Said Nursi'yi anma programı gerçekleştirildi
Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda 20 Mart Çarşamba günü Bediüzzaman Said Nursi'yi Anma ve Anlama Programı’nın 6.sı gerçekleşti.
Haber Üsküdar - Ekin Özkurt
Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda 20 Mart Çarşamba günü Bediüzzaman Said Nursi'yi Anma ve Anlama Programı’nın altıncısı gerçekleştirildi.
Bediüzzaman Said Nursi'yi Anma Programı Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Sahak Maşalyan'ın da katılımlarıyla gerçekleşen anma programında “Deizm, Teizm, Ateizm Üçgeninde Varoluş” konusu ele alındı.
“Dinler arası diyalog olmaz ama din adamları arasında diyalog olur"
Prof. Dr. Nevzat Tarhan gençliğin varoluşu sorguladığını ama bunun için gerekli kaynaklara detaylı şekilde başvurmadığını söyledi. Tarhan, varoluşun sorgulanmasının nedenini gelişen teknolojilere bağladı. Sanal oyunlar, uygulamalar vb. faaliyetlerin gençlerin yaşamını ve düşünce yapısını etkileyerek onları dinden uzaklaştığını vurgulayan Tarhan, dinler arası diyalog olamayacağını ama medeniyetler arası diyaloğun mümkün olduğunu belirterek, "Bu çağın silahı diyalogdur ve diyalog ile her şeye çözüm bulunur” dedi.
"Tanrıyı sorgulamak moda haline geldi"
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın konuşmasının ardından Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Sahak Maşalyan bir konuşma yaptı. “Tanrı’dan en iyi şekilde faydalanmamız, yaklaşmamız için bu yolu bizden önce yürümüş olan insanların izinden yürümemiz lazım" diyen Maşalyan, deizm, ateizm, agnostizm, teizm gibi inançların tanımını kısaca özetledikten sonra Tanrı’ya inanmayıp sorgulamanın günümüzde moda olduğunu ifade etti. Peygamberler, azailer, veliler gibi yaşamlarıyla örnek olan kişileri bizlerin de örnek alması gerektiğini, onların yaşam biçimlerini araştırıp incelememiz gerektiğini vurguladı. Çıkarımlarda bulunarak, bazı şeyleri süzgecimizden geçirerek bir şekilde Tanrı’ya ulaşmamız gerektiğini ve bu şekilde Tanrı’nın bize bilincimizden daha yakın olduğunu göreceğimizi sözlerine ekledi.
Panelde varoluş konuşuldu
Konuşmaların ardından “Deizm, Teizm, Ateizm Üçgeninde Varoluş” başlıklı panel gerçekleştirildi. Gazeteci Yazar Av. Mehmet Said Kılıç’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Yavuz ve Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl konuşmalarıyla yer aldı.
Said Nursi Kimdir?
Said Nursi öğrencilik yıllarında temel İslami ilimlerle ilgili doksan kitabı ezberledi. Eğitim metodunu tamamen kendisinin hazırladığı bir medrese kurdu. 1907 yılında doğuda Medresetü-z Zehra adında bir İslam üniversitesi kurmak fikriyle İstanbul'a geldi ve hayatı boyunca bu fikrini gerçekleştirmek için çaba gösterdi. 13 Nisan 1909 tarihinde tarihe "31 Mart Vakası" olarak geçen isyanda isyancıları yatıştırmaya çalıştı, isyan bastırıldıktan sonra Said Nursi de olaya karıştığı iddiası ile tutuklandı. Birinci Dünya Savaşı yıllarında 1914 yılında Doğu cephesinde gönüllü milis alayı komutanı olarak hizmet etti. "Risale-i Nur" isimli Kur'an tefsirini yazdı. 23 Mart 1960 tarihinde 82 yaşında Şanlıurfa'da öldü.