"100. Yılda Türk Tasarım Tarihi ve Markalaşmasına Bakmak" etkinliği gerçekleşti
"100. Yılda Türk Tasarım Tarihi ve Markalaşmasına Bakmak" etkinliği gerçekleşti
Haber: İlkcan Demir / Fotoğraf: Ümmü Gülsüm Dural
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nün düzenlediği "100. Yılda Türk Tasarım Tarihi ve Markalaşmasına Bakmak" etkinliği gerçekleşti. Moderatörlüğünü Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül’ün üstlendiği etkinlikte grafik tasarımcı İlhan Bilge ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Dere sunumlarını gerçekleştirdi.
İlhan Bilge: "Grafik tasarımcıları cumhuriyet çocuklarıdır"
İlhan Bilge cumhuriyet öncesi sanayi olmadığı için grafik tasarımcı olmanın mümkün olmadığını, bu yüzden grafik tasarımcılarının cumhuriyet çocukları olduğunu söyledi. Cumhuriyet dönemi önemli grafik tasarımcılarından örnekler veren Bilge, "Sait Maden önemli bir isim. Bir kültür adamı; şair, çevirmen ve ressam. Sadece Neruda'yı çevirebilmek için İspanyolca öğrenecek kadar meraklı bir insan. Kitaptaki tasarım yazılarını birebir kendisi yazıyor ve İstanbul için 100 tane tasarım yapıyor. Bir diğer örnek Cemal Nadir. Cumhurbaşkanlarının resimleri ve gittiği şehirlerin önemli yapılarının resimlerini çizerdi. Özellikle İstanbul ve Rumeli'de yer alan çoğu önemli binayı resmetmiştir. Bu kişilerin istek ve azimlerinin yanı sıra yaptıkları işler, yeni işe başlayan gençlerin ufkunu genişletmesi bakımından bilinmesi gereken şeyler olarak düşünüyorum" şeklinde konuştu. Bu konuların dışında tasarım örgütlerinin alanda aktif olması gerektiğini vurgulayan Bilge, ilk örgütlerin ilgisizlik nedeniyle kapandığını ancak Grafik Tasarımcıları Meslek Kuruluşu'nun (GMK) günümüzde hala devam ettiğini belirtti. İlhan Bilge, sektörde yer alacak tasarımcıların meslek örgütlerinin faaliyetlerindan uzak kalmamaları gerektiğinin altını çizdi.
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Dere: "Grafik tasarım entelektüel bir zihinsel süreçtir"
2004 yılından günümüze kadar çağdaş sanat işleri ürettiğini belirten Mehmet Dere, "Grafik tasarım entelektüel bir zihinsel süreçtir. Grafik tasarım işinde en önemli prensip bir şeyi söylemeden göstermektir. Bu zihinsel süreç sonucunda tasarımcı kendi birikimi aracılığıyla göstereceği şeyi ortaya koyar" ifadelerini kullandı. Çağdaş sanatın kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ihtiyacı olduğunu söyleyen Dere, "Kâr amacının dışında hareket eden organizasyonlara ve kurum/kuruluşlara ihtiyacımız var. Bir grafik tasarımcı sergi yapmak istediği zaman bu gibi kuruluşların olmaması, sanatçıların üretimlerini doğrudan etkiliyor. Mesela ben babamdan kalma bir tekel bayiyi sergi amacı ile kullanmıştım. Bu tür zorlukların artık aşılmış olması gerekiyor" dedi. Etkinlik Prof. Dr. And Algül’ün konuşmacılara katılım belgesi takdiminin ardından sona erdi.