Televizyon anlatısında suç ve sapmanın sosyolojik yansımaları kitap oldu
Televizyon anlatısında suç ve sapmanın sosyolojik yansımaları kitap oldu
Haber Üsküdar
Üsküdar Üniversitesi Medya ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans Programı'nda Şeyda Bilgin tarafından Doç. Dr. Cem Tutar danışmanlığında hazırlanan tez çalışması, İkinci Adam Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. “TELEVİZYONDA SUÇ VE SAPMANIN TEMSİLLERİ: Kentsel Mekânla Etkileşimle Realite Programların Sosyolojik Dinamikleri” adlı kitap, televizyon anlatılarında suç ve sapmanın temsillerini eleştirel teori perspektifinden ele alıyor.
“TELEVİZYONDA SUÇ VE SAPMANIN TEMSİLLERİ: Kentsel Mekânla Etkileşimle Realite Programların Sosyolojik Dinamikleri” adlı kitap, televizyon anlatısının toplumsal işlevlerini ve suç olgusunun kentsel mekânla ilişkisini derinlemesine analiz eden kapsamlı bir akademik çalışma olarak raflardaki yerini aldı.
Şeyda Bilgin: “Televizyon, suç ve sapmayı toplumsal boyutlarıyla inşa ediyor”
Doç. Dr. Cem Tutar: “Televizyon, sosyal etiketlemenin aracı haline geliyor”
Tez danışmanı Doç. Dr. Cem Tutar ise kentsel mekânlar ve iletişim araçlarının modernleşme ve endüstrileşme süreçlerinin bir ürünü olarak birbirleriyle ilişki halinde olduğunu vurguladı. Kapitalist üretim süreçleri sonucunda endüstriyel toplumların kentsel alanlarda yaşamaya başladığını belirten Tutar, televizyonun sadece teknik bir araç olmadığını, aynı zamanda sosyo-kültürel bir form olarak hayatı anlamlandırma şeması sunduğunu ifade etti. Televizyonun suç ve sapma olaylarını ekrana taşırken bu olayları yeniden inşa ettiğini belirten Tutar, televizyon programlarının olayların sosyo-ekonomik ve kültürel nedenlerinden çok sansasyonel ve seyirlik tarafına odaklandığını dile getirdi. Bu durumun televizyonu, toplumsal yaşamda suç ve sapmanın azaltılmasına yönelik yapıcı eleştiriler getirmekten uzaklaştırıp, sosyal etiketlemenin bir aracı haline getirdiğini vurguladı.