunuyla yürüyen bir sektördeyiz. Henüz grafik tasarımcı, illüstratörlerin henüz meslek tanımları ve standartları yok. Platform olarak bu alanlarda da çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
“Bütçe iyi mi? Yeterli mi? Çok mu düşük?"
Konuşmasında sürdürülebilirlik konusunda başarıya nasıl erişilebileceğine de değinen Nurgül Şenefe, bir sistem kurabilme ve o sistem çerçevesinde olabildiğince manuel olmaktan çıkarak işi sistematiğe oturtma aşamalarına vurgu yaptı. Bir işi veya projeyi kabul etmeden önce yapılması gerekenlere ilişkin bilgilendirmelerde de bulunan Nurgül Şenefe, süreç hakkındaki deneyimlerini şu sözlerle ifade etti: "Proje teklifinde; bütçe iyi mi, yeterli mi, çok mu düşük, yaratıcılığını kullanman için alanın ne olacak, görünürlüğün olacak mı gibi sorulara önem vermelisiniz. Sözleşmelerinizi işe özel ve işin başında yapmalısınız. İş bitiş tarihini hesap yaparak belirtmeli, bütçe çalışmasını dikkatli yapmalısınız. Cayma bedelini ve teklif verilirken dikkat edilmesi gereken hususları atlamamalısınız. Teklifte de yazılı onay ve ön ödeme almalı, tüm iş bilgilerini bir dosyada saklamalısınız."