Vatandaş gazeteciliği için web sitesi yaptılar
Vatandaş gazeteciliği web sitesi tanıtımı yapıldı
Haber Üsküdar
İletişim Fakültesi son sınıf öğrencileri, Vatandaş Gazeteciliği dersinde bir web sitesi geliştirerek vatandaş gazeteciliğine ilişkin akademik bir başvuru kaynağı oluşturdular.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın danışmanlığında geliştirilen vatandasgazeteciligi.com isimli sitede vatandaş gazeteciliğini konu alan akademik çalışmalar haber halinde özetlendi, gazete, dergi ve haber sitelerinde yayımlanan görüş yazılarına linkler verildi, medya kuruluşlarının WhatsApp ihbar hatlarının nasıl işlediğine ilişkin görüşmeler aktarıldı, gazeteciler ve akademisyenlerle yapılan röportajlar ile sokak röportajları yayımlandı.
Projeyi Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Dijital Dönüşüm Sempozyumu’nda sunduğu bildiri ile tanıtan Prof. Dr. Süleyman İrvan, derslerin daha işlevsel ve faydalı hale gelmesi için çaba gösterdiklerini söyledi. Bu sitenin örnek bir proje haline gelmesini arzuladıklarını ifade eden İrvan, “Birçok farklı gazetecilik uygulaması var, ancak derslerde bazen kaynak bulmakta zorlanıyoruz. Bu proje ile son yıllarda popüler hale gelen vatandaş gazeteciliğini derli toplu olarak bir sitede tanıtmak istedik. Umarız ki hedeflediğimiz gibi bir başvuru kaynağı haline gelir ve benzer türde siteler için iyi bir örnek olur” dedi.
Akademik çalışmalar raflarda kalmasın
“Akademisyenlerin kaderi yaptıkları çalışmaların raflarda unutulup gitmesidir” diyen Prof. İrvan, öğrencilerin yaptıkları haberler aracılığıyla akademik çalışmalara dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtti. Bu haberlerde akademik çalışmalara bağlantılar da yaptıklarını ifade eden İrvan, dileyenlerin özgün kaynaklara zahmetsizce ulaşabilmelerini sağladıklarını söyledi.
Etik ilkeler önceliğimiz
Prof. İrvan, vatandaş gazeteciliği konusundaki köşe yazılarına, röportajlara ve Youtube videolarına yer verirken etik ilkelere aykırı bir paylaşım yapmaktan kaçındıklarını, etik ilkelere uygun biçimde özetleyerek, kısa alıntılar yaparak ve mutlaka özgün kaynağa link vererek yararlandıklarını ifade etti.
Öğrenciler ne dedi?
Nurşah Yılmaz (Tasarım Ekibi Başkanı): “Tasarım ekibi olarak vatandaş gazeteciliği konulu bu siteyi yaparken kendimizi hem tasarımsal yönden düşünmeye zorladık hem de sürekli etkin olan, yeni haberler eklenen bir sitenin nasıl çalıştığı üzerine kendimizi denemiş olduk. Bunun yanı sıra bu site sayesinde vatandaş gazeteciliğiyle ilgili tez ve makaleleri incelemiş ve öğrenmiş olduk. Sokak röportajlarında halkın bu konuda neler düşündüğünü görmüş olduk. Bir dersi yalnızca bir dönemlik seçmeli ders olmakla bırakmayıp nasıl aktif bir ders haline gelebileceğini, bilgilerimizi nasıl faaliyete geçirebileceğimizi bir website yaparak fark etmiş olduk. Ekip çalışması sayesinde birbirimizle sürekli iletişim halinde kalmanın değerini öğrendik.”
Meryem Özkan (Röportaj ekibi başkanı): Vatandaş gazeteciliği dersi kapsamında halkın vatandaş gazeteciliğini nasıl değerlendirildiğini merak ettim,
Vatandaş Gazeteciliği web sitesi için link: https://www.vatandasgazeteciligi.com/